ΤΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΤΗΣ ΔΙΟΠΤΡΑΣ

Η νέα υπουργική απόφαση για τα σκοπευτικά όπλα εισάγει την διαδικασία του ψυχίατρου για την απόκτηση διόπτρας, αλλά μόνο στα αεροβόλα. Στα πυροβόλα δεν χρειάζεται ψυχιατρική εξέταση για την διόπτρα.

Προσπαθώ να καταλάβω πως το αεροβόλο αποκτά πρόσθετη επικινδυνότητα όταν αποκτήσει διόπτρα. Δεν βγάζω συμπέρασμα. Το βλήμα φεύγει από την κάννη με την ίδια ταχύτητα είτε το αεροβόλο έχει είτε δεν έχει διόπτρα. Ο κάτοχος του είναι εξίσου υπεύθυνος ή ανεύθυνος πριν ή μετά την εγκατάσταση της διόπτρας στο αεροβόλο.

Τι ακριβώς αλλάζει η ψυχιατρική εξέταση για την διόπτρα, όταν ήδη κατέχεται το όπλο που θα δεχτεί την διόπτρα, δεν κατάλαβα. Ισως κάποιος αναγνώστης που καταλαβαίνει την σκοπιμότητα της επιβολής ψυχιατρικής εξέτασης να μας διαφωτίσει.

Και έρχομαι σε μια τεχνολογική εξέλιξη που προφανώς δεν έχουν σκεφτεί η εγκέφαλοι που αποφασίζουν αυτά τα παράξενα. Αναφέρομαι στην τοποθέτηση του μεγεθυντικού σκοπευτικού συστήματος στο κεφάλι του σκοπευτή και όχι πάνω στο όπλο. Ποια ιατρική ειδικότητα θα επιστρατευτεί τότε για να νομιμοποιήσει την κατοχή συσκευής που είναι στην ουσία όμοια με τα γυαλιά όπερας (Opera Glasses) που υπάρχουν εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Διαβάζοντας την υπουργική απόφαση με την λεπτομερή μικροδιαχείριση κάθε άποψης των σκοπευτικών αθλημάτων, σκέφτομαι ότι αυτά γίνονται σε μια χώρα όπου ο μισός πληθυσμός εκπαίδευεται στην χρήση φονικότατων στρατιωτικών όπλων. Πως άραγε προστατεύεται η κοινωνία όταν ένα εκπαιδευμένος  κατά την θητεία του σε υποβρύχιες καταστροφές, για παράδειγμα, αγοράσει αεροβόλο με διόπτρα. Δύο γνωστοί μου που υπηρέτησαν στα ΟΥΚ έχουν φάτσα κάρτα στο μαγαζί τους τα πτυχία που τους απένημαν όταν πέρασαν σχολές χρήσης εκρηκτικών. Αυτοί για να πάρουν αεροβόλο με διόπτρα θα υποβληθούν σε ψυχιατρική εξέταση, κάτι που ΔΕΝ πέρασαν όταν μάθαιναν πως να καταστρέφουν κτίρια ολάκερα με δυναμίτες.

Εκτός από τη διόπτρα την τιμητική τους στην υπουργική απόφαση έχουν και οι εξομοιωτές σκοποβολής. Αδειες και κόντρα άδειες επιβάλλονται σε συγκριτικά πρωτόγονα ηλεκτρονικά συστήματα εκπαίδευσης. Συγκριτικά σε σχέση με τα παιχνίδια τύπου Duke Nuke’em που παίζουν κυρίως παιδιά και είναι σενάρια μάχης με ρεαλιστικά όπλα και γραφικά φόνων. Είναι να τρελαίνεσαι όταν βλέπεις τα φονικά σενάρια που μπορεί να παίξει κανείς, και ειδικά τα παιδιά, χωρίς καμία άδεια.

Η νομοθετική ρύθμιση φαίνεται να έχει αφετηρία την αποφυγή ευθύνης (η αστυνομική ευθύνη μετατίθεται στον ψυχίατρο, επ αμοιβή), την τεχνοφοβία (δεν κατανοούμε ακόμα οτι η διόπτρα ΔΕΝ αυξάνει την δύναμη του όπλου), την εσκεμμένη δυσχέρανση αθλημάτων που θα ήθελαν να τα καταργήσουν (αλλά είναι Ολυμπιακά και δεν μπορούν). Και έτσι εφευρίσκονται τρόποι να κάνουν τον βιο του σκοπευτή αβίοτο. Κάτι που δεν κάνουν για τους τοξότες, αφού εκείνοι από τύχη βρέθηκαν εκτός αυτού του τεχνοφοβικού κυκεώνα, και ας είναι τα τόξα άπειρα πιο φονικά από οποιοδήποτε αεροβόλο. Ωστοσο δεν υπολογίζουν τα τόξα διότι φατσικά δείχνουν πρωτόγονα και δεν διεγείρουν τις φοβίες των τεχνοφοβικών τεχνοκρατών.

ΥΓ. Αφού οι διόπτρες κρίνονται τόσο αποτελεσματικές γιατί δεν τις βάζουμε στα όπλα όλων των φαντάρων μας;