ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 495

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΟΚΟΡΟΤΟΥΦΕΚΟΥ

Καλησπέρα σας, θα ήθελα εάν είναι δυνατόν πληροφορίες για το όπλο που επισυνάπτω. Το μόνο στοιχείο που έχω είναι ότι περιήλθε στην κατοχή του παππού το 1950 από έναν θείο του. Δεν γράφει τίποτε εκτός από ένα νούμερο από κάτω κοντά στην σκανδάλη 85813 εάν δεν κάνω λάθος. Η κάνη εάν μέτρησα σωστά είναι 76cm μήκος και περίπου 2cm διάμετρος «δεν είχα παχύμετρο»Πάντως το όπλο είναι λειτουργικό.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Χωρίς φωτογραφίες των σφραγίδων δοκιμής που βρίσκονται στη βάση και στο κάτω μέρος των καννών, δίπλα από τα κλειδιά, πάμε με πιθανολόγηση βασισμένη στην εμφάνιση.

Το σχήμα της βάσης και των κοκόρων δείχνουν προς βελγική κατασκευή. Αλλά αυτό είναι πιθανολόγηση. Για να βεβαιωθεί η προέλευση θα χρειαστούν φωτογραφίες των σφραγίδων δοκιμής.

ΑΥΑ ΜΟΝΤΕΛΟ

κ.Κυπρίδημε καλησπέρα σας. Ενας ηλικιωμένος γνωστός μου μου έστειλε τις φωτογραφίες ενός πλαγιόκαννου Aya το οποίο δίνει λόγω γήρατος. Δεν μπορώ να καταλάβω ποιό μοντέλο είναι και ποιά η σημερινή του αξία. Αν μπορείτε θάθελα την γνώμη σας. Επισυνάπτω φωτογραφίες.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Κρίνοντας από τα χαρακτηριστικά που φαίνονται στις φωτογραφίες, δηλαδή την πιστολοειδή λαβή, τα “αυτάκια” στη βάση, και το τελείωμα της βάσης εκεί που συναντά το κοντάκι, θα έλεγα ότι είναι το μοντέλο 117.

Πρόκειται για μοντέλο της ΑΥΑ που ακολουθεί εμφάνιση γερμανικών δίκαννων, σε αντίθεση με άλλα μοντέλα που ακολουθούν την αγγλική παράδοση. Εσωτερικά είναι όμοιο με άλλα μοντέλα και έχει μηχανισμό Ανσον-Ντήλυ. Το μοντέλο είχε φινίρισμα ταρταρούγας στη βάση, στο συγκεκριμένο μάλλον έχει λειανθεί η βάση και έχει χάσει την ταρταρούγα.

Οταν εισαγόταν το μοντέλο στην Ελλάδα, από το κατάστημα του Μπούσουλα, το είχαν στην βιτρίνα προς 17000 δραχμές. Σήμερα, κρίνοντας από αγγελίες που έχουν αναρτηθεί κατά καιρούς, η αξία του είναι γύρω στα 1000 Ευρώ.