ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 496

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΔΙΚΑΝΝΟΥ

Καλησπερα σας!

Θα μπορούσατε να μου δώσετε κάποιές πληροφορίες για το συγκεκριμένο δίκαννο γιατί δεν μπορώ να βγάλω άκρη από Internet, χώρα προέλευσης, κατασκευαστής, τι φυσίγγια πίεση δέχεται κλπ. έχει τον ίδιο αριθμό στην κάννη, πάπια, και κορμό.

Στην άδεια έχουν γράψει ότι δεν έχει μάρκα.

Ευχαριστω εκ των προτερων!
Δ. Κορωνιος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι γαλλικό, φέρει σφραγίδες δοκιμής της τράπεζας δοκιμών του Σαιντ Ετιέν, σφραγίδες που προορίζονταν για όπλα γαλλικής κατασκευής.

Ο κατασκευαστής μάλλον είναι ο Creuset και οι κάννες υπογράφονται από τον JB. Είναι γνωστή η τακτικη της αγοράς ή ανάθεσης καννών σε ειδικούς τεχνίτες.

Ο μηχανισμός του είναι με μισές φωτιές τύπου Helicobloc, ένα σύστημα που απέκτησε δημοτικότητα μετά τον πόλεμο, δηλαδή μετά το 1945.

Δυστυχώς η κατάσταση του δίκαννου είναι άσχημη. Εχει τραύμα στο κοντάκι, έντονη φθορά στην επιφάνεια της βάσης, τσαλακωμένες βίδες και άλλες αβαρίδες που μειώνουν την αξία του. Επίσης η κατάσταση δείχνει ότι είναι πέραν του σημείου επαναφοράς με κάποια ανακαίνιση. Ωστόσο το όπλο ενδέχεται να έχει συναισθηματική αξία αν βρίσκεται στην οικογένεια για πολλά χρόνια και συνδέεται με αγαπητά άτομα.

ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΟΚΟΡΟΤΟΎΦΕΚΟ

Γεια σας,
Εχω αυτο το οπλο στη κατοχη μου απο κληρονομια..
Δεν ασχολουμε με κυνηγι σκοποβολη και θα ηθελα να μαθω χρονολογια, τιμη, χαρακτηριστικά του οπλου.
Σας ευχαριστω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι χαρακτηριστικό της μεταπολεμικής ιταλικής παραγωγής κοκοροτουφεκων μέτριας ποιότητας. Εχει όλα τα γνωστά χαρακτηριστικά αυτής της κατηγορίας δίκαννων: φωτιές με το ελατήριο πίσω (back action), τρίτο κλειδί, “αυτάκια” στη βάση.

Αυτά ήταν στιβαρά όπλα, συνήθως με κάννες Krupp, τσοκαρισμένα ντεμί και φουλ και ήταν το κύριο όπλο των κυνηγών της δεκαετίας του 1950 και 60. Αν είναι σε καλή κατάσταση συνεχίζουν να είναι αξιόλογα κυνηγετικά όπλα και σήμερα. Η αξία τους δεν είναι μεγάλη, κυμαίνεται γύρω στα 350 με 450 Ευρώ ανάλογα με την κατάσταση.