ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 497

BENELLI ΔΟΚΙΜΗ
Κύριε Νικήτα θα ήθελα να μάθω στα ποσά bar είναι δοκιμασμένη η καραμπίνα μου
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι κατσκευής του 1991 και δοκιμάστηκε στην Τράπεζα Δοκιμών στα 1370 bar. Ωστόσο όλα τα Benelli πριν σταλούν για κρατική δοκιμή περνάνε εσωτερική δοκιμή στο εργοστάσιο στα 1600 bar. Είδα την διαδικασία όταν επισκέφτηκα το εργοστάσιο.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΡΤΕΡΟΤΟΥΦΕΚΟΥ

Κύριε Νικήτα σας χαιρετώ κ σας ασπαζομαι. Έχω μια συγκεκριμένη ερώτηση. Θέλω να μου προτείνετε ένα πλαγιοκανο καρτεροντουφεκο με τα κάτωθι χαρακτηριστικά. Κανη τουλάχιστον 71cm, magnum, Εναλλασσόμενα τσοκ, ΜΌΝΟ ΣΚΆΝΔΑΛΟ, πιστολε κοντάκι, επιλογέα κάνης, αορτηριουχους. Οι εξολκεις ας είναι αυτόματοι καλύτερα αλλά δε με νοιάζει ιδιαίτερα. Γενικά από τα παραπάνω αυτό που θεωρώ αδιαπραγματευτα είναι , μόνη σκανδάλη, μήκος κάνης, πιστόλες κοντάκι, μάγκνουμ.εχετε να προτείνετε κάτι που να μη χρειαστεί να δώσω πάνω από 2000? Κοίταξα σε μεταχειρισμένα αλλά αφενός πλαγιοκαννα έχει λίγα, αφετέρου είναι δισκανδαλα ή ακριβά. Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εφόσον υπάρχει το κριτήριο της μονής σκανδάλης η καλύτερη επιλογή είναι ένα ιταλικό δίκαννο. Οι Ιταλοί κατασκευαστές έχουν αναπτυξει τις πιο αξιόπιστες μονές σκανδάλες. Αυτό είναι σημαντικό καθώς η μονή σκανδάλη είναι από τις δύσκολες επισκευές.

Το πιο αξιόπιστο πλαγιόκαννο με μονή σκανδάλη είναι το Beretta στα μοντέλα 424, 625, 626 και Silverhawk. Στην ίδια κατηγορία είναι το Breda Andromeda που ουσιαστικά είναι το ίδιο όπλο.

Βρίσκονται μεταχειρισμένα μονοσκάνδαλα Beretta και Andromeda με τιμή έως 2000 Ευρώ.

Σε καινούργιο ιταλικό υπάρχει το Fausti, FAIR, Rizzini και άλλα όμως οι τιμές δεν θα είναι κάτω από 2000.

ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ SKB

Θα ήθελα να μάθω εάν υπάρχει για αγορά καραμπινα SKB οπωσ την επισυναπτωμενη
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πρόκειται για παλιό μοντέλο που έπαψε η παραγωγή του πριν πολλά χρόνια. Δεν εισαγόταν στην Ελλάδα και είναι δύσκολη η εύρεση ανταλλακτικών.
ΔΙΚΑΝΝΟ SKB
Bρήκα σε καλή κατάσταση ενα πλαγιόκνο SKB με ασημένια βάση μονοσκάνδαλο και αυτόματους εξολκείς.
Δεν ξέρω μοντέλο ,γράφει για τσόκς imperial δεξια κάνη και αριστερή modifide .
To imperial τι τσοκ είναι?
θα ηθελα να μαθω αν Αξίζει η αγορά του και υπάρχουν εξαρτήματα .
Ευχαριστώ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το πλαγιόκαννο της SKB είναι ωραίο όπλο αλλά σταμάτησε να βγαίνει πριν χρόνια, επιπλέον ποτέ δεν εισαγόταν επίσημα στην Ελλάδα,, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ανταλλακτικά. Αν πάθει κάτι τότε θα πρέπει να γίνει προσαρμογή από ισπανικά εξαρτήματα για σύστημα Ανσον-Ντήλυ και το κόστος θα είναι σημαντικό.
Αν η τιμή είναι χαμηλή και η κατάσταση του καλή, τότε υπολογίστε μια αξία κάτω από 1000 Ευρώ.
Τα τσοκ του είναι ντεμί (modified) και τρία τέταρτα (improved modified), δηλαδή τρία και δύο άστρα.
ΤΟ ΕΛΑΦΡΥΤΕΡΟ ΤΟΥΦΕΚΙ
Καλησπέρα και καλό καλοκαίρι! Η ερώτηση μου είναι απλή! Το πιο ελαφρύ τουφέκι με κοντή κάννη 61cm και κάτω για περπατητό κυνήγι! Ευχαριστώ!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Στα 2,3 κιλά είναι το γαλλικό ποζέ Baby Bretton. Ισως να βρεθεί κανένα μεταχειρισμένο σε αγγελίες. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα ποζέ με βάση Εργκάλ όπως το Franchi Falconet, Beretta Ultra Light και άλλα στα 2,7 κιλά. Να μην ξεχνάμε και την καραμπίνα Benelli Becaccia στα 2,8 κιλά. Και για τολμηρούς και εκκεντρικούς κυνηγούς υπάρχει η επιλογή του μονόκαννου που μπορεί να δώσει 12άρι με κοντή κάννη και βάρος 2,5 κιλών.
ΚΑΝΝΕΣ SIEMENS
Καλησπέρα θα ήθελα παρακαλώ να με ενημερώσετε αν ξέρετε την αξία του όπλου δίκανο Βελγίου με ατσάλια Siemens
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αρκετοί Βέλγοι και άλλοι κατασκευαστές εφάρμοζαν κάννες Siemens, ή από ατσάλι τύπου Siemens. Η αξία όμως καθορίζεται από τον κατασκευαστή, δηλαδή τη φήμη του, και την κατάσταση του. Στη φωτογραφία, που δεν είναι ιδιαίτερα ευκρινής, φαίνεται ένα πλαγιόκαννο με μισές φωτιές και αρκετά καλή κατάσταση. Αν είναι από διάσημο κατασκευστή η αξία του θα είναι γύρω στα 1500 και αν είναι από σχετικά άγνωστο θα είναι στα 1000.
ΠΑΛΙΟ ΚΟΚΟΡΟΤΟΥΦΕΚΟ
Καλημέρα,έχω ένα δίκανο με κοκόρια απ’τον παππού μου,το είχε αγοράσει το 1955 περίπου,μήπως μπορείς να με βοηθήσεις για το τι πρόκειται;προσπαθώ να σου στείλω φωτογραφίες στο κ μου λέει ότι είναι μεγάλο το αρχείο.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το αρχείο μπορεί να μικρύνει μέσα από το πρόγραμμα Paint των Windows. Επίσης μπορεί να σας το μκρύνουν στα γραφεία φωτοαντιγράφων.
 ROBUST MOD 28
Έχω  ένα  δικανο όπλο μάρκας MANUFRANCE μοντέλο robust No 28 με σειριακό αριθμό  69739, διαμετρήματος 12 GA με κάνες 71 εκατοστά  και τσόκ 1 3  αστέρια.
Η  κάτάστασή του εξωτερικά, είναι μέτρια προς καλή, εσωτερικά οι κάνες είναι σε καλή κατάσταση όπως και όλος ο μηχανισμός, επιπλέον δέν έχει καθόλου τζόγο. Για τι όπλο πρόκειται; αξίζει κάτι;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Απαντώ με επιφύλαξη καθώς δεν διαθέτω αρχείο με τις χρονολογίες κατασκευής των εκδόσεων του Robust. Το μοντέλο 28 είναι μάλλον προγενέστερο του 222 καθώς έχει το βαρύ μονομπλόκ που εξέχει από τις κάννες. Μερικοί γνώστες κρίνουν αυτό το μονομπλόκ πιο ανθεκτικό από το μεταγενέστερο που είναι στο ίδιο επίπεδο με τις κάννες. Επίσης όλα τα μοντέλα 28 που έχω εξετάσει έχουν θαλάμες 65άρες. Αυτό δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς η αγορά έχει αρκετά φυσίγγια 65 και 67 χιλιοστών σε διαμέτρημα 12. Σίγουρα αξίζει κάτι καθώς διαθέτει όνομα, ποιότητα και αντοχή. Η αξία του είναι κάπου γύρω στα 1000 Ευρώ.
MAVERICK 88
 
Καλησπέρα,
σαν παλιός σας συνδρομητής από το “ΚΥΝΗΓΙ ΚΑΙ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ” και γνωρίζοντας τις βαθιές γνώσεις σας πάνω στα όπλα παίρνω το θάρρος να σας ζητήσω να μου λύσετε κάποιες απορίες σχετικά με ένα όπλο που πέρασε στα χέρια μου από την γυναίκα μου (ήταν του πατέρα της).
Πρόκειται για μία καραμπίνα Maverick 88 με σειριακό αριθμό MV38770C, γραμμένο μόνο στην βάση (ΦΩΤ. ΒΑΣΗ_1). Η κάνη έχει εξωτερικό βιδωτό τσοκάκι (Φωτ. ΤΣΟΚ) και συνολικό μήκος μαζί με το τσοκ 71 cm, ενώ χωρίς το τσοκ είναι 67 cm . Πάνω στην κάνη γράφει στην μία πλευρά “CHAMBERD FOR 2-3/4 AND 3 IN SHELLS–12GA–28 IN. MODIFIED CHOKE— (Φωτ. KANH_1) και στην άλλη πλευρά μία προειδοποίηση ασφαλείας (BEFORE USE READ OWNERS MANUAL κ.λπ.). Επίσης κάτω από την κάνη γράφει BBL MADE IN MEXICO και δεξιότερα, τον αριθμό 2 και στην βάση της θαλάμης τον αριθμό 1 (ΦΩΤ. ΚΑΝΗ_2)
Από όσο καταλαβαίνω πρέπει να έχει κοπεί για να προσαρμοστεί το εξωτερικό τσοκ, και δοκίμασα από ένα φίλο και είδα ότι στο σπείρωμα ταιριάζει το BREDA.
Και τώτα προκύπτουν τα εξης ερωτήματα:
1. Η κάνη είναι χρωμιωμένη?
2. Μπορώ να ρίξω ατσάλινα σκάγια αν αγοράσω τσοκ ανοικτό (5*, 4* ή 3*) και κατάλληλο για ατσάλινα?
3. Κάποια φυσίγγια για τον βάλτο 36 gr βγάζουν μέχρι 1050 bars. Τα αντέχει ή πρέπει να πάω σε μικρότερες γομώσεις?
4. Το τελευταίο ερώτημα ισχύει και για το όπλο που κυνηγάω μέχρι ώρα στον βάλτο, ένα BROWNING GP SPORTER.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,
με εκτίμηση
Αναστάσιος Κυριάκης Μπιτζάρος
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η κάννη είναι αχρωμίωτη.
Μπορεί να ρίξει ατσάλινα σκάγια με ανοικτό τσοκ, δηλαδή πιο ανοικτό από μισό τσοκ,  τρία άστρα.
Μπορεί να ρίξει με ασφάλεια τα φυσίγγια των 1050 bar, το ίδιο ισχύει και για το Browning.
ΠΑΛΙΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΔΙΚΑΝΝΟ
Καλησπέρα σας. Πρόσφατα ο πατέρας μου μου άφησε ένα αρκετά παλιό κυνηγετικό όπλο. Ισχυρίζεται ότι το είχε ο προπάππους του. Δεδομένου ότι ο πατέρας μου είναι 86 ετών (!) το όπλο πρέπει να ανήκει στον προ-προηγούμενο αιώνα. Έχω κάνει εκτεταμένη έρευνα στο Διαδίκτυο εντούτοις δεν μπόρεσα να εντοπίσω την εταιρεία κατασκευής και το έτος δημιουργίας (στο περίπου). Θα ήταν ανεκτίμητης αξίας η βοήθειά σας επί του θέματος.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι κατασκευής μεταξύ 1875 και 1900. Κατασκευάστηκε για φυσίγγια μαύρης πυρίτιδας. Η κατασκευή για φυσίγγια μαύρης καθώς και η κατάσταση του δείχνουν ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΡΙΞΕΙ.  Υπάρχει κίνδυνος ρήξης των καννών και τραυματισμού του χειριστή και όσων βρίσκονται γύρω του. Η αξία του είναι ως κειμήλιο και ήλθε ο καιρός να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.
ΔΙΚΑΝΝΟ BERGER
Οι φωτογραφίες ήλθα χωρίς ερώτηση. Δεν χρειάζεται άλλωστε!
Δεν βρήκα πολλά για τον κατασκευαστή Berger. Θα βαδίσουμε λοιπόν με το όπλο που φαίνεται στις φωτογραφίες.
 Πρόκειται για πλαγιόκαννο με όπλιση δια του μοχλού. Δηλαδή όταν πιέζεται ο μοχλός ανοίγματος, ταυτόχρονα μέσω εσωτερικών μοχλών οπλίζουν και οι σφύρες. Η εφεύρεση του Ανσον-Ντήλυ που πρόσφερε όπλιση μέσω των καννών σήμανε το τέλος της όπλισης δια του μοχλού. Ελάχιστα όπλα την διατήρησαν, όπως πχ τα γαλλικά Ideal και Darne, και μερικά φτηνά αναδιπλούμενα μονόκαννα και δίκαννα.
Το Berger των φωτογραφιών όμως δεν είναι φτηνό όπλο. Δείχνει ότι έχει δουλειά ανώτερης ποιότητας και έξυπνη σχεδίαση, που φαίνεται στον πλαϊνό μοχλό ανοίγματος και όπλισης. Αν η κατάσταση του ήταν καλή θα είχε σημαντική αξία. Ομως, όπως συχνά γράφεται, στα συλλεκτικά όπλα τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την κατάσταση. Και εδώ η κατάσταση μειώνει την αξία καθώς σε ορισμένα μέρη η φθορά έχει προχωρήσει πέρα από το όριο και δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Ωστόσο παραμένει ένα δείγμα πρώιμης εξέλιξης του πλαγιόκαννου και σημαντικό ιστορικά και συλλεκτικά.