ΒΟΔΙΝΟ ΚΡΕΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΕΝΟΧΕΣ

Πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα Καθημερινή, υπογεγραμμένο από επιστημονική ομάδα επαναλαμβάνει τις γνωστές περιβαλλοντικές κατηγορίες κατά του βοδινού κρέατος. Οι κατηγορίες αφορούν τις εκπομπές αερίων από τα ζώα στην ατμόσφαιρα, καθώς και την υπερβολική κατανάλωση νερού, σχεδόν 16000 λίτρα για κάθε κιλό παραγόμενου κρέατος.

Η δημοσίευση με επιστημονική υπογραφή σε σοβαρή εφημερίδα δίνει κύρος και αυτό με τη σειρά του ενσπείρει ενοχές σε πολλούς αναγνώστες.

Στέκουν όμως οι κατηγορίες κατά του βοδινού κυρίως κρέατος αλλά και άλλων μορφών κτηνοτροφίας; Η απάντηση είναι ΟΧΙ!

Η εκπομπή αερίων, κυρίως μεθάνιο, δεν αφορά αποκλειστικά τα οικόσιτα ζώα. Ολα τα μυρηκαστικά ζώα, οικόσιτα και άγρια, εκπέμπουν μεθάνιο. Οταν η συζήτηση στρέφεται προς την πολυπόθητη βιοποικιλότητα οι ίδιοι επιστήμονες θρηνούν την μείωση των άγριων μυρηκαστικών ζώων. Τονίζουν πως κάποτε η Βόρειος Αμερική είχε εξήντα εκατομμύρια βίσονες, ενώ η Ευρώπη έβριθε από κόκκινα ελάφια, βίσωνες, ζαρκάδια και άλλα μεγάλα οπληφόρα. Αυτά τα οπληφόρα εξέπεμπαν μεθάνιο όπως ακριβώς εκπέμπουν τα σημερινά οικόσιτα μοσχάρια και άλλα ζώα. Είναι προφανές ότι η εκπομπή αερίων από τα ζώα ήταν εξίσου μεγάλη στο παρελθόν και δεν μπορεί να απομονώνεται και να προβάλλεται ως δήθεν πρωτοφανής και καταστρεπτική για το περιβάλλον.

Και πάμε στο νερό. Μας λένε ότι για την παραγωγή ενός κιλού κρέατος καταναλώνονται 16000 λίτρα νερό. Προφανέστατα κατανοούν την ενοχή που ενσπείρουν σε ένα άτομο που βλέπει την μπριζόλα στο πιάτο του και νιώθει άσχημα επειδή η επιλογή τροφής χρειάστηκε δεκαέξη κυβικά νερού.

Δεν είναι έτσι! Οσοι έχουμε επαφή με κτηνοτρόφους και έχουμε δει κτηνοτροφικές μονάδες ξέρουμε ότι αυτή η ποσότητα νερού σίγουρα δεν καταναλώνεται από τα ζώα ως πόσιμο, και δεν μπορεί να πηγαίνει στην παραγωγή ζωοτροφών. Πως λοιπόν βγαίνει αυτός ο τερατώδης αριθμός των 16000 λίτρων ανά κιλό κρέατος; Απλα, ορισμένοι μεροληπτικοί επιστήμονες με οικολογική ατζέντα υπολογίζουν ότι το νερό της βροχής που πέφτει στους βοσκότοπους είναι νερό που καταναλώνεται για την παραγωγή κρέατος.  Εχουν δώσει και όνομα σε αυτό το βρόχινο νερό που πέφτει στους βοσκότοπους, το ονομάζουν Πράσινο Νερό,  Green Water.  Και έτσι αυθαίρετα βγάζουν τον αριθμό 16000 λίτρα και τρομοκρατούν τον αναγνώστη που δεν έχει την διάθεση να ελέγξει τα στρεβλά στοιχεία τους.

Στην εκστρατεία κατά του κρέατος έχουν επιστρατευθεί και δήθεν ιατρικά δεδομένα. Ακούγονται στοιχεία από μελέτες που δείχνουν ότι η κρεατοφαγία ευθύνεται για αρρώστιες και σοβαρές παθήσεις.

Αυτός ο ισχυρισμός δεν στέκει αναλύοντας την κατάσταση υγείας κοινωνιών που λόγω συνθηκών ή κουλτούρας τρέφονται κυρίως με κρέας και ζωική πρωτεϊνη,  όπως πχ οι Ινουίτ, οι Βουσμάνοι, οι Χαντζά και άλλες φυλές κυνηγών-τροφοσυλλεκτών.

Δύο πρόσφατες μελέτες για την επίδραση του βοδινού κρέατος στην υγεία έχουν συμπεράσματα που πάνε κόντρα στην επαναλαμβανόμενη μάντρα περί δήθεν βλαβερών συνεπειών της κρεατοφαγίας. Στην πρώτη μελέτη, στην οποία συμμετείχε και Ελληνίδα ερευνήτρια από το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, δεν βρέθηκε καμία ένδειξη που να στηρίζει την διαδεδομένη άποψη ότι το βοδινό κρέας συνδέεται με χρόνιες φλεγμονές.

https://www.in.gr/2023/10/30/in-science/episthmes/kokkino-kreas-athoo-gia-xronia-flegmoni-symfona-nea-meleti/

Στην δεύτερη μελετη του πανεπιστημίου του Σικάγο υπό τον καθηγητή Chen αναφέρεται πως το λιπαρό οξύ TVA που βρίσκεται στο κρέας μυρηκαστικών καθώς και στα γαλακτοκομικά προϊόντα ενισχύει τα κύτταρα στην καταπολέμηση όγκων. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Nature.  Λεπτομέρειες στις ιστοσελίδες του πανεπιστημίου του Σικάγο.

Και τώρα για αυτά που δεν μας λένε οι ταγμένοι στην καμπάνια εκφοβισμού. Δεν λένε τίποτε για τον ορατό και μετρήσιμο κίνδυνο της μείωσης του ανθρώπινου πληθυσμού. Είναι πια κοινή γνώση ότι όλες σχεδόν οι χώρες που αναπτύσσονται βλέπουν μια μείωση των γεννήσεων. Για τους μισάνθρωπους που συχνά παρομοιάζουν το ανθρώπινο είδος με αρρώστια που πλήττει τον πλανήτη, η μείωση του ανθρώπινου πληθυσμού ίσως να είναι χαρμόσυνη είδηση. Για μελετητές που πάνε λίγο πιο βαθιά και δεν έχουν καμιά δήθεν οικολογική ατζέντα, το θέμα είναι σοβαρό.

Στο βιβλίο τους “Αδειος Πλανήτης” (Empty Planet) οι συγγραφείς Darrell Bricker και John Ibbitson αναλύουν το φαινόμενο και καταγράφουν τους κινδύνους από την μείωση του πληθυσμού. Το βιβλίο συστήνεται στους επιστήμονες που αρέσκονται να μας τρομοκρατούν με τον μπαμπούλα του υπερπληθυσμού της γης και σε αυτούς που μας κατηγορούν ως αρρώστια του πλανήτη.