ΑΡΚΟΥΔΑ ΠΑΙΔΟΚΤΟΝΟΣ;

Πρόσφατα έγινε συνέδριο στην Αθήνα με θέμα το δίκαιο για τα δικαιώματα των ζώων. Το έχουμε ξανακούσει το τροπάριο για το αν τα ζώα έχουν νομική υπόσταση και αν είναι έλλογα όντα και άλλα.

Το θέμα είναι απλό. Αν τα ζώα έχουν δικαίωμα να μην υφίστανται κακοποίηση τότε αυτό το δικαίωμα για να έχει νόημα και ουσία πρέπει να είναι γενικής εφαρμογής. Να καλύπτει δηλαδή και την κακοποίηση που προέρχεται από άλλα ζώα. Διότι αν είναι μόνο θέμα κακοποίησης από άνθρωπο τότε δεν μιλάμε για δικαίωμα ζώων κλπ αλλά για υποχρέωση που επιβάλλεται σε ανθρώπους από ανθρώπους, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με δικαιώματα ζώων.

Στο βίντεο μια αρκούδα βρίσκει την φωλιά λύκων, σκάβει, ανασύρει και τρώει όλα τα κουτάβια τους. Με ανθρώπινους όρους έχουμε μια περίπτωση μαζικής παιδοκτονίας, και αν λάβουμε υπόψη ότι αυτά τα κουτάβια ήταν το σύνολο της νέας γενιάς λύκων στο τοπικό οικοσύστημα τότε φτάνουμε στα όρια της γενοκτονίας. Τι γίνεται με τα δικαιώματα των λύκων σε αυτή την περίπτωση; Υπάρχουν δικαιώματα; Αν η πράξη γινόταν από άνθρωπο θα είχαν δικαιώματα; Αν το ανθρώπινο κοινωνικό σύνολο έχει δικαίωμα να έχει ζωντανά λυκάκια στο οικοσύστημα τότε τι πρέπει να γίνει με την αρπακτικότητα της αρκούδας και την αρπακτικότητα γενικότερα;  Αυτά και άλλα απασχολούν όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για τα ζώα και δεν αρκούνται μόνο σε φιγουρατζίδικες φανφάρες για κομμένες ουρές.