ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 501

ΣΥΝΤΉΡΗΣΗ ΠΑΛΙΟΥ ΔΙΚΑΝΝΟΥ

Καλησπέρα κ. Νικήτα
Εχώ αυτό το παλιο δικανο και θέλω απλά να το συντηρήσω .
Τι πρέπει να κανω ?
Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχετε ένα εμπροσθογεμές δίκαννο που κατασκευάστηκε κάπου μεταξύ 1830 και 1900. Επειδή έχει σοβαρές ζημιές καλό είναι να το αναλάβει κάποιος οπλουργός που κατέχει το θέμα των παλιών μουσειακών όπλων. Σκοπός είναι να επανέλθει το ραγισμένο κοντάκι όσο πιο καλά γίνεται. Μετά χρειάζεται καθάρισμα των μεταλλικών μερών από την επιφανειακή σκουριά. Η συντήρηση γίνεται με κέρωμα όλων των επιφανειών, μεταλλικών και ξύλινων ώστε να μην υπάρχει επαφή με τον αέρα.

ΛΑΔΙΑ ΣΤΟ ΚΟΝΤΑΚΙ

Χρόνια σας Πολλά και πολλά συγχαρητήρια για τη δουλειά που κάνετε. Ειλικρινά με έχετε βοηθήσει ασύγκριτα και είμαι σίγουρος ότι είναι και πολλοί άλλοι σαν και εμένα με τις γνώσεις που διαθέτετε και μοιράζεστε απλόχερα.
Το θέμα που με απασχολεί σχετίζεται με τα λάδια συντήρησης που έχουν ποτίσει στο κοντάκι ενός κατά τα άλλα προσεγμένου όπλου Robust που απέκτησα.
Το όπλο είναι 238 του 1980 με ξύλα εργοστασιακά περασμένα με βερνίκι. Τα λάδια έχουν ποτίσει από το μηχανισμό στην αρχή του κοντακιού με αποτέλεσμα το ξύλο να έχει μαυρίσει και το βερνίκι από πάνω να έχει ξεφτίσει έως μία απόσταση 2-3 εκ. από την αρχή του ξύλου.

Η συναρμογή στο σημείο φαίνεται καλή πάντως.

Θέλω να διώξω τα λάδια από το κοντάκι (και αναγκαστικά και τα βερνίκια) και θα προτιμούσα να περαστεί μετά με λινέλαιο το κοντάκι και η πάπια. Το έχω κάνει κατόπιν οδηγιών σας σε δικό μου ημιαυτόματο και το αποτέλεσμα μου αρέσει πάρα πολύ.

Το ίδιο εγχείρημα στο δίκαννο μου φαίνεται πιο δύσκολο για τους εξής λόγους:
– Δεν είναι τόσο απλό το λύσιμο των ξύλων σε σχέση με το ημιαυτόματο.
– Θα πρέπει να βγάλω το μηχανισμό του αορτήρα από το εσωτερικό και δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να βγει, και ακόμα περισσότερο να μπει. Επίσης έχω και μία αμφιβολία μήπως γίνει καμία ζημιά στο μέταλλο της θυρίδας του αορτήρα από το ασετόν που θα βάλω για το βερνίκι.
– Οι ψάθες έχουν περίεργη τεχνοτροπία. Τα διαμάντια είναι σκαφτά και ίσως με δυσκολέψουν περισσότερο το καθάρισμα του βερνικιού.

Επίσης το πέλμα στο κοντάκι είναι γνήσιο Manufrance όμως ξεκάθαρα μικρότερο από το πελμα του ξύλου. Ίσως το έσπασε προηγούμενος ιδιοκτήτης και το αντικατέστησε με γνήσιο αλλά λάνθασμένου μεγέθους. Αυτό θα ήθελα να το αντικαταστήσω με σωστού μεγέθους ιδανικά με γνήσιο.

Για όλα τα παραπάνω το δίλημμα είναι αν θα πρέπει να ασχοληθώ και να τα κάνω μόνος μου ή να απευθυνθώ σε επαγγελματία. Για εμένα ξέρω ότι μπορώ να διαθέσω χρόνο και υπομονή. Έχω δει δουλειές από επαγγελματίες που φαίνονται από μακρυά ότι έγινε βιαστική δουλειά. Το κόστος φυσικά με απασχολεί. Δεν πηγαίνω συχνά Αθήνα/Θεσσαλονίκη που έχουν ειδικούς στα κοντάκια και δε θα έμπαινα στα έξοδα να ταξιδέψω μόνο για το όπλο.
Δεν ξέρω κάποιον καλό εξειδικευμένο κοντακά στην Πάτρα ή σε κοντινή πόλη. Αν ξέρετε και μου προτείνετε κάποιον θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα.

Πολλές ευχαριστίες και πάλι,
Ανδρέας, Πάτρα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η αποσυναρμολόγηση ενός Robust με αυτόματο αορτήρα είναι λίγο μπελαλίδικη δουλειά. Τα διαμάντια της ψάθας είναι εντυπωμένα, πρεσαριστά, στο ξύλο και όχι κομμένα, άρα χρειάζονται ειδική μεταχείριση στο φινίρισμα για να μην γεμίσουν με λάδι ή βερνίκι.

Για να φύγουν τα λάδια από την κεφαλή του κοντακιού πρέπει να μείνει βουτηγμένο σε ασετόν για αρκετές ώρες, ίσως και ολοβραδίς. Το θέμα είναι να βρεθεί δοχείο που μπορεί να πάρει το ασετόν συν το κοντάκι και να κλείσει ώστε το ασετόν να μην εξατμιστεί. Μετά το βούτηγμα με ασετόν ίσως χρειαστεί και επάλειψη με χλωρίνη για να αποχρωματίσει όσα σημεία παραμένουν σκούρα από τα παλιά ορυκτέλαια. Μετά την διόρθωση των κηλίδων από τα παλιά λάδια τότε θα χρειαστεί αφαίρεση του παλιού φινιρίσματος, λείανση του ξύλου με ντουκόχαρτα, γέμισμα των πόρων και τελικά φινίρισμα με λάδι. Πρόκειται για δουλειά που παίρνει εβδομάδες και δεν μπορεί να περιγραφεί σε μερικές αράδες μιας απάντησης. Ισως θα άξιζε τον κόπο να ρωτήσετε το οπλουργείο Ηφαιστος, που έχει ξανακάνει την δουλειά αυτή σε Robust με αυτόματο αορτήρα, αν μπορεί να δεχτεί αποστολή όπλου με κούριερ ώστε να αποφύγετε το πρόβλημα της αποσυναρμολόγησης και συναρμολόγησης συν όλα τα άλλα.

ΔΥΝΑΜΗ ΑΕΡΟΒΟΛΟΥ

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ. ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗ. ΘΑ ΡΩΤΗΣΩ ΓΙΑ ΑΕΡΟΒΟΛΟ ΟΠΛΟ ΔΙΑΜΕΤΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΝΝΗΣ 5,5 mm. ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΜΗ 380 m/s. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΒΟΛΙΔΕΣ PBA PLATINUM ΤΗΣ GAMO. Η ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΒΟΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ 9,72 GRAINS. ΑΝ ΕΓΩ ΘΕΛΩ ΝΑ ΒΑΛΩ ΜΙΑ ΒΟΛΙΔΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ 25 GRAINS ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΕΣΕΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΒΟΛΟΥ?? ΗΘΕΛΑ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΥΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΩ ΒΑΣΗ ΤΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΤΟΥ ΒΛΗΜΜΑΤΟΣ ΤΗ ΤΕΛΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΑΕΡΟΒΟΛΟΥ. ΠΟΣΟ ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΦΤΕΙ ΑΠΟ 380m/s. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η κινητική δύναμη είναι συνάρτηση ταχύτητας και μάζας βλήματος. Καθώς ανεβαίνει το βάρος, η μάζα, μπορεί να μειώνεται η ταχύτητα αλλά το αυξημένο βάρος διατηρεί την κινητική ενέργεια. Για άμεσο υπολογισμό κινητικής ενέργειας υπάρχουν ιστοσελίδες που προσφέρουν αυτή την υπηρεσία άμεσα και εντελώς δωρεάν. Αν βάλετε στο Google τη φράση Kinetic Energy Calculator θα σας δώσει δεκάδες σελίδες που προσφέρουν αυτή την δωρεάν υπηρεσία και θα μπορείτε να υπολογίσετε όσους συνδυασμούς βάρους βλήματος και ταχύτητας θέλετε.

ΑΞΟΛΟΓΗΣΗ ΟΠΛΩΝ

Κύριε Νικήτα αν είναι δυνατόν και μπορείτε να μου αξιολογήσετε τα ανωτέρω δίκανα είναι από κληρονομιά με τις άδειες τους και λειτουργικα Ευχαριστώ Δημήτρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχετε ένα Beretta κατά πάσα πιθανότητα το μοντέλο 409, που έβγαινε μετά το 1945 έως την δεκαετία του 1970. Ενα Pieper με διακοσμητικές πλάκες. Ενα Ideal μοντέλο 340 καθώς και μια καραμπίνα Breda Apollo. Ολα είναι αξιόλογα όπλα ωστόσο όλα έχουν υποστεί ελλιπή συντήρηση και αυτό φαίνεται στην κατάσταση τους και μειώνει κάπως την αξία τους. Οπως τονίζεται ξανά και ξανά σε ότι αφορά συλλεκτικά αντικείμενα και όχι μόνο τα όπλα, η κατάσταση είναι το Α και το Ω της αξίας τους. Για τα δίκαννα επίσης μετρά η μηχανική κατάσταση, δηλαδή κατά πόσο έχουν κούνημα καννών, καθώς και η μηχανική λειτουργεία τους. Για τα παλιά δίκαννα που δεν παράγονται πια δεν υπάρχουν ανταλλακτικά και αν χρειαστούν ανταλλακτικά αυτά θα πρέπει να κατασκευαστούν στο χέρι, με ευνόητα ψηλό κόστος. Για την καραμπίνα υπάρχουν ακόμα άφθονα ανταλλακτικά.
Για μια ακριβή εκτίμηση προτείνω να αποταθείτε στο Gun and Knife Classics (210-6138049) που εμπορεύεται συλλεκτικά όπλα για μια ρεαλιστική εκτίμηση της εμπορικής αξίας αυτών των όπλων.

REMINGTON 1100

ΚΥΡΙΕ ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ, και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.ΑΝΕΛΠΙΣΤΑ ΜΟΥ ΕΠΕΣΕ ΔΩΡΟ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΟΠΛΟ ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ- ΜΕ 75 ΠΟΝΤΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΥΛ ΤΣΟΚ- ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ, ΕΙΜΑΙ ΛΑΤΡΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ ,ΕΙΧΑ ΤΗΝ 1187 PREMIER light ……και θελω να σας ρωτησω να μπορω να βρω μια κανη 66-67 ποντους με τσοκ ή αν μπαίνει η κάννη της 1187?Σημειωτεον ο καταλογος του ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ 2019, ΕΙΧΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΠΛΟ ΚΑΝΗ 66 ΠΟΝΤΟΥΣ ΜΕ 3 ΤΣΟΚ, 410 ΕΥΡΩ.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μάλλον αναφέρεστε στο μοντέλο 1100 που άφησε εποχή και κέρδισε εκατομμύρια οπαδούς. Από ότι ξέρω η 1100 δεν δέχεται γην κάννη της 1187. Επειδή η 1100 πουλιόταν σε εποχή που ήταν ελεύθερη η αγορά δεύτερης κάννης υπάρχουν μεταχειρισμένες κάννες στην αγορά. Μια ματιά σε αγγελίες θα το αποδείξει. Το μήκος των 66-67 εκατοστών ήταν δημοφιλές και είναι βέβαιο ότι κάπου θα βρεθεί μια κάννη. Με ή χωρίς τσοκ δεν είναι θέμα καθώς στην κάννη της 1100 υπάρχει μπόλικο “ψωμί” για την εγκατάσταση τσοκ.

BERETTA 391 ΠΟΙΟΝ ΑΥΛΟ

Καλησπέρα κύριε Νικηττα.θελω να αγοράσω την 391
Urica και είμαι ανάμεσα στην 1 με 18.3 αβλο και στην 2 με 18.6 αβλο.ποια είναι η διαφορά τους,στην κατανομή και την διάτριση; εσύ ποια θα επέλεγες; ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ο ακριβής αυλός του διαμετρήματος 12 είναι 0,729 της ίντσας που μεταφράζεται σε 18,55 χιλιοστά. Μεταξύ του 18,6 και του 18,3 δεν υπάρχει ουσιαστική μετρήσιμη διαφορά σε ότι αφορά κατανομή και διάτρηση. Ωστόσο το ίδιο φυσίγγι στον ευρύτερο αυλό των 18,6 δουλεύει σε χαμηλότερες πιέσεις και αυτό με τη σειρά του σημαίνει λιγότερα παραμορφωμένα σκάγια άρα καλύτερη συγκέντρωση. Οταν λέμε καλύτερη δεν εννοούμε δραματική διαφορά, αλλά για μια αύξηση της συγκέντρωσης από 1 έως 3 τοις εκατό. Από αυτή την σκοπιά η κάννη 18,6 είναι προτιμότερη

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΟΠΛΟΥ ΠΑΡΚΕΡ

Καλησπέρα σας κύριε Κυπρίδημο.
Θα ήθελα πληροφορίες για το εικονιζόμενο όπλο. Έτος κατασκευής ,χρηματική αξία προς πώληση κτλ.
Σας ευχαριστώ.
Με εκτίμηση ,
Ξυδιάς Ευστράτιος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εχετε ένα δίκαννο Parker μοντέλο Trojan. Το μοντέλο Trojan ήταν το χαμηλότερο μοντέλο της Parker με ελάχιστο σκάλισμα και συνήθως είναι βαρύτερο από τα άλλα μοντέλα και όχι τόσο καλά ζυγισμένο. Παραμένει ωστόσο ένα Parker και παρουσιάζει συλλεκτικό ενδιαφέρον για τους θιασώτες αυτής της μάρκας. Η χρηματική του αξία εξαρτάται άμεσα από την κατάσταση, όπως συμβαίνει σε όλα τα συλλεκτικά αντικείμενα. Στις φωτογρφίες που στείλατε διακρίνεται μια φθορά στις επιφάνειες καννών και βάσης από ελλιπή συντήρηση και αυτό μειώνει και την αξία του όπλου. Για περισσότερες πληροφορίες για την αξία των Parker στην πατρίδα τους την Αμερική υπάρχει εξειδικευμένη ιστοσελίδα εδώ:
https://parkerguns.org/
Στην Ελλάδα για εκτίμηση αποταθείτε είτε στο Gun and Knife Classics 210-6138049 ή στο οπλουργείο Ηφαιστός 210-6445581.

ΚΟΝΤΑΚΙ BERETTA 391

Είμαι κάτοχος μιας Beretta light 391.Και μετά από πτώση έχει φύγει το βερνίκι που έχει η 391 σε αρκετά σημεία. Ευτυχώς δεν είχα σπασίματα. Τι θα μπορούσα να κάνω για να το επισκευάσω.
Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πρώτο θέμα είναι αν είναι βερνίκι ή λάδι το υπάρχον φινίρισμα. Η Beretta κατά καιρούς πρόσφερε και τα δύο φινιρίσματα στην 391. Το λάδι ανακαινίζεται πιο εύκολα, μετά από ένα ελαφρύ τρίψιμο με λεπτά ντουκόχαρτα νούμερο 600, 800 και 1000.

Το βερνίκι είναι πιο δύσκολο καθώς θα πρέπει να φύγουν τα παλιά βερνίκια που είναι στην επιφάνεια και να περαστεί νέο φινίρισμα εξ αρχής. Δεν είναι δυνατόν να “μπαλωθεί” παλιό σπασμένο βερνίκι, θα φαίνονται οι ανωμαλίες στην επιφάνεια εκεί που το παλιό βερνίκι συναντά το νέο που κάθεται πάνω στις “λακούβες”.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΔΙΚΑΝΝΟΥ

Καλησπέρα σας

Σας στέλνω 3 photo από δίκαννο αν μπορείτε να μας βοηθήσετε με μοντέλο προέλευση κ αν αξίζει να συντηρηθεί

Σας ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι φωτογραφίες δείχνουν ένα χαμηλής ποιότητας ισπανικό δίκαννο. Είναι χαρακτηριστικό δείγμα δίκαννων της σειράς που κατασκεύαζαν δεκάδες βιοτεχνιών όπως πχ Arizaga, EGO, Arramberri και πολλοί άλλοι. Εκτός από την χαμηλή “γενεαλογία” το συγκεκριμένο δίκαννο έχει και δείγματα κακής συντήρησης και αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί δυσανάλογα ψηλό κόστος για να ανακαινιστεί. Το θέμα είναι ότι όταν ανακαινιστεί θα παραμένει ένα φτηνό ισπανικό δίκαννο και για αυτό το λόγο δεν αξίζει να γίνουν αυτά τα έξοδα.

ΠΟΙΑ BERETTA

Χαίρεται κύριε Νικήτα.θελω να αγοράσω καραμπίνα,ποια είναι η γνώμη σας beretta a302,303 η και a391 με τον 18.6 αυλο μεταχειρισμένη σε άριστη κατάσταση η a300 outlander καινούρια? Ποιο νικάει σε αξιοπιστία και σε βλητική απόδοση?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η επιλογή πάει στην Α300 Outlander διότι προσφέρεται σε μια χαμηλή τιμή αυτή την εποχή, θα είναι καινούργια με εγγύηση και η σχεδίαση της παίρνει τα καλύτερα στοιχεία από την 302, 303 και 391 και τα βάζει σε ένα απλό και στιβαρό αυτογεμές όπλο.