ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 502

ΚΑΡΑΜΠΙΝΑ ΓΙΑ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟ

Γεια σας
Θέλω να αγοράσω μια καραμπίνα φθηνή (έως 100 – 1100 ευρώ) για κυνήγι αγριογούρουνων. Τι μου προτείνετε να αγοράσω, για παράδειγμα: με μια baikal θα έκανα τη δουλειά μου; Η διαφορά που έχουν στην τιμή οι καραμπίνες έχει να κάνει με την βλητική ικανότητα ή με κεντήματα στο όπλο και τέτοια;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις απαντήσεις

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στο κυνήγι το αγριόχοιρου χρειάζεται ένα εύχρηστο όπλο που ταιριάζει όσο το δυνατόν καλύτερα στο σώμα του κυνηγού και αυτό επειδή οι βολές είναι γρήγορες και υπό πίεση. Η πιο σοφή επιλογή είναι μια καραμπίνα αποδειγμένης αξιοπιστίας, με φλάντζες ρύθμισης του κοντακιού, και αρκετά σύγχρονη ώστε να βρίσκονται ανταλλακτικά και αξεσουάρ όπως πχ σκοπευτικά.

Από αυτή την άποψη η πιο καλή επιλογή είναι μια μεταχειρισμένη ιταλική καραμπίνα, Beretta ή Benelli, η οποία μπορεί να βρεθεί στην αγορά μεταχερισμένων σε τιμές από 400 Ευρώ.

ΔΙΚΑΝΝΟ REMINGTON

Καλησπέρα και Καλή Χρονιά,
Θα ήταν δυνατόν να γίνει μια πρόχειρη εκτίμηση συλλεκτικής αξίας μιας δίκαννης Ρέμινγκτον κατασκευασθείσας προ 1921 με σειριακό αριθμό 100078;
Ευχαριστώ θερμά προκαταβολικως για το χρόνο και την προσοχή σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννος σας είναι μάλλον το μοντέλο 1894 κρίνοντας από τον αύξοντα αριθμό 100078. Το μοντέλο αυτό κατασκευάστηκε από το 1894 μέχρι το 1900. Σε αμερικανικές ιστοσελίδες δημοπρασιών οι τιμές για το μοντέλο 1894 της Remington κυμαίνονται από 400 δολλάρια έως κάποιες χιλιάδες ανάλογα με την κατάσταση, το σκάλισμα και την προέλευση του όπλου (πχ αν ανήκε σε κάποιον διάσημο κλπ).

Το μοντέλο 1894 είναι δίκαννο με μισές φωτιές, βασισμένο στο πρότυπο Ανσον-Ντήλυ και αποδείχθηκε αξιόλογο. Ωστόσο η Remington μετά το 1900 στράφηκε αποκλειστικά στην κατασκευή επαναληπτικών και αυτογεμών και σταμάτησε την παραγωγή δίκαννων όπλων.

ΔΙΚΑΝΝΟ BERNARDELLI

καλησπέρα σας ήρθε αυτό το όπλο στα χέρια μου και θα ήθελα λίγα παραπάνω στοιχεία όσο αφορά αξιοπιστία,τιμή πώλησης,αξία γενικότερα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από τη φωτογραφία φαίνεται ότι είναι το μοντέλο Umberto 1, το πιο απλό πλαγιόκαννο που κατασκεύαζε η Bernardelli. Είναι ένα απλό και τίμιο πλαγιόκαννο με μηχανισμό Ανσον-Ντήλυ, κάννες με ένωση χελιδονοουράς και λιτό φινίρισμα σε μέταλλα και ξύλα.

Το πρόβλημα με το συγκεκριμένο δίκαννο είναι οι βαθιές διαβρώσεις που φαίνονται στην κάννη. Υποθέτω ότι και η άλλη κάννη είναι σε ανάλογη κατάσταση. Το κόστος λείανσης δύο καννών με τόσο έντονη διάβρωση θα είναι δυσανάλογο ως προς την τελική αξία του αποτελέσματος. Ενα Bernardelli Umberto 1 σε καλή κατάσταση έχει αξία γύρω στα 600 με 700 Ευρώ.