ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΕΡΟΒΟΛΟΥ

Τα εσωτερικά μέρη ενός σύγχρονου εργοστασιακού αεροβόλου.

Οι πεπειραμένοι αεροβολάδες ξέρουν τι σημαίνει βελτίωση, γνωστή και με την ονομασία τιούνινγκ (tuning) στα αεροβόλα. Οι άπειροι και νέοι στο αεροβόλο δεν ξέρουν και χειραγωγημένοι από μερικούς παλιούς νομίζουν ότι βελτίωση είναι η αύξηση της ισχύος ενός αεροβόλου, συνήθως με την αλλαγή ελατηρίου.

Δεν είναι! Η λέξη τιούνινγκ είναι το κλειδί. Στην αγγλική γλώσσα τιούνινγκ είναι η λέξη που χρησιμοποιείται και για το κούρδισμα μουσικών οργάνων. Ο τεχνίτης που κουρδίζει ένα πιάνο λέγεται piano tuner, και η διαδικασία tuning. Η χρήση του συγκεκριμένου όρου δείχνει ότι πρόκειτα για διαδικασία απόκτησης αρμονίας στο αεροβόλο και όχι απλά ωμής δύναμης. Οπως ανακαλύπτουν αργά ή γρήγορα οι αεροβολάδες, το αεροβόλο ελατηρίου έχει ένα σημείο ρύθμισης όπου όλα δουλεύουν αρμονικά, χωρίς βίαιη αναπήδηση όταν ρίχνει, χωρίς ζόρι στην όπλιση και αεροβόλα που φτάνουν σε αυτό το σημείο προσφέρουν σκοπευτική απόλαυση. Μπορείς να ρίχνεις δεκάδες, συχνά εκατοντάδες βολές, χωρίς κόπωση, χωρίς πονοκέφαλο,και με υπολογίσιμη ακρίβεια στο στόχο.

Τι περιλαμβάνει ένα καλό τιούνινγκ ενός αεροβόλου ελατηρίου; Η φωτογραφία του πρώτου αεροβόλου δείχνει πως είναι τα εσωτερικά τμήματα ενός αεροβόλου πριν το τιούνινγκ. Παρόλο που πρόκειται για αεροβόλο καλού κατασκευαστή η εσωτερική κατάσταση δείχνει χαμηλή επιμέλεια φινιρίσματος.

Εσωτερικά μέρη ενός BSA το 1910 μετά από βελτίωση.

Η δεύτερη φωτογραφία δείχνει τα βελτιωμένα μέρη ενός παλιού αεροβόλου BSA μετά την βελτίωση. Η ποιότητα σε σχέση με το πρώτο αεροβόλο είναι εμφανής. Οι δουλειές που έγιναν είναι οι εξής:

Λειάνθηκε το πιστόνι και μπήκαν βύσματα τεφλόν που κρατούν επαφή και ευθυγράμμιση με το εσωτερικό του κυλίνδρου. Κανένα μεταλλικό μέρος του πιστονιού δεν τρίβεται πάνω στον κύλινδρο. Εχει ροδέλες που επιτρέπουν την συστροφή του ελατηρίου χωρίς αυτή να μεταδίδεται στο πιστόνι. Εχει νέα κεφαλή (φλάντζα) πιστονιού, νέο οδηγό ελατηρίου, και βέβαια όλα τα εσωτερικά μέρη, ακόμα και το ελατήριο λειάνθηκαν.

Οταν συναρμολογηθεί το αεροβόλο αυτό δεν θα έχει μεγαλύτερη αρχική ταχύτητα από πριν. Ισως να έχει και λίγο χαμηλότερη αρχική ταχύτητα. Αυτά τα παλιά BSA έβγαζαν γύρω στα 650 με 700 πόδια σε διαμέτρημα 4,5, αλλά με έντονη αναπήδηση και δόνηση από το ελατήριο. Τώρα μάλλον θα βγάζει λιγότερη ταχύτητα, αλλά με ελάχιστη αναπήδηση και χωρίς καθόλου δόνηση. Η σκοποβολή μετά από μια τέτοια βελτίωση δίνει νέα ζωή στα αεροβόλα αντίκες και προσφέρει πρωτόγνωση απόλαυση σκόπευσης. Αυτά συμβαίνουν όταν αποβάλουμε το κόμπλεξ της δύναμης.