ΜΥΣΤΗΡΙΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ

Θεμέλιο της σκοπευτικές επιτυχίας με το λειόκαννο, λένε οι ειδικοί, είναι η σωστή επώμιση.

Στην ανάλυση της επώμισης λένε, οι ειδικοί πάντα, ότι η ράχη του κοντακιού πρέπει να ακουμπά κάτω από το ζυγωματικό και να ξεχνάμε το πέλμα, αυτό θα κλειδώσει στον ώμο χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Επιπλέον συστήνουν την διατήρηση του κοντακιού σχετικά ψηλά στο σημείο επαφής μεταξύ ώμου και πέλματος. Αυτό δε το σημείο επαφής είναι μεταξυ της άρθρωσης του ώμου και το μεγάλου μύωνα του στήθους.

Λοιπόν, δείτε τις φωτογραφίες ειδικών όταν αυτοί επωμίζουν και ρίχνουν και θα δείτε ότι οι ειδικοί δεν τηρούν τις συμβουλές τους όταν πιάσουν τουφέκι.

Don Currie, διετέλεσε  προπονητής εθνικής ομάδας ΗΠΑ και όντως εδώ επωμίζει με το σύστημα που διδάσκει, κοντάκι ψηλά, ράχη στο ζυγωματικό.

Γνωστός παρουσιαστής αγγλικής ιστοσελίδας, το πέλμα είναι κάτω, πολύ κάτω από την κλείδωση του ώμου.

Αγγλος δάσκαλος σκοποβολής, έχει το πέλμα κάτω, πολύ κάτω!

Αυστραλιανή προπονήτρια δείχνει τη σωστή επώμιση, με το πέλμα ψηλά, δίπλα από την κλείδωση του ώμου και τη ράχη κάτω από το ζυγωματικό.

Η Αυστραλιανή προπονήτρια δείχνει την λανθασμένη επώμιση με το πέλμα κάτω από την κλείδωση του ώμου και το κεφάλι γερμένο μπροστά για να συναντήσει το κοντάκι. Συγκρίνετε με τις επωμίσεις των ειδικών!

Ο καλύτερος σκοπευτής λειόκαννου του κόσμου, 27 φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Σπόρτινγκ, ο George Digweed. Αυτός το κάνει σωστά!

Δάσκαλος σκοποβολής επωμισμένος, εντυπωσιακή ευθυγράμμιση ρίγας με μάτι. Συγκρίνετε πόσο ψηλά είναι το πέλμα εδώ σε σύγκριση με τους δύο Αγγλους ειδικούς.

Αν είναι όντως σωστή η επώμιση όπως την περιγράφει ο Don Currie, όπου η επαφή ράχης κοντακιού και ζυγωματικού είναι το κρίσιμο σημείο αναφοράς, τότε αυτό επηρεάζει τα μέτρα του κοντακιού. Εχοντας βρει το ύψος της ράχης, εκεί όπου η επαφή κοντακιού-ματιού βάζει το μάτι στη σωστή θέση σε σχέση με την σκοπευτική ευθεία, συνήθως τη ρίγα, τότε ακολουθεί η τοποθέτηση του πέλματος. Αν δείτε στην φωτογραφία του Yardley, ο ώμος του έχει στριμωχτεί προς τα πάνω για να βρει επαφή με το πέλμα. Αν το πέλμα ήταν λίγο χαμηλότερα τότε θα είχε άνετη επαφή τόσο με τον ώμο όσο και με το ζυγωματικό.

Η υπόθεση δείχνει ότι η μετροληψία στο κοντάκι είναι μια σύνθετη υπόθεση αλληλοσυνδεόμενων παραμέτρων. Μια μικρή αλλαγή σε ένα σημείο επηρεάζει το σύνολο.