κυριε νικητα, με ολο αυτον τον χαμο που γινεται, αγριογουρουνα εντος αθηνας θεσσαλονικης κλπ, λυκοι παντου, ζαρκαδια παντου, αρκουδες κλπ… ποια πιστευετε οτι ειναι η αιτια για το οτι το τσακαλι δεν εχει την ακραια εξαπλωση της αλεπους , στο ελλαδικο χωρο τουλαχιστον; εχει να κανει με τη διατροφη του, την προσαρμοστικοτητα του; ευχαριστω.
α θα ηθελα να πω κ κατι ακομα για τους αντι που μας διαβαζουν. ο θειος μου προσφατα μου ειπε πως το 2021 ειδε λυγκας στον ******. ζωο που υποτιθεται ειναι σπανιο κ δεν υπαρχει στην ελλαδα.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Εσβησα την τοποθεσία που ο θείος σας είδε τον λύγκα, για ευνόητους λόγους. Συμπτωματικά λίγο πιο βόρεια ξένοι τουρίστες (από χώρα που έχει λύγκα, άρα γνώστες της εμφάνισης του ζώου) είδαν λύγκα πριν μερικά χρόνια.
Δεν έχω υπόψη καμία μελέτη για το ευρωπαϊκό τσακάλι. Εχω όμως δει μελέτες για το αμερικανικό Κογιότ που είναι ζώο σχεδόν όμοιο σωματικά και από την άποψη συμπεριφοράς με το ευρωπαϊκό τσακάλι. Στην Αμερική έχει παρατηρηθεί αρπακτικότητα από λύκους εναντίον κογιότ. Το Youtube έχει αρκετά βίντεο με στιγμιότυπα επιθέσεων λύκων σε κογιότ.
Κρίνοντας από τις μελέτες και τα βίντεο μπορούμε να πούμε ότι οι επιθέσεις δεν έχουν σκοπό την απόκτηση τροφής, οι λύκοι δεν τρώνε τα κογιότ. Ούτε είναι οι επιθέσεις αποτέλεσμα σύγκρουσης για θήραμα ή κάποια άμυνα εκ μέρους των λύκων εναντίον επιθετικών κογιότ. Εδώ έχουμε το φαινόμενο της συστηματικής εξόντωσης κογιότ από λύκους. Εικάζεται ότι οι λύκοι σκοτώνουν ζώα τα οποία ενδέχεται να επιτεθούν στις φωλιές και να σκοτώσουν λυκάκια. Τότε βέβαια προκύπτει το ερώτημα, γιατί οι λύκοι δεν σκοτώνουν αρκούδες και αδηφάγους που είναι οι πιο συχνοί θύτες των κουταβιών τους;
Εικάζω ότι παρόμοια συμπεριφορά εναντίον του ευρωπαϊκού τσακαλιού έχουν και οι ευρωπαϊκοί λύκοι. Και τώρα που έχουμε διαπιστωμένη παρουσία λύκων στην Πελοπόννησο, ένα σημείο όπου το τσακάλι ήταν για πολλά χρόνια το κορυφαίο αρπακτικό, ίσως να δούμε μια μείωση και εκεί.