ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 504

ΛΑΚΚΟΥΒΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΝΗ

Κύριε Νικήτα καλησπέρα έχω στην κατοχή μου μια Benelli becaccia η οποία μου έπεσε και έγινε μία μικρή λακκούβα στην κάννη γύρω στους 20 πόντους από το στόμιο. Επισκευάζεται αυτό ή θα προκαλεστεί ζημιά στο χρώμιο και από κει και έπειτα θα οξειδωθεί ή κάννη. τι μου προτείνετε να κάνω. Ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αυτά τα κτυπήματα στην κάννη επισκευάζονται εύκολα και γρόγορα, είτε με καλίμπρα είτε με ειδικό υδραυλικό εργαλείο που σηκώνει το μέταλλο και το επαναφέρει στην θέση του.

Οντως υπάρχει μια μικρή πιθανότητα αυτή η επαναφορά να επηρεάσει την χρωμίωση. Αλλά αυτό είναι μικρό ρίσκο μπροστά στον κίνδυνο να σκάσει η κάννη αν ρίξει φυσίγγια. Οπόταν είναι καλή επιλογή να γίνει η επισκευή και μέχρι να γίνει δεν πρέπει να ρίξει το όπλο

ΑΓΟΡΑ ΑΕΡΟΒΟΛΟΥ

Θα ήθελα τα φώτα σας στο θέμα του αεροβόλου μιας και σκέφτομαι σοβαρά την αγορά ενός τυφεκίου. Αν μπορείτε με δύο τρία αρνητικά και θετικά να με βοηθήσετε να επιλέξω μεταξύ αυτών που λειτουργούν με συμπιεσμένο αέρα και ελατήριο. Παρατηρώ επίσης ότι η πλειοψηφία πλέον είναι 4.5 mm αντί των 5.5. οπότε θα ήθελα τη βοήθεια σας και σ αυτό!
Σας ευχαριστώ για όσα μοιράζεστε μαζί μας!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα αεροβόλα προσυμπιεσμένου αέρα είναι πιο εύκολα στη βολή, έχουν πιο καλή σκανδάλη και εύκολη χρήση. Αλλά… ο αέρας τελειώνει μετά από κάποιες βολές. Οσο πιο ισχυρό είναι το αεροβόλο τόσο λιγότερες βολές δίνει η γόμωση με αέρα, και επειδή στην Ελλάδα έχει πέραση το ισχυρό υπολογίστε ότι μετά από 40 με 50 βολές θα θέλει αναγόμωση από μπουκάλα αυτοδύτη η οποία με τη σειρά της θα πρέπει να αναγομώνεται.

Το ελατήριο δεν έχει τέτοια προβλήματα. Ναι μεν απαιτεί όπλιση για κάθε βολή, αλλά δεν εξαντλείται. Και αν το ελατήριο είναι μέτριας προς χαμηλής δύναμης ένας σκοπευτής μπορεί να ρίξει εκατοντάδες βολές χωρίς κούραση. Επίσης το αεροβόλο μέσης ισχύος δεν έχει αναπήδηση και δόνηση στη βολή και έτσι δίνει μεγαλύτερη ακρίβεια βολής.

Αν επιλέξετε αεροβόλο ελατηρίου μην παρασυρθείτε από την ισχύ ότι και να σας λένε οι πωλητές. Ενα ισορροπημένο αεροβόλο μέτριας ισχύς, ή ακόμη και χαμηλής ισχύος, δηλαδή που σε διαμέτρημα 4,5 βγάζει 500 με 600 πόδια ανά δευτερόλεπτο ταχύτητα είναι το πιο κατάλληλο για ψυχαγωγική σκοποβολή. Καλά αεροβόλα αυτής της κατηγορίας είναι τα μέτριας ισχύος μοντέλα Weihrauch, τα Diana και Gamo.

ΠΟΙΟ ΜΟΝΤΈΛΟ UGARTECHEA

Κ. ΝΙΚΗΤΑ ΣΑΣ ΚΑΛΗΣΠΕΡΙΖΩ Κ ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΙΣΤΑΙ ΚΑΛΑ…
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΚΑΝΝΟ UCARTECHEA ΠΟΥ ΑΓΟΡΑΣΤΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΘΕΡΟ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΔΩ ΕΙΣΑΓΩΓΕΑ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ Κ.ΓΙΑΛΙΤΑΚΗ ΩΣ ΧΕΙΡΟΠΟΙΕΙΤΟ ΚΑΙ ΣΥΛΕΚΤΙΚΟ ΕΙΔΟΣ ΠΡΙΝ 25 ΧΡΟΝΙΑ….ΕΧΕΙ ΑΓΓΛΕ ΚΟΝΤΑΚΙ, 1 Κ 3 ΤΣΟΚ ΑΠΟ ΟΤΙ ΒΛΕΠΩ Κ ΑΥΛΟΥΣ 18,5 ,ΕΙΝΑΙ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΟ ΣΤΑ 900KG ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΓΡΑΦΕΙ, ΕΧΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΟΥΣ ΕΞΟΛΚΕΙΣ ….ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΓΚΛΙΣΗ ΚΑΝΝΩΝ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΙΚΑΝΝΑ ? ΕΧΕΙ ΡΙΞΕΙ ΣΕ ΔΟΚΟΜΕΣ ΑΠΟ ΜΕΝΑ 20-30 ΦΙΣΙΓΓΙΑ ΑΥΤΑ ΜΟΝΟ ….ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΕΙΑ ΣΤΗ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΤΩΝ ΣΚΑΓΙΩΝ ΣΤΑ 35 ΜΕΤΡΑ Κ ΜΕ ΜΟΝΟΒΟΛΑ ΟΙΚΤΡΟ….ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ…ΠΟΙΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΕΙΝΑΙ? Κ ΠΟΙΑ Η ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ Κ ΣΑΣ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι κάννες συγκλίνουν σε όλα τα δίκαννα, πλάγια και ποζέ. Οι άξονες των καννών έχουν απόσταση 28 με 29 χιλιοστά πίσω, στις θαλάμες και 18 με 19 χιλιοστά μπροστά στα στόμια, η μέτρηση είναι από κέντρο σε κέντρο. Λογικό είναι ότι όταν συγκλίνουν οι κάννες τα μονόβολα θα παρουσιάζουν σύμπτωση μόνο σε μια απόσταση και πριν και μετά από αυτό το σημείο θα αποκλίνουν. Με τα σκάγια το άνοιγμα υπερκαλύπτει την απόκλιση.

Για το μοντέλο, αυτό θα αναγράφεται στο όπλο ή θα σας το πει ο εισαγωγέας. Για να εξακριβωθεί το μοντέλο θα πρέπει να μας στείλετε κάποια φωτογραφία που να δείχνει αν έχει ολόκληρες ή μισές φωτιές, να πείτε αν έχει αυτομάτους ή απλούς εξολκείς και γενικά χρειάζονται στοιχεία.

ΜΟΝΟΒΟΛΑ ΣΕ ΤΣΟΚ 3*

Εχω μια breda altair special magnum με εξωτερικό τσοκ 3* και θα ήθελα να ρωτήσω αν και τι μονόβολα μπορώ να χρησιμοποιήσω με το συγκεκριμένο τσοκ.
Σας ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα μονόβολα περνούν από το τσοκ εφόσον είναι μολυβένια. Τα περισσότερα μονοβολα της αγοράς είναι μολυβένια, κάποια λίγα έχουν καρδιά από σκληρότερο μέταλλο, συνήθως ορείχαλκο και αυτά δεν πρέπει να τα ρίξετε. Ωστόσο αυτά είναι λίγα, τα περισσότερα μονόβολα είναι ασφαλή για όλα τα τσοκαρίσματα.

ΔΙΚΑΝΝΟ GIB

Καλημέρα σας, έχω ένα δίκανο του παππού μου το οποίο αναζητώ την μάρκα. Τα μόνα στοιχεία που έχω βρει είναι ο αριθμός όπλου “GIB5962″φαντάζομαι είναι αυτός. Γράφει ένα MG και IMMPORTED BY N.A.PAGOULATOS. MADE IN SPAIN. Μπορείτε να με βοηθήσετε; Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι κατασκευασμένο από την βιοτεχνία Armas Gib που αντιπροσώπευε στην Ελλάδα ο αείμνηστος Νίκος Παγουλάτος στην οδό Αριστείδου. Η Gib έκλεισε πριν μερικά χρόνια.

ΚΟΝΤΗ ΚΑΝΝΗ

Καλημέρα σας,
Είδα για το site σας σε ένα forum που επαινούσε τις γνώσεις σας επί του θέματος που με απασχολεί και θα ήθελα να ζητήσω τη βοήθεια σας με το εξης:
Έχω μια καραμπίνα κυνηγετική (Benelli supernova slug) αλλά την έχω σε αχρησία από την έκδοση της άδειας (πριν 10 χρόνια).
Τώρα η άδεια έχει λήξει. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα, δυστυχώς εκανα την απερισκεψία και έκοψα την κάννη χωρίς τη βοήθεια κάποιου ειδικού, καταλήγωντας (απ’ ο,τι έμαθα κατόπιν) να έχω μια κάννη που στην ουσία δεν είναι εντός επιτρεπτών οριων (50εκ.). Προφανώς το μετάνιωσα!..
Τώρα ψάχνω έναν τρόπο να αχρηστεψω επίσημα την κάννη (με βεβαίωση) ωστε, προσκομίζοντας το όπλο στην αστυνομία για ανανέωση, αυτή να διαγραφεί..
Σκέφτηκα να παραδώσω ατόφιο όλο το όπλο και να απαλλαγώ από το άγχος, ωστόσο στην Ασφάλεια μου ζητούν πρώτα να ανανεώσω τη ληγμένη άδεια γιατί διαφορετικά προβλέπεται (κατά τα λεγόμενα του υπεύθυνου) αυτόφωρη διαδικασία.
Εσείς, από την εμπειρία σας, μήπως μπορείτε σας παρακαλώ να με συμβουλεψετε; Προτείνετε ίσως κάποιον οπλουργο στην Αθήνα για να αναλάβει την καταστροφή της κάννης και να βεβαιώσει για αυτό;

Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
Αναμένω την απάντηση σας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από τις πληροφορίες των αρχών το κρίσιμο μήκος είναι το συνολικό μήκος του όπλου και όχι της κάννης. Επειδή όμως αυτά αλλάζουν καλό είναι να πληροφορηθείται από το τμήμα της περιοχής σας.

Αν η κάννη όντως είναι κοντή τότε η λύση είναι να στερεωθεί πάνω στην κάννη μόνιμα, δηλαδή με κόλληση (ασημοκόλληση πχ, όχι οξυγόνο) κάποιο τσοκ που να την επαναφέρει στο αρχικό της μήκος. Οντας μόνιμο και όχι αφαιρούμενο ένα τέτοιο τσοκ επαναφέρει την κάννη στο απαιτούμενο μήκος μόνιμα.