ΛΥΚΟΜΕΛΕΤΕΣ

Οταν επιτρέπεις σε ανθρώπους να κυνηγούν επιβάλλεται, σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις να συντάσσεις μελέτες. Μελέτες όχι μόνο για τον πληθυσμό των θηρευσίμων αλλά και για όλα τα μη θηρεύσιμα είδη που θα επηρεαστούν από την δραστηριότητα των ανθρώπων κυνηγών.

Τους ανθρώπους κυνηγούς του ελέγχεις με άδειες, ποινικά μητρώα, επιβολή περιόδων θήρας, ημερήσια κάρπωση, θηροφυλακή, δασοφυλακή και δικαστικές αποφάσεις.

Οταν αφήνεις να αυξηθεί ανεξέλεγκτα και με απόλυτη προστασία ο θηρευτής λύκος ποιες μελέτες προηγήθηκαν της απόφασης; Καμία!

Τι έλεγχο ασκείς στην δραστηριότητα του λύκου; Καμία.

Ποια έρευνα δείχνει την επίδραση του λύκου πάνω στα είδη της πανίδας που δεν θηρεύει; Καμία.

Ερευνα μπορούσε να γίνει σχετικά με την ζημιογόνο δράση του λύκου στην κτηνοτροφία. Εγίνε; Οχι βέβαια.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε να εννοηθεί ότι οι μελέτες πληθυσμού που υπάρχουν για τον λύκο είναι εσκεμμένα μεροληπτικές, δηλαδή παρουσιάζουν λιγότερους λύκους από ότι πραγματικά υπάρχουν. Εχοντας υπόψη ότι μερικές οργανώσεις χρηματοδοτούνται αδρά από τους φόρους των Ευρωπαίων πολιτών για να κάνουν δήθεν διαχείριση του λύκου αυτή η έμμεση κατηγορία αποτελεί σκάνδαλο. Αλλά αφορά οικολόγους και τα ΜΜΕ άφησαν τ θέμα να γλιστρήσει ασχολίαστο.

Αν τεθεί το ερώτημα γιατί παρέχεται αυτή η προστασία χωρίς μελέτη παίρνεις απαντήσεις που πάνε από το ρομαντικό “ο λύκος είναι διαμάντι της φύσης” μέχρι το υβριστικό “ζείς στην παλαιολιθική εποχή και δεν μπορείς να καταλάβεις¨. Αλλά επί της ουσίας τίποτε.

Αυτά συμβαίνουν όταν η άποψη ενός μετατρέπεται σε επιβολή επί των υπολοίπων. Για τον ένα μαζεύουμε υλικό, κάποτε θα υπάρξει αρκετό για να αποκαλυφθεί η στρέβλωση που επέφερε στη χώρα αυτή η ιδεοληψία.