ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 505

ΠΛΑΚΕΤΑ ΣΕ ΚΟΝΤΆΚΙ

Καλησπέρα κατόπιν αναζήτησης δεν έχω καταφέρει να βρω κάτι για την παρακάτω ταμπελα που βρίσκεται επάνω σε μια καραμπίνα. Θα το εκτιμούσα εάν γνωρίζατε κάτι να μας κατατοπισετε. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τέτοιες αναμνηστικές πλάκέτες ήταν συνηθισμένο έπαθλο στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα. Το γεγονός ότι βρίσκεται πάνω σε μια καραμπίνα αλλά αναφέρει την χρονολογία 1894 μάλλον δείχνει ότι μεταφέρθηκε από ένα όπλο σε άλλο. Δεν κατασκευάζονταν καραμπίνες το 1894!

ΡΑΒΔΩΤΑ ΚΑΙ ΛΕΙΟΚΑΝΝΑ, ΤΙΜΕΣ

Γειά σας, ως κυνηγός και έχοντας γνώση -οπως οι περισσότεροι από το στρατό – από τα πολεμικά όπλα, τυφέκια και πιστόλια, μου έχει γεννηθεί εδώ και καιρό μια ερώτηση όπου ελπίζω κάποιος να μου λύσει: πως γίνεται τα κυνηγετικά όπλα σειράς πού παράγονται στην Ευρώπη όπως είναι πχ η Ιταλία να κοστίζουν 1000- 1500€ και άνω, ενώ ένα πιστόλι πχ Glock που είναι πολεμικό υλικό ή ένα ραβδωτό τυφέκιο επαναληπτικό ή ημιαυτόματο να κοστίζουν τα ίδια λεφτά, ενώ έχουν πάνω τους ότι πιο σύγχρονο υπάρχει, όπως βαφές που αντέχουν σε όλες τις καιρικες συνθήκες χωρίς ανάγκη συντήρησης, σκοπευτικά ρυθμιζόμενα και ακριβείας, αξιοπιστία σε όλες τις καιρικες συνθήκες, κάννες με υψηλή ακρίβεια, αντοχή σε σχεδόν κάθε κακουχία, κα. Τα κυνηγετικά όπλα δεν διαθέτουν ούτε τα μισά από τα παραπάνω χαρακτηριστικά , είναι ακριβά σε αγορά και τυχόν επισκευή και εξαιρετικά ευάλωτα στο σύνολο τους,και δυστυχώς κοστίζουν στον ιδιώτη δύο ή και τρεις βασικούς μισθούς πλέον. Δεν αναφέρομαι σε κρατικά εργοστάσιο παραγωγής πολεμικού υλικού, όπου εκεί κόστιζαν τα τυφέκια μπορεί και 15 dollar η μονάδα. Πως εξηγείται αυτό; Μήπως είναι θέμα μάρκετινγκ -γιατι θέμα υλικών αποκλείεται να είναι -; Μήπως καταλαβαίνουν πως το χόμπι πληρώνεται -και δεν πρέπει να έχουμε χόμπι -; Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οντως τα λειόκαννα είναι πιο ακριβά από τα ραβδωτά και αυτό εξηγείται εν μέρει από την μεγαλύτερη προσοχή στην λεπτομέρεια της κατασκευής.

Αναφέρετε τις βαφές, ένα σημαντιμό σημείο κόστους. Τα στρατιώτικά έχουν ανθεκτικά φινιρίσματα όπως το γνωστό Parkerizing, τα οποία όμως γίνονται εύκολα σε μαζική παραγωγή. Το φινίρισμα των καννών ενός λειόκαννου απαιτεί πρώτα λεπτομερή λείανση και μετά ειδική βαφή που δεν θα βάλει σε κίνδυνο τις κολλήσεις της ρίγας. Η δουλειά είναι χρονοβόρα και συνεπώς πιο ακριβή από τα στρατιωτικά φινιρίσματα.

Κάπου όμως επεισέρχεται η σύγκριση με τα σύγχρονα σκοπευτικά ραβδωτά, όπως αυτό που κατασκευάζει η εταιρεία του Ελληνοαμερικανού Καραγιά, η American Rifle Company. Πρόκειται για κατασκευή ακριβείας με αρκετή πρωτογενή εξέλιξη του μηχανισμού κινητού ουραίου, με κοντάκι (σασί το λένε τώρα) σχεδιασμένου εξ αρχής και γενικά ότι άλλο θέλει ένας σκοπευτής μεγάλων αποστάσεων. Το συνολικό κόστος για το πλήρες σετ είναι γύρω στις 2000 δολλάρια. Ενα μέτριο σκοπευτικό λειόκαννο κατάλληλο για αρχάριους είναι αρκετά πιο ακριβό. Εδώ θα έβαζα και ένα ταξικό κριτήριο, η σκόπευση με ραβδωτό δεν ήταν ποτέ σπόρ των ανωτέρων τάξεων, το λειόκαννο είναι, και ηπολυτέλεια κατασκευής και οι τιμές αντανακλούν αυτό το γεγονός.

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΜΕΣΑΙΑΣ ΡΙΓΑΣ

θΕΛΩ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΩ ΕΝΤΕΛΩΣ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΡΙΓΑ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΒΑΦΗ ΚΑΝΝΩΝ, ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΙΚΩΝ ΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟ ΚΟΝΤΑΚΙ (ΧΩΡΙΣ CAST OFF, CAST ON ), ΕΝΤΕΛΩΣ ΕΥΘΥ ΧΩΡΙΣ ΚΛΙΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΩΜΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΔΕΞΞΙΟΥΣ-ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ. ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΟΠΛΟΥ, ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ Η, ΟΧΙ ????, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ…

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θα πρέπει να δει το όπλο οπλουργός για να εξακριβώσει το είδος κόλλησης της ρίγας. Μερικές κολλήσεις είναι ήπιες και ξεκολλούν με το φλόγιστρο, άλλες είναι σκληρές και δεν ξεκολλούν χωρίς να γίνει ζημιά στις κάννες.

Δεν λέτε τι μάρκα όπλο έχετε για να κριθεί κατά πόσον το κόστος αλλαγής κοντακιού και η δουλειά στις κάννες συμφέρουν. Το κόστος ανέρχεται σε εκατοντάδες Ευρώ πάντως, και είναι ένα θέμα που χρειάζεται πολλή σκέψη.

 

 

 

 

ΣΟΥΠΕΡΠΟΖΕ ΠΡΟΣ ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ

Πληροφοριες σχετικα με ενα SP, που απεκτησα προσφατα απο φιλο (ηταν του συγχωρεμενου του πατερα του.

Message Body:
1) ΒΑΣΗ: PSF FINITO, ΣΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΤΟΙΧΩΜΑΤΑ 10 3, (ΑΡΙΣΤΕΡΟ), 14966(ΔΕΞΙ)
2)ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΩ ΡΙΓΑΣ Η ΓΡΑΦΗ ” CONDOR “.
3) ΜΕΣΑ ΜΕΡΟΣ ΒΑΣΗΣ ” PSF FINITO XXVI ”
4) ΑΝΩ ΚΑΝΝΗ, ” ESC VICKERS & CO. “, 18,4, CM 70
5)ΚΑΤΩ ΚΑΝΝΗ : 18,4 KG 1380, CANE CHROMALE 103
6) ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΝΤΑΚΙΟΥ ΠΕΛΜΑ ΒΑΚΛΙΤΗ ΜΕ ΤΟ ΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ένδειξη Vickers δείχνει προς μέτριο ιταλικό σουπερποζέ. Ηταν η μόδα κατά την δεκαετία του 1980 να σφραγίζουν ονόματα διάσημων ατσαλιών στις κάννες ιταλικών όπλων μέτριας ποιότητας, έτσι έχουμε σφραγίδες Vickers, Krupp, Breda και άλλες.

Οι σφραγίδες δοκιμής δείχνουν ότι έχει δοκιμαστεί στις 900 πιέσεις, κατασκευάστηκε το 1971, έχει αυλό 18,4 και στις δύο κάννες, θαλάμες 70 χιλιοστών και βάρος καννών 1380 γραμμάρια. Το όνομα Condor μάλλον είναι όνομα μοντέλου.

ΣΤΡΑΒΩΜΑ ΚΟΝΤΑΚΙΟΥ ΣΟΥΠΕΡΠΟΖΈ

Καλησπέρα σας κύριε Κυπριδημε , έχω στην κατοχή μου εδώ και ένα χρόνο ένα browning b 525 light . Στην προσπάθεια μου να το φέρω στα μετρα μου το πήγα σε έναν ερασιτέχνη που ασχολείται με τέτοιες εργασίες , ο οποίος μου έφερε το όπλο στο πάνω κάτω αλλά μου στράβωσε το κοντάκι και το όπλο τώρα τουφεκαει πιο αριστερά από εκεί που βλέπουν τα μάτια μου . Σε επικοινωνία που είχα με γνωστό οπλουργο στην Θεσσαλονίκη μου είπε πως δεν μπορεί να στραβώσει το κοντάκι και πως αν το κάνει θα δημιουργήσει ζημιά. Μου είπε πως η μόνη λύση είναι να κάνω νέο κοντάκι με κόστος περί τα 700€ . Είναι όντως έτσι όπως μου τα είπε ο οπλουργος; Αν όχι υπάρχει κάποιος που να γνωρίζεται που μπορεί να κάνει αυτήν την εργασία;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το κοντάκι του Β525 είναι με τζαβέτα. Μερικοί κοντακάδες αποφεύγουν τη δουλειά σε κοντάκια με τζαβέτα, άλλοι τα αναλαμβάνουν. Ρωτήσε τον κύριο Κωστ Λιάκο στον Ασπρόπυργο που έχει σύστημα στραβώματος ξύλου με υπέρυθρες αν το αναλαμβάνει.