ΛΕΗΖΕΡ ΚΑΤΑ ΖΙΖΑΝΙΩΝ

Το βίντεο δείχνει μια γνωστή τεχνολογία καταπολέμησης ζιζανίων με φλόγα. Τώρα μια ελληνική εταιρεία με έδρα το Κιλκίς, η Terra Robotics, φέρνει την τεχνολογία λέιζερ στην καταπολέμηση ζιζανίων.

Οπως εξηγούν οι εφευρέτες της συσκευής, πρόκειται για παρελκόμενο μηχανήμα που αναγνωρίζει τα ζιζάνια και τα διακρίνει από τα καλλιεργούμενα φυτά και στη συνέχεια μια δέσμη λέιζερ τα καίει ακαριαία.

Τα ζιζάνια, κοινώς αγριόχορτα, ανταγωνίζονται τα καλλιεργούμενα φυτά για θρεπτικά συστατικά, ενώ τα σκιάζουν καθως αναπτύσσονται πιο γρήγορα και συχνά οι ρίζες τους “πνίγουν” τις ρίζες των καλλιεργούμενων ήμερων φυτών. Και επειδή η ακτίνα λέιζερ δεν αφήνει κατάλοιπα στο έδαφος το σύστημα δεν έχει τα μειονεκτήματα της ρύπανσης ή της ανάπτυξης αντίστασης στα ζιζανιοκτόνα φάρμακα, ένα γνωστό πρόβλημα της χρήσης χημικών.

Η ανάρτηση της είδησης έχει δύο όψεις.Η μια είναι η περιβαλλοντική αξία λόγω της αποφυγής χρήσης φυτοφαρμάκων, κάτι που ωφελεί το θήραμα.

Ωστόσο υπάρχει και μια άλλη διάσταση. Το σύστημα χρησιμοποιεί οπτικό σύστημα αναγνώρισης και εστίασης στο στόχο, παρόμοιο με τη χρήση διόπτρας. Αφού εντοπιστεί ο στόχος το σύστημα εκπέμπει δραστική ακτίνα και σκοτώνει τα ζιζάνια. Με αυτή την φονική ιδιότητα υπόψη ας δούμε τι λέει ο νόμος 2168 περί όπλων:

“1. Για την εφαρμογή του παρόντος νόμου:
α. Όπλο είναι κάθε μηχάνημα, το οποίο, με ωστική δύναμη που παράγεται με οποιονδήποτε τρόπο,
εκτοξεύει βλήμα ή χημικές ουσίες ή ακτίνες ή φλόγες ή αέρια και μπορεί να επιφέρει κάκωση ή
βλάβη της υγείας σε πρόσωπα ή βλάβη σε πράγματα”

Το νέο σύστημα εκπέμπει ακτίνες που επιφέρουν βλάβη σε πράγματα. Λέτε να εμφανιστούν τεχνοφοβικοί λειτουργοί που θα ζητήσουν να βγαίνει άδεια κατοχής για το νέο αυτό σύστημα; Η ιδέα από μόνη της προκαλεί γέλιο, αλλά εδώ που ζούμε μάθαμε να τα περιμένουμε όλα, όσο παράλογα και αν ακούγονται.