Ο ΚΑΣΠΕΡ ΣΚΟΤΩΝΕΙ 11 ΚΟΓΙΟΤ

 

Συχνά πυκνά ακούμε ότι για την προστασία από λύκους, τσακάλια και αρκούδες, το πρώτο μέσο προστασίας για τα κοπάδια είναι τα τσοπανόσκυλα.

Το τι ακριβώς κάνει ένα τσοπανόσκυλο φαίνεται στην περίπτωση του Κάσπερ, ενός Ποιμενικού των Πυρηναίων. Ο Κάσπερ φύλαγε ένα κοπάδι αρνιών όταν σημειώθηκε επίθεση από κογιότ. Το κογιότ είναι το τσακάλι της Βόρειας Αμερικής.

Ο Κάσπερ ανέλαβε δράση και σκότωσε έντεκα κογιότ. Βέβαια εκεί που έγινε αυτό το συμβάν τα κογιότ είναι επικηρυγμένα.

Στην Ευρώπη γενικά και ειδικά στην Ελλάδα ο λύκος, το τσακάλι και η αρκούδα είναι απόλυτα προστατευόμενα. Και για μια ακόμα φορά τίθεται το ερώτημα: είναι νόμιμη η χρήση επιθετικών σκύλων που συμπλέκονται και συχνά τραυματίζουν τα προστατευόμενα αρπακτικά; Η προμήθεια και κατοχή τέτοιων σκύλων δεν αποτελεί πρόθεση;

Ο σκύλος δεν διακρίνει, απλά επιτίθεται. Ο οπλισμένος κτηνοτρόφος σίγουρα διαθέτει την ικανότητα να διακρίνει και την αντίληψη για να κρίνει πότε πρέπει και πότε δεν πρέπει να επέμβει δυναμικά. Σήμερα υπάρχει και η δυνατότητα ρίψης μη φονικών πυρομαχικών για την εκδίωξη αρπακτικών. Ωστόσο κρίνεται παράνομη η κατοχή όπλου από τον κτηνοτρόφο και νόμιμη η κατοχή πολυάριθμων σκύλων. Δεν βγαίνει νόημα!