ΗΜΙΑΙΜΑ, ΚΑΘΑΡΟΑΙΜΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩΣΤΙΑ

 

Ενα από τα επιχειρήματα κατά της επιλογής καθαρόαιμου κουταβιού είναι η συχνά αναφερόμενη ευρωστία του υβριδίου. Το υβρίδιο, λένε οι προπαγανδιστές, είναι πιο ανθεκτικό και υποφέρει λιγότερο από ασθένειες.

Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα όπως δείχνει πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου Α&Μ Texas (αναγράφεται έτσι ώστε να το βρείτε εύκολα στο Google).

Μετά από ανάλυση κτηνιατρικών στοιχείων από 27000 καθαρόαιμα και ημίαια σκυλιά η έρευνα δείχνει ότι και οι δύο κατηγορίες υποφέρουν εξ ίσου από ασθένειες. Ανάμεσα στις πιο συχνές παθήσεις των καθαρόαιμων είναι η οστεοαρθρίτιδα, οδοντική πλάκα, αλλεργίες, καταρράκτες, ωτίτιδες και καρδιακά προβλήματα.

Στα ημίαιμα τα πιο συχνά προβλήματα είναι περίπου τα ίδια, συμβαίνουν με την ίδια συχνότητα ενώ παρατηρούνται και προβλήματα με τα νύχια και οι ωτίτιδες είναι πιο συχνές από ότι στα καθαρόαιμα.

Από τις 53 παθήσεις που ερευνήθηκαν οι 26 δεν παρουσίασαν διαφορά συχνότητας ή εξάπλωσης σε καμία από τις δύο ομάδες, καθαρόαιμα και ημίαιμα. Το “ανατρεπτικό” στοιχείο είναι ότι ιδιοκτήτες που ανέφεραν ότι τα σκυλιά τους ήταν απόλυτη υγιή ήταν περισσότεροι για τα καθαρόαιμα, 22,3% των ερωτηθέντων ενώ για τα ημιαιμα ήταν 20,7%.