ΑΝΤΙΤΡΕΛΑ 1, ΦΥΤΟΦΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ

Ο τίτλος της σειράς έρχεται από την κυπριακή παροιμία “ο τρελός έχει τον αντίτρελο του”. Σκοπός είναι να δίνει σύντομες απαντήσεις σε τρέλες που μας επιβάλλονται από δήθεν γνώστες και δήθεν ειδικούς.

Αρχίζουμε με ένα βίντεο από έναν Ινδό γιατρό που παρουσιάζει την κατάσταση δημόσιας υγείας στην Ινδία, την μεγαλύτερη ίσως φυτοφαγική κοινωνία στον κόσμο. Για όσους δεν καταλαβαίνουν αγγλικά το ρεζουμέ της παρουσίασης ακολουθεί πιο κάτω.

Η κατανάλωση κρέατος στην Ινδία είναι 4,5 κιλά κατά κεφαλή ανά έτος. Αυτό το στατιστικό στοιχείο καθιστά την Ινδία μια από τις πιο, (αν όχι την πιο), φυτοφαγικές χώρες του κόσμου. Σε σύγκριση η ελληνική κατά κεφαλή κατανάλωση κρέατος ανά έτος είναι 71,7 κιλά.

Αν ευσταθούν οι παρόλες των βιγκανάδων ότι η διατροφή αποκλειστικά με φυτά είναι πιο υγιεινή από την κατανάλωση κρέατος, τότε οι Ινδοί θα έπρεπε να είναι οι πιο υγιείς άνθρωποι της γης. Δεν είναι.

Δέκα τοις εκατό των ενήλικων Ινδών (άτομα μεταξύ 20 και 79 ετών) πάσχουν από διαβήτη. Επίσης ο ινδικός πληθυσμός έχει ψηλά επίπεδα μεταβολικού συνδρόμου και υπέρτασης. Επιπλέον η Ινδία έχει 60 τοις εκατό των παγκόσμιων περιστατικών καρδιοπάθειας ενώ έχει λιγότερο από 20 τοις εκατό του παγκόσμιου πληθυσμού.

Την επόμενη φορά που θα ακούσετε για αποκλειστικά φυτική διατροφή λοιπόν, σκεφτείτε την περίπτωση της Ινδίας.