ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΑΝΝΟ

 

Το σκοπευτικό άθλημα Cowboy Action Shooting είναι αγώνισμα ταχύτητας με όπλα του 19ου αιώνα.

Ταχύτητα με όπλα εκείνης της εποχής ακούγεται σαν οξύμωρο. Είναι όπλα χειροκίνητα, αργά στην αναγόμωση, δεν συγκρίνονται με τα σύγχρονα αυτόματα με εναλλασσόμενους γεμιστήρες. Ναι, αλλά οι τεχνικές που έχουν αναπτύξει οι αθλητές δείχνουν μια βαθιά μελέτη και κατανόηση της αθλητικής εργονομίας και των μεθόδων εξοικονόμησης χρόνου μέσα από την εξάλειψη άχρηστων κινήσεων.

Ο αθλητής του βίντεο δείχνει την διαδικασία βολής με πλαγιόκαννο, το τρίτο στάδιο του σεναρίου βολών του συγκεκριμένου αθλήματος. Το πρώτο στάδιο είναι με τουφέκι ραβδωτό lever action, το δεύτερο με περίστροφο μονής ενέργειας και το τρίτο με λειόκαννο. Το λειόκαννο πρέπει να είναι τύπου που υπήρχε πριν το 1900 και να έχει απλούς εξολκείς. Το σενάριο περιέχει τέσσερις βολές, άρα επιβάλλει αναγόμωση του όπλου.

Είναι ενδιαφέρουσα η προσέγγιση του αθλητή που έχει μελετήσει κάθε μικροκίνηση του όπλου, ακόμα και την γωνία στην οποία έρχονται τα φυσίγγια για να τοποθετηθούν στη θαλάμη.

Μια παρατήρηση για την αξία της τεχνικής αυτής: είναι εφαρμόσιμη στη χρήση μονόκαννου.  Την εφαρμόζει φίλος όταν ρίχνει με το μονόκαννο του που δεν έχει αυτόματο εξολκέα, και η μέθοδος είναι χρήσιμη. Την δοκίμασα προσωπικά αλλά το δικό μου μονόκαννο έχει αυτόματο εξολκέα και έτσι η σύγκριση είναι λίγο “άδικη”.