ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 507

ROTA ΠΛΑΓΙΟΚΑΝΝΟ

Καλησπέρα κύριε Νικήτα, ήρθε στην κατοχή ενός φίλου μου το συγκεκριμένο όπλο το μόνο που ξέρω είναι ότι είναι Rota,άσχετα που στην άδεια το έγραψαν breda λόγω ατσαλιού,θα ήθελα να μου πείτε την αξία του συγκεκριμένου όπλου, ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα Rota ήταν φθηνά δίκαννα, πλάγια και ποζέ, που εισάγονταν στην Ελλάδα κατά την δεκαετία του 1980. Είναι απλά όπλα, με λιτό φινίρισμα, φτιαγμένα για σκληρή κυνηγετική χρήση. Η αξία τους δεν είναι μεγάλη, άλλωστε ούτε η αρχική τιμή τους ήταν μεγάλη. Υπολογίστε την αξία του πλαγιόκαννου σας γύρω στα 450 Ευρώ.

ΙΣΠΑΝΙΚΌ ΔΙΚΑΝΝΟ

Καλησπέρα κύριε Κυπρίδημε εύχομαι να είστε καλά!

Έχω από τον παππού μου το δίκαννο που σας στέλνω στις φωτογραφίες.

Είναι 12-70 δοκιμασμένο στα 900Kgr με τσοκ (* – ****) 70cm κάννη και βάρος 3.150gr

Και στις 2 κάννες γράφει 18,3 – 18,5. Τι αυλό έχει τελικά;

Επίσης θέλω να ρωτήσω τι σημαίνουν τα σύμβολα από τις σφραγίδες (δίπλα από το 18,3 της αριστερής και μετά το 18,5 τόσο της αριστερής όσο και της δεξιάς).

Τα σύμβολα της βάσης που είναι ίδια με αυτά στο μπλοκ των καννών (ένα έχει μέσα το Χ, το επόμενο όπλα χιαστί με τον αριθμό 2 και το τρίτο το BP με ένα οβάλ κάτω).

Μπορεί να προσδιοριστεί έτος κατασκευής;

Τέλος αξίζει να το χρησιμοποιώ και με τι βάρος γόμωσης είναι ασφαλές;

Είναι σε σχετικά καλή κατάσταση και με βολεύει πιο πολύ από το δικό μου, που είναι πιο σύγχρονο και ελαφρύ, καθώς έχω αλλάξει κυνήγι πλέον και από μπεκάτσα-πέρδικα πάω για λαγό μόνο και στο τέλος λίγο τσίχλες. Τα χρόνια περνούν (55) και δεν υπάρχει χρόνος δυστυχώς για πολλά κυνήγια όπως στο παρελθόν, ούτε οι ίδιες δυνάμεις και αντοχές.

Ευχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας έχει αυλό 18,5. Το 18,3 δείχνει τον αυλό πριν την τελική διαμόρφωση στο 18,5. Τα σύμβολα δίπλα που αναφέρετε μάλλον είναι από την προκαταρτική δοκιμή που έγινε πριν την συναρμολόγηση των καννών στη βάση.

Δεν είναι δυνατή η εξακρίβωση χρονολογίας κατασκευής. Από τις τεχνικές προδιαγραφές πρόκειται για δίκαννο με μισές φωτιές, ισπανικό, και θυμίζει ισπανικά δίκαννα που εισάγονταν στην Ελλάδα στις δεκαετίες 1970 και 1980.

Η δοκιμή του είναι στις 900 πιέσεις άρα δέχεται κανονικά φυσίγγια που παράγουν μέχρι 740 bar πίεση. Δεν δέχεται φυσίγγια σεμί μάγκνουμ και μάγκνου,.

ΑΤΣΑΛΙΝΑ ΣΕ REMINGTON 11-48

Κυριε Νικητα χαιρετε, σε remington 1148 με αμεικανικο πολυτσοκ ,θαλαμη απλη ειναι ασφαλη τα ατσαλινα σκαια?, ευχαρηστω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι, η καραμπίνα σας μπορεί να ρίξει ατσάλινα εφόσον το τσοκάρισμα είναι μισό, δηλαδή τρία άστρα ή πιο ανοικτό. Στο αμερικανικό πολυτσόκ το μισό τσοκ αναγράφεται ως Half ή Modified.

ΠΟΖΕ FAMARS

Καλησπέρα έχω ένα όπλο super pose της armi famars από τον παππού μου δεν έχω ιδέα από όπλα πόσο πιστεύετε κοστίζει κάτι τέτοια ώστε να το πουλήσω;;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το ποζέ σας είναι από την πρώιμη παραγωγή της εταιρείας Famars η οποία στη συνέχεια μετεξελίχθηκε σε κατασκευαστή δίκαννων υπερπολυτελείας. Αυτή η γενεαλογία καθιστά το σουπερποζέ σας ενδιαφέρον από συλλεκτική άποψη και του ανεβάζει κάπως το κασέ. Παρότι είναι ένα απλό ποζέ και έχει μηχανισμό παρόμοιο με τα πιο φθηνά ποζέ της εποχής εκείνης (δεκαετία 1970 και 1980) έχει σαφώς καλύτερο φινίρισμα και προσεγμένη κατασκευή. Η αξία του είναι γύρω στα 500 Ευρώ.

ΕΜΠΡΟΣΘΟΓΕΜΕΣ

καλησπερα σας. Θελω να μαθω αν το Νο11 που αναγραφεται κατω απο τις καννες ειναι cal11 και αν μπορω να βρω γομωσεις με μαυρη πυριτιδα ωστε να το χρησιμοποιησω .Καταλαβαινω οτι σε αρκετους φαινεται παραλογο αλλα ποιος μας λεει οτι ειμαστε ολοι λογικοι;;.Σας ευχαριστω εκ των προτερων και περιμενω απαντησεις γνωριζοντας οτι γνωριζετε.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το Νο 11 μαλλον είναι το διαμέτρημα. Στην εποχή των εμπροσθογεμών αυτά τα ενδιάμεσα διαμετρήματα, το 11, 13 και άλλα, ήταν γνωστά.

Η χρήση του, εφόσον οι κάννες και καμινέτα είναι σε καλή κατάσταση είναι εφικτή. Το θέμα είναι που θα βρεθεί μαύρη πυρίτιδα και μάλιστα σε σωστό μέγεθος κόκκου για λειόκαννο τουφέκι. Στο εμπροσθογεμές το μέγεθος του κόκκου παίζει ρόλο και πάει ανάλογα με το μήκος της κάννης στην οποία θα χρησιμοποιηθεί. Ισως να μπορεί να σας πληροφορήσει το οπλουργείο Ηφαιστος.