ΟΙ ΛΥΚΟΙ ΤΟΥ ΓΙΕΛΛΟΣΤΟΟΥΝ, ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΟΙΚΟΠΑΤΑΤΑ

Ηταν ρεπορτά του National Geographic Που είδε και ευρεία διάδοση από ελληνικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά. Οι λύκοι που επανήλθαν στο μεγάλο πάρκο Γιελλοστόουν στις ΗΠΑ εξυγίαναν το περιβάλλον, μας είπαν με ενθουσιασμό οι οικοσυντάκτες.

Οι λύκοι έφαγαν τα καναδέζικα ελάφια (cervus canadnesis, κονώς  Elk), που έτρωγαν τις παραποτάμιες ιτιές. Και έτσι αναπτύχθηκαν οι ιτιές, συγκράτησαν τα νερά και το Γιελλοστόουν βρήκε την υγειά του. Η υπόθεση θυμίζει το δημοτικό τραγούδι με το γάτο που έφαγε τον ποντικό που έφαγε το φυτίλι κλπ. Τώρα έχουμε στοιχεία ότι αυτή η “είδηση” ήταν μια ακόμα οικοπατάτα.

Η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική. Μετά από 20ετή μελέτη σε πολλαπλά σημεία του Γιελλοστόουν, με πολλαπλές πειραματικές καλλιέργειες, μερικές με βόσκηση, μερικές χωρίς, μερικές με αρπακτικότητα άλλες όχι, η ομάδα του ερευνητή Cooper βρήκε ότι οι λύκοι δεν έχουν την επίδραση που μας παρουσίασαν με τόσο ενθουσιασμό οι οικοσυντάκτες. Οι λύκοι μείωσαν κάπως τα καναδέζικα ελάφια. Την ίδια χρονική περίοδο όμως αυξήθηκαν κατακόρυφα οι βίσωνες τους οποίους δεν μπορούν να ελέγξουν οι λύκοι, και οι βίσωνες τρώνε πολύ περισσότερες ιτιές από ότι έτρωγαν τα ελάφια.

Η πλήρης περιγραφή της μελέτης εδώ:

https://wildlife.org/apex-predators-dont-restore-wetland-willows/?fbclid=IwY2xjawFh_GlleHRuA2FlbQIxMQABHd1PsomC5S4aysuXvPqjvbGhS-MVx2TPA7kIojtnVMcUsn_1d3ApfSrr3A_aem_ddUJwEcF2w626Khe355BQw

Για να δούμε αν θα δημοσιεύσει κανένας οικοσυντάκτης αυτή την 20ετή μελέτη!