ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 285

DAVIS & SONS ΔΙΚΑΝΝΟ

davisAndSonsAction

Κύριε Κυπρίδημε . θέλω να σας ρωτήσω για ένα οικογενειακό μας πλαγιόκαννο που πριν πολλές δεκαετείες ένας ελληνοαμερκάνος θείος έφερε στο νησί μας . Είναι μάρκας DAVIS & SONS με θαλάμες 3 ‘’ ίντσες μήκος καννών 86 cm και βάρος 4,5 kgr , καταλαβαίνω πως το όπλο φτιάχτηκε στην Αμερική για να κυνηγά αγριόχηνες , πιστέψτε με όμως έχει κυνηγήσει στην δυτική Λέσβο κοντά στο απολιθωμένο δάσος σε γερά μπράτσα για πάρα πολλά χρόνια τεράστια κοπάδια από πέρδικες και λαγούς των τεσσάρων κιλών και άνω. Είναι αξιόμαχο μέχρι σήμερα χωρίς κανένα ψεγάδι.

ΥΓ. με όλο το θάρρος επειδή είμαι πολλά χρόνια αναγνώστης του « έθνος κυνήγι >> το νησί ανάμεσα σε Λήμνο και Λέσβο είναι ο Αη Στράτης (αγιος ευστράτιος ) και όχι άγιος ευστάθιος όπως κακώς το έχει ο χάρτης . Από εκεί και το όνομα του Μυτιληνιού πεζογράφου Στρατή Μυριβήλη ( η παναγιά η γοργόνα ,η δασκάλα με τα χρυσά μάτια κτλ

Με τιμή

Δ.Τ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η εταιρεία Davis έφτιαχνε δίκαννα στην Αμερική από περίπου το 1870 έως την εξαγορά της από την Stevens μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα όπλα της ήταν γερά, πολύ γερά και για αυτό βαριά. Εκτός από κοκοροτούφεκα έφτιαχνε και όπλα βασισμένα στο σύστημα με μισές φωτιές Ανσον-Ντήλυ με κάποιες δικές της προσθέσεις, όπως πχ τους δείκτες όπλισης και την δική της μέθοδο στερέωσης του κοντακιού στη βάση.

Η αξία του δεν είναι μεγάλη, είναι στα ίδια επίπεδα με των άλλων φτηνών αλλά γερών αμερικανικών όπλων όπως το Stevens, Baker και άλλα.

ΜΟΝΟΒΟΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

Καλησπέρα .θέλω να σας ρωτήσω κάποια πράγματα σχετικά με τα όπλα.

1)Έχει ο πατέρας μου μια καραμπίνα benelli armi urbino italy 121 sl 80 και θέλω να μάθω αν μπορώ να του βάλω να ρίξει μονοβολα φυσίγγια και δράμια.Και πως μπορώ να καταλαβαίνω αν κάποιο όπλο έχει την δυνατότητα να ρίξει μονοβολα η δράμια.

2) Τα μονοβολα όσο πιο πολλά γραμμάρια είναι τόσο πιο μακριά πάει και παράλληλα τόσο πιο δυνατό χτύπημα θα κάνει στο θήραμα;

3)Τα φυσίγγια τα άπλα σε σύγκριση με τα magnum ποια είναι η διάφορα τους; απλός πιο μεγάλος κάλυκας άρα πιο πολύ μπαρούτι και πιο μεγάλο μέγεθος σε μηκος μονοβολο ;

4)Ο τύπος βλήματος στα μονοβολα αν είναι πιο μυτερός μπροστά κάνει μεγαλύτερη ζημιά σε σχέση με άλλους τύπους που δεν είναι και τόσο;

Ίσως να είναι λίγο χαζές η ερώτησης αυτές άλλα τώρα αρχίζω να ασχολούμαι με τα οπλα και θέλω να μάθω διάφορα πράγματα. Ευχαριστώ πολύ!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

1 εφόσον το μονόβολο είναι ΜΟΛΥΒΕΝΙΟ μπορεί να περάσει από όλα τα τσοκ χωρίς πρόβλημα.

2 Η κινητική ενέργεια είναι συνάρτηση ταχύτητας και βάρους βλήματος. Το βαρύτερο μονόβολο θα δώσει περισσότερη ενέργεια στην ΙΔΙΑ ταχύτητα από ένα ελαφρύτερο.

3 Το μάγκνουμε έχει μακρύτερο κάλυκα άρα περισσότερο χώρο για πυρίτιδα και βλήμα ή σκάγια. ΠΟΤΕ δεν ρίχνουμε φυσίγγι μακρύτερο από την θαλάμη του όπλου.

4 Το μυτερό βλήμα εμπεριέχει τον κίνδυνο δημιουργίας τυχαίας εκπυρσοκρότησης μέσα στην αποθήκη, όταν με το κλώτσημα η μύτη του ενός φυσιγγίου πυροδοτεί το καψύλι του επόμενου. Τα σωστά μονόβολα, για αυτόν ακριβώς το λόγο, έχουν πάντα επίπεδη μύτη.

ΑΓΟΡΑ ΜΟΝΟΚΑΝΝΟΥ

Ειμαι απο αγρινιο μετακομισσα απο αθηνα κ ψαχνω για μονοκανο παλιο μεταχειρισμενο μεχρι 100 ευρώ

Πανος λιαπης

Σας ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν πουλάμε όπλα ή οτιδήποτε άλλο. Δείτε τις αγγελίες στην Οπλογνωσία καθώς και σε περιοδικά.

ΤΑ ΤΣΟΚΑΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ BROWNING

Αγαπητε κυριε Νικητα

Σας συγχαιρω καταρχας για τις γνωσεις που μας προσφερετε. Εχω στην κατοχη μια auto 5 βελγιου που πανω στη κανη εχει το εξης διακριτικο c?? .τι τσοκαρισμα ειναι αστρα δηλαδη;Τα 2χχ μετα το c ειναι αστρα απλως δεν μπορω να τα βαλω στο λαπτοπ στο πληκτρολογιο.ο αυλος ειναι 18,3 και το μηκος της κανης 66 αν σας βοηθαω.ευχαριστω εκ των προτερων!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το C είναι το αρχικό της λέξης Choke, τα δύο άστρα χωρίς πλην στα Browning είναι το μισό τσοκ. Αντιστοιχεί με το ιταλικό τσοκ τρία άστρα. Γιατί η Browning επέλεξε το δικό της σύστημα που αποτελεί εξαίρεση από το γενικευμένης εφαρμογής σύστημα με τα άστρα είναι μυστήριο. Αλλά μεγάλη εταιρεία είναι, με τεράστια παραγωγή, έχει λοιπόν δικαίωμα να παρεκκλίνει από τον κανόνα.

MAVERICK 88 ΜΕ ΜΙΑ ΡΑΓΑ

Καλησπερα κε Νικητα.Σας παρακαλω αν μπορειτε να με πληροφορησετε,νεος στο χωρο αυτο.

Παλια η maverick 88 εβγαινε με μια ραγα στη παπια.Αργοτερα οι νεωτερες εκδοσεις εβγαιναν και συνεχιζουν να βγαινουν με δυο ραγες στην παπια.

Το ερωτημα μου ειναι,αν η εκδοση maverick 88 με μια ραγα στην παπια ειναι το ιδιο αξιοπιστη στη λειτουργια της,με αυτη με δυο ραγες στην παπια.Παρουσιαζει δυσλειτουργεια; Η οτιδηποτε αλλο

εχετε να μου πειτε.

Ευχαριστω πολυ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η θεωρία είναι ότι οι δύο ράγες αντιστέκονται στην όποια τάση στρέψης της πάπιας και δίνουν μια πιο ομαλή αίσθηση στην κίνηση της πάπιας της χράπα χρούπα. Στην πράξη τα πιο διάσημα για την ομαλότητα τους όπλα, όπως η Ithaca 37, Winchester 12, Remington 10, έχουν μια ράγα. Τα υπόλοιπα τμήματα της Maverick, αυτά που πραγματικά επηρεάζουν την αντοχή, πχ κλείστρο, ουρά της κάννης και άλλα, είναι όμοια στο μοντέλο με τη μια ράγα και σε αυτό με τις δύο. Μην ανησυχειτε καθόλου λοιπόν.

ΜΕΤΡΑ ΚΟΝΤΑΚΙΟΥ ΓΙΑ ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ

Κυριε Νικητα ,

Για αλλη μια φορα θα χρειαστω τα φωτα σας ωστε να εχω ενα προσανατολισμο για το τι χρειαζομαι….

Εχω ξεκινησει σπορτινγκ με ενα lanber sporting o/u και προσπαθω να ρυθμισω το κοντακι στα μετρα μου διαβαζοντας τα αρθρα σας και μερικα ξενα,μου συμβαινει το εξης αν μετρησω το κοντακι με την γνωστη μεθοδο με το δακτυλο στην σκανδαλη μου πεφτει κοντο γιατι φτανει το δακτυλο μου στην μεση του, ταυτοχρονα το κοντακι μου σκαλωνει στα ρουχα και η μυτη μου απο τον αντιχειρα εχουν τεσσερα δακτυλα αποσταση, ολα αυτα δειχνουν οτι ειναι μακρυ ??? ταυτοχρονα οταν επωμιζω βλεπω ολη την ριγα σαν να ειναι τραποτουφεκο…..

Δεν ξερω απο που να αρχισω το μονο που εκανα ηταν το πελμα που το αλλαξα με ενα αλλο 8mm πιο κοντο για να μην μου σκαλωνει …….απο εδω και περα δεν ξερω πως να συνεχισω.

Επισης ενα αλλο θεμα που εχω ειναι οτι προσφατα ανακαλυψα οτι το κυριαρχο μου ματι ειναι το αριστερο ενω επωμιζω με το δεξι,πρεπει να αλλαξω μερια η υπαρχει καποιος αλλος τροπος ωστε να μην αλλαξω ωμο??

Σας ευχαριστω και καλη συνεχεια!!!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για το παλιό κόλπο με το αγκώνα και το χέρι δείτε πρόσφατη ανάρτηση στην Οπλογνωσία.

Για τα παραπέρα η λύση είναι το τεστ Churchill και για αυτό δίνονται στο ίδιο άρθρο.

Δείτε το εδώ: http://www.oplognosia.com/ergonomia/ergonomia15.php

είναιχρήσιμο διότι στο τέλος δίνονται παραπομπές και σε παλαιότερα άρθρα για τα μέτρα.

ΜΑΡΚΑ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΝΝΟΥ

ea285IspanikoDikanno

θα ήθελα παρακαλώ να μάθω τη μάρκα του δικάνου που σας στέλνω που σας στέλνω στη φωτογραφία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Απο την φωτογραφία δεν βγαίνει συμπέρασμα για τον κατασκευαστή.

Το είδος του μηχανισμού, κοκοροτούφεκο με κεντρικά κοκόρια κατασκευαζόταν από αρκετούς Ισπανους καθώς και Βέλγους κατασκευαστές. Μια φωογραφία των σφραγίδων που φέρει το όπλο στη βάση και στις κάννες ίσως να βοηθήσει στον εντοπισμό του κατασκευαστή.

Leave a Reply