ΕΡΩΤΗΣΗ- ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ BAIKAL IZ27
Γεια σας,
Καταρχήν, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πολύτιμη βοήθεια και ενημέρωση που προσφέρεται στους Έλληνες Κυνηγούς και οπλόφιλους.
Αν και κατεξοχήν φίλος του αυτογεμούς κυνηγετικού όπλου, για ποικίλους λόγους πρόσφατα αποφάσισα να αγοράσω ένα super poze. Για λόγους τιμής και αξιοπιστίας σκέφτομαι να καταλήξω σε τυπικό απλό Baikal. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αξίζει η συγκεκριμένη αγορά. Επίσης, σκέφτομαι να αναδημιουργήσω το όπλο σε κάποιον οπλουργό για την μείωση του βάρους κτλ.. Επειδή, έχω συνηθίσει σε μονοσκάνδαλα όπλα φοβάμαι μήπως της συγκεκριμένης χρηματικής κατηγορίας δεν είναι τόσο αξιόπιστα όπως τα δισκάνδαλα.
Τι αλλαγές θα μου προτείνατε να κάνω; Η λείανση της βάσης ίσως δημιουργήσει μη ανθεκτικότητα στην διάβρωση; Υπάρχει δυνατότητα χρωμίωσης της κάννης στην Ελλάδα;
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Θα ήθελα να σας ζητήσω συγνώμη για τις συνεχόμενες ερωτήσεις μου, αλλά εμπιστεύομαι τις απαντήσεις και τα άρθρα σας απόλυτα.
Γιάννης Παπαδάκης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η χρωμίωση της κάννης είναι δυνατή στην Ελλάδα αλλά δεν χρειάζεται. Ενα απλό καθάρισμα μετά από το τελευταίο φυσίγγι της ημέρας είναι αρκετό για να προλάβει την οξείδωση. Το απλό καθάρισμα είναι θέμα μερικών λεπτών και με τον χρόνο δημιουργεί μια προστατευτική πατίνα στον αυλό της κάννης.
Για την προστασία του μετάλλου από την οξείδωση δείτε το σχετικό άρθρο στην Οπλογνωσία που αναρτήθηκε πρόσφατα.
Το δισκάνδαλο είναι σαφώς το πιο αξιόπιστο σύστημα, ειδικά στα φθηνά όπλα. Το δισκάνδαλο είναι επίσης το πιο γρήγορο σύστημα επιλογέα! Το δάχτυλο από μόνο του πάει στην κατάλληλη σκανδάλη, όσο παράδοξο και αν ακούγεται αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι τα όπλα που προορίζονται για επικίνδυνα θηράματα έχουν δύο σκανδάλες.
Το σύστημα μονής σκανδάλης που εφαρμόζει η Baikal έχει παρουσιάσει προβλήματα κατά καιρούς και για αυτό προτιμάται το δισκάνδαλο.
Η γκάμα των διασκευών που μπορεί να γίνουν σε ένα Baikal είναι μεγάλη. Οι πιο χρήσιμες αλλαγές είναι η αφαίρεση ρίγας, η λείανση των αυλών, η διαμόρφωση των τσοκ, και οι ρυθμίσεις του κοντακιού στα μέτρα του κατόχου. Η λείανση της βάσης είναι θέμα γούστου και όχι τεχνικής βελτίωσης, αλλά η λείανση δεν αλλάζει την ανθεκτικότητα στην οξείδωση.
ΕΡΩΤΗΣΗ- BENELLI COMFORT
ΚΑΛΗΜΕΡΑ κ. ΝΙΚΗΤΑ
Θέλω να αγοράσω την benelli comfort magnum και θέλω να με ενημερώσετε σχετικά με:
- – ποιο είναι το κατάλληλο μήκος κάνης για την benelli comfort magnum στο κυνήγι του αγριόχοιρου με μονόβολα και δράμια;
- – ποια η διαφορά σε λειτουργικότητα της benelli grio από την απλή, αξίζει η διαφορά στην τιμή της;
- – Ποια είναι η γνώμη σας γενικά για την benelli comfort magnum για το προαναφερόμενο κυνήγι.
Σας ευχαριστώ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Πέρυσι πέρασα τρεις μέρες στο εργοστάσιο της Benelli και το ένα απόγευμα είχα την ευκαιρία να ρίξω με οκτώ όπλα, τα μισά με κοντάκια Comfort και τα υπόλοιπα με ξύλινα κοντάκια.
Από την εμπειρία αποκόμισα την εντύπωση ότι το κοντάκι Comfort αποδίδει την απόσβεση που υπόσχεται με βαριές γομώσεις. Με κανονικές γομώσεις η αίσθηση είναι περίπου ίδια, ενώ για μένα ήταν πιο άνετο το ξύλινο κοντάκι (ίσως λόγω μακράς συνήθειας και αγάπης για το κλασσικό όπλο).
Η κάννη Crio προσφέρει μια μικρή βελτίωση στην κατανομή των σκαγίων. Η μεγάλη διαφορά φαίνεται σε σκοπευτικά ραβδωτά όπλα όπου οι συγκεντρώσεις βολων μετρώνται σε χιλιοστά απόκλισης στα 100 ή περισσότερα μέτρα. Η κρυογονική επεξεργασία βελτιώνει την δομή του ατσαλιού και το κάνει πιο ανθεκτικό, όμως εδώ παίζει ρόλο το κόστος. Για να το πούμε διαφορετικά: στο συγκεκριμένο είδος κυνηγίου που θα κάνετε, κυνήγι αγριόχοιρου, η κάννη Crio δεν θα συμβάλει σε μετρήσιμο βαθμό.
Και τελικά ερχόμαστε στο μάγκνουμ. Το κανονικό μονόβολο προσφέρει ταχύτητα 1400 πόδια το δευτερόλεπτο, ενώ το μάγκνουμ 1650 πόδια (μονόβολο 28 γραμμαρίων). Η διαφορά φαίνεται σημαντική, όμως ακόμη και με τα 1400 πόδια η κινητική ενέργεια του μονόβολου σε αποστάσεις ελληνικού κηνηγίου είναι υπεραρκετή για να καταβάλει το γουρούνι. Είναι ενέργεια ίση με αυτή του ραβδωτού όπλου σε ίδια απόσταση.
Ομως, και αυτό είναι σημαντικό, το κανονικό φυσίγγι έχει λιγότερο κλώτσημα και έτσι επιτρέπει μια πιο γρήγορη δεύτερη βολή με σωστή σκόπευση. Το μάγκνουμ θα έχει ανάλογο κλώτσημα και ανάλογα αργότερη ανάκαμψη από την άνωση της κάννης. Μη ξεχνάμε ότι στο κυνήγι γουρουνιού επιβάλλεται η χρήση ανοικτών σκοπευτικών και η σκόπευση είναι σημαντικό στοιχείο στην επιτυχία. Το μήκος κάννης είναι αυτό που σας βολεύει, συνήθως στον αγριόχοιρο βολεύει η κάννη 60 εκατοστών.
Τελικά θα έλεγα ότι η Benelli είτε με κοντάκι Comfort είτε με συμβατικό ξύλινο, είναι μια πολύ καλή επιλογή. Ούτως ή άλλως το όπλο δέχεται κανονικά και μάγκνουμ φυσίγγια και αυτό είναι κάτι που θα αποφασίσετε στην πράξη.
