ΕΡΩΤΗΣΗ- ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΟΝΤΑΚΙΟΥ
Καλημερα σας θα ηθελα την συμβουλη σας σχετικα με 1 προβλημα που εχω με το καινουργιο μου κυνηγετικο οπλο που αγορασα περυσι,1 Rizzini Omnium με αγγλε κοντακι σε 61 cm.Ειχα δοκιμασει το οπλο στην Diana και κατοπιν στο καταστημα που τελικα το αγορασα με πιστολε ομως κοντακι και μου ερχοταν τελεια,οταν ομως το παρελαβα με το αγγλε κοντακι το οπλο μου ειναι κοντο (ειμαι περιπου 1.82 με κανονικο σωματοτυπο)και δεν καταφερα να το συνηθισω με αποτελεσμα να γυρισω στα 2 παλια αγαπημενα ποζε και ειδικα μιας και κυνηγαω σχεδον αποκλειστικα μπεκατσα 1 Baikal 20ετιας που ειναι ομως 71 cm σχετικα μακρυ και βαρυ για το πυκνο.Θα ηθελα λοιπον να μου προτεινετε καποια λυση αν υπαρχει σχετικα με το κοντακι ειδαλως θα κοιταξω να το πουλησω.
Ευχαριστω και συγνωμη για το μακροσκελες post.
Σπυρος Νταβαναγγελης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το μήκος του κοντακιού είναι η πιο εύκολη διάσταση στην ρύθμιση. Στην δική σας περίπτωση ξεβιδώνετε το πέλμα και βάζεται μεταξύ πέλματος και κοντακιού μερικές στρώσεις υλικού όπως πχ φελλό και δοκιμάζετε την επώμιση. Οταν το κοντάκι σας έλθει εκεί που το θέλετε μετρήστε το πάχος των στρωμάτων. Για να γίνει μόνιμη η ρύθμιση προσθέτετε ένα ενδιάμεσο στρώμα μεταξύ κοντακιού και πέλματος από ξύλο ή συνθετικό υλικό. Εχοντας υπόψη πόσο εύκολη και φθηνή είναι η ρύθμιση αξίζει να το κρατήσετε το όπλο. Στην τρέχουσα κατάσταση δύσκολα θα “πιάσει” την αξία του.
ΕΡΩΤΗΣΗ- ΕΠΙΛΟΓΗ ΚΑΛΟΥ ΔΙΚΑΝΝΟΥ
Καλησπερα Νικητα, σου γραφω απο το otenet,γιατι δεν ξερω γιατι αλλα δεν μπορω να στειλω απο το gonousas1@hotmail.com Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. .,ουτε απο την oplognosia….μηπως δεν την παρακολουθεις συχνα? Κια γω τωρα την πηρα χαμπαρι καθοτι απεχω λογω σοβαρων μου προβληματων των 7 τελευταιων χρονων
Λοιπον θελω να αγορασω ενα πλαγιοκαννο που ΝΑ ΤΟ ΓΟΥΣΤΑΡΩ!!!(Δεν ειναι και τοσο διαφωτιστικο εεε?) Παμε λοιπον …12c, ολοκληρες φωτιες με ΚΑΛΟΓΟΥΣΤΕς ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕς ΠΛΑΚΕS,μπασκουλα,αγγλε ,αυτ.εξωλκεις,καλο ξυλο ,(την ποιοτητα ,εργονομια δεν το συζηταμε,)
Τρελαινομαι για PURDEY ,CHURCHILL(τρελαινομαι για τα σκαλισματα,),FERLIB,και εχω δει και το ΑΥΑ ΧΧVFIELD στον Χατζιωτη και μπορω να πω οτι γοητευτηκα (μεγαλο ευρος εεε?) Θα ειναι το πρωτο μου “ποιοτικο οπλο”,και βλεποντας τις τιμες ….δεν ειναι και ευκολο να αποφασισω .
Εχω μεγαλη εμπιστοσυνη στην γνωμη σου .Τελος παντων εχω κοιταξει ,Χατζιωτη και Παπατσαρουχα ,και οτι αλλο μου προτεινεις θα το ακουσω με μεγαλη προσοχη (διαβασα το θεμα σου για τα ΑΥΑ)
υσ μπορεις να το βαλεις σαν θεμα στην ιστοσελιδα σου “κοβοντας οτι θεωρεις αχρηστο”
Φιλικα Κωστας Κωνσταντινιδης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ωραία ερώτηση!
Οταν συζητάμε όπλα αυτής της ποιότητας πρέπει να έχουμε υπόψη την αγγλική λέξη “bespoke” δηλαδή κατά παραγγελία.
Τα μεγάλα αγγλικά όπλα πάντα κατασκευάζονταν για κάποιον συγκεκριμένο άνθρωπο, τον τρόπο που κυνηγούσε και τα σκοπευτικά του χούγια. Οταν λοιπόν αγοράζουμε ένα τέτοιο όπλο μεταχειρισμένο πρέπει να τα έχουμε αυτά τα στοιχεία υπόψη. Αν δεν έχουμε ακριβώς τα ίδια μέτρα και τρόπο σκόπευσης με τον πρώτο κάτοχο τό όπλο δεν θα είναι ιδανικό για εμάς. Είναι βέβαια δυνατό να στραβώσει το κοντάκι και να έλθει στα μέτρα μας, με πρόσθετο κόστος και χρόνο.

Αριστερά, αγγλικό δίκαννο με μισές φωτιές, δεξιά το Beretta, η διαφορά είναι εμφανής.
Το δεύτερο και σημαντικό ζήτημα είναι ότι αυτά τα όπλα της αγγλικής κατασκευής είναι η παλιά σχεδιαστική αντίληψη: εγκάρσιες βίδες στο κοντάκι, ελατήρια V, επιβεβλημένη εφαρμογή στο χέρι για κάθε εξάρτημα που τυχόν χρειαστεί αλλαγή. Ολα αυτά επιβάλλουν ένα ετήσιο σέρβις από επαγγελματία που κατανοεί αυτά τα όπλα και ξέρει τι ΔΕΝ πρέπει να κάνει. Το ετήσιο σέρβις είναι αναγκαίο και είναι αναγκαία ακριβό, για αυτό πολλοί το παραμελούν με αποτέλεσμα την ζημιά στο όπλο. Τα καλά όπλα είναι σαν τα καθαρόαιμα άλογα, λεπτεπίλεπτα και απαιτητικά.
Σε κάθε συζήτηση για το καλό δίκαννο δεν πρέπει να αφήνουμε έξω το Beretta 471 Silver Hawk. Είναι ένα πολύ καλό δίκαννο με τα πλεονεκτήματα της σύγχρονης σχεδίασης, ευκολίας στα σέρβις του, άμεση αλλαγή τμημάτων χωρίς εφαρμογή στο χέρι, και βέβαια είναι συγκριτικά φθηνό. Αν χρειαστεί αλλαγή κοντακιού για να έλθει το όπλο απόλυτα στα μέτρα σας το Beretta είναι το πιο εύκολο και πιο φτηνό στην αλλαγή κοντακιού.

Κάννες γνήσιες ντεμιμπλόκ του ΑΥΑ.
Το 471 δεν έχει την αίσθηση του λεπτεπίλεπτου αγγλικού όπλου στα χέρια. Ομως είναι ένα καλό όπλο που δεν θα φοβάται ο κάτοχος του να το πάει στο βουνό. Επίσης είναι ένα όπλο που δεν θα μείνει για πάντα στα 4000 Ευρώ. Παλιά, όταν το όνομα το μοντέλου ήταν 626, κόστιζε 1000 Ευρώ.
Το σκάλισμα είναι εντελώς υποκειμενικό θέμα. Να μην ξεχνάμε όμως την χάρη του ασκάλιστου όπλου. Παραδόξως πολλά ασκάλιστα όπλα από μεγάλους οίκους, όπως ο Gamba και ο Zanotti, είναι πιο ακριβά από τα σκαλιστά μοντέλα τους.

Ενα Ferlib ημιτελές πριν το στάδιο της εφαρμογής του κοντακιού.
Τα Ferlib είναι βασισμένα σε κλασσικά πρότυπα όπως το Holland και το Anson-Deeley. Είναι καλά όπλα που έχουν αποκτήσει μεγάλη φήμη στην Αμερική λόγω της ομορφιάς τους και των συμφερόντων τιμών πώλησης.
ΕΡΩΤΗΣΗ- ΔΙΚΑΝΝΟ ΓΙΑ ΤΣΙΧΛΑ
ΚΥΡΙΕ ΚΥΠΡΙΔΗΜΕ ΑΡΧΙΚΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΚΥΝΗΓΟΥΣ.ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΝΟΣ ΔΙΚΑΝΝΟΥ,ΓΙΑ ΚΥΝΗΓΙ ΤΣΙΧΛΑΣ ΚΥΡΙΩΣ,ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΣΕ ΔΙΛΗΜΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΛΑΓΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΖΕ?ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΕΙΔΗ ΨΑΧΝΩ ΚΑΤΙ ΦΤΗΝΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΜΑΙ ΣΤΑ BAIKAL(ΕΙΤΑΙ ΠΛΑΓΙΟ ΕΙΤΑΙ Σ/Π)ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ?
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ
ΜΑΝΟΣ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σίγουρα το σουπερποζέ προσφέρει μεγαλύτερη ποικιλία σήμερα και καλύτερες τιμές.
Το σουπερποζέ ΙΖ27 της Baikal έχει γαλουχήσει γενιές κυνηγών και αυτό λέει πολλά. Στα ίδια χρήματα δεν υπάρχουν άλλες επιλογές. Λίγο πιο ψηλά σε τιμή υπάρχει το ισπανικό Lanber, και ακόμη πιο ψηλά αρχίζουν τα ιταλικά όπλα όπως τα Rizzini, FAIR, Fausti και άλλα.

Βάση του ΙΖ27, δείχνει τον απλό και αξιόπιστο μηχανισμό βασισμένο στο πρότυπο Browning.
Στο πλαγιόκαννο οι επιλογές σε φθηνό όπλο είναι λίγες. Το ρωσσικό ΙΖ43 και το ισπανικό Ugartechea κυριαρχούν στα χαμηλά κοστολόγια. Το πρόβλημα είναι στο μεσαίο χώρο όπου το δίκαννο δεν έχει την πληθώρα μοντέλων που έχει το ποζέ. Από τα 500 Ευρώ μέχρι τα 2000 είναι λίγες οι επιλογές.
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΣΥΝΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΕΛΙΔΑ ΣΑΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΗΝ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΜΙΑ BERETTA 303.TO ΟΠΛΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.ΣΕ ΕΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΤΕΛΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΑΞΙΖΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ?ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.
ΓΑΒΡΙΛΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το 303 είναι το πιο ανεπτυγμένο όπλο της σειράς 300. Εχει ενισχυμένο κλείστρο σε σύγκριση με την 302, ενώ διατηρεί το ίδιο απλό σύστημα αερίων και δέχεται κάννες μάγκνουμ και απλές στην ίδια βάση. Το μοναδικό ψεγάδι, σύμφωνα με μερικούς κυνηγούς, είναι το κουμπάκι απομόνωσης της αποθήκης στην πάπια. Αυτό αλλάζει αν δεν το θέλει ο κάτοχος.
Εχω δει 302 και 303 σε καταστήματα από 500 έως 700 Ευρώ.

Το κλείστρο της 303 έχει βελτιωθεί σε σχέση με το παλαιότερο 302, οι εσωτερικές γωνίες είναι κυρτές για αυξημένη αντοχή.
Σίγουρα αξίζει η αγορά ενός 303 διότι είναι από πολύ καλά και απλά όπλα της Beretta. Η μετέπειτα εξέλιξη της σειράς 300, η 390, 391, Urika και άλλα, σε σύγκριση με το 303 είναι περίπλοκα μοντέλα και η περιπλοκή έγινε χωρίς λόγο.
