
Τεχνίτης στο εργοστάσιο των αδελφών Rizzini, που θεωρείται σήμερα το καλύτερο στον κόσμο, ευθυγραμμίζει κάννες. Αυτό λέει ο “ειδικός” δεν χρειάζεται να το ξέρετε. Συμφωνείτε;
Υψηλά ιστάμενο στέλεχος εταιρείας του χώρου πρόσφατα απεφάνθει ότι οι κυνηγοί δεν ενδιαφέρονται για τις τεχνικές λεπτομέρειες των όπλων. Αυτό που θέλουν οι κυνηγοί, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο εμπειρογνώμονα, είναι πολλές εικόνες και βίντεο δράσης και όχι πληκτικές τεχνικές πληροφορίες.
Επειδή διάφοροι όψιμοι εξπέρ του μάρκετινγκ βγαίνουν με κάτι τέτοιες γνώμες να πάμε πίσω στα βασικά.
Οι κυνηγοί αρχίζουν να ασχολούνται με τις λεπτομέριες όταν καταλάβουν ότι οι αντιπροσωπείες συχνά δεν κατανοούν κάποιο θέμα ή πρόβλημα με τα κυνηγετικά όπλα. Για να πάμε στο συγκεκριμένο: όταν ένα όπλο κλωτσά και ο πελάτης δεν βρει λύση στο πρόβλημα του στην αντιπροσωπεία τότε αρχίζει να ασχολείται ο ίδιος για να το λύσει. Αυτά τα πολλά, και είναι πολλά, προβλήματα και θέματα που προκύπτουν δείχνουν ότι υπάρχει ζήτηση για πληροφορία.

Ο Ντίνος Παπατσαρούχας στην μηχανή λειάνσεως καννών. Η γνώση του πως λειαίνονται οι οξειδωμένες κάννες δεν πρέπει να διαχέεται σε εσάς, τους καταναλωτές σύμφωνα λένε κάποιοι.
Μια γρήγορη ματιά στις σελίδες και αναρτήσεις ερωτήσεων-απαντήσεων θα έδειχνε στους μανδαρίνους του μάρκετινγκ τι ζητά το κοινό τους. Οτι ελάχιστοι διαβάζουν αυτό το δυνητικά πολύτιμο feedback δείχνει την έλλειψη γνώσεων επί του δικού τους αντικειμένου, του μάρκετινγκ. Αν δεν απατώμαι μάρκετινγκ είναι η επιστήμη της εξακρίβωσης των αναγκών του πελάτη και αφού γίνει αυτό έπεται η ικανοποίηση των αναγκών. Πιο πονηρή ερμηνεία είναι αυτή που λέει “δημιούργησε την ανάγκη και μετά ικανοποίησε την”, εξ ού και η συχνή χρήση της λέξης “ΝΕΟ” στην διαφήμιση.
Επίσης, όταν ένας κυνηγός έχει αποκτήσει πείρα, ελάχιστη πείρα δύο κυνηγετικών περιόδων, αρχίζει να ενδιαφέρεται για τα ενδότερα. Θέλει να φέρει το όπλο στα μέτρα του, τα πραγματικά μέτρα που δεν πιάνουν τα κολλάρα ρύθμισης. Η εμπειρία κάποτε του δείχνει ότι η σούπερ ντούπερ “Νέα” καραμπίνα του μπορεί να μην βάζει τα σκάγια εκεί που βλέπει, ότι μπορεί να κτυπά σε διαφορετικά σημεία με διαφορετικά τσοκάκια (ναι συμβαίνει αυτό ακόμη και στις καλύτερες μάρκες!), και θέλει να διορθώσει το πρόβλημα. Αν σε αυτόν δείξεις εικόνες δράσης αντί για ακριβή και χρήσιμη πληροφορία θα το πληρώσεις με απώλεια αναγνωστών (πελατών;) και καλά θα πάθεις!

Ο αξέχαστος Αντώνης Δεστέφανι σε παντογράφο κοντακιών που σχεδίασε και κατασκεύασε ο ίδιος, αντιγράφει ένα κοντάκι. Η γνώση για τους μαστόρους μας είναι πληκτική λέει ο “ειδικός”, είναι έτσι;
Κάποτε, δυστυχώς όχι σπάνια, κάποια μοντέλα εμφανίζουν εγγενή προβλήματα. Θα αναφέρω ένα παλιό πρόβλημα των Benelli SL80 στην δεκαετία του 1980: το σπάσιμο της βελόνας. Αν δεν υπήρχε ερευνητική διάθεση από μερικούς τοπικούς μαστόρους, αν δηλαδή κάναμε αυτό που συστήνει ο παραπάνω αναφερθής ειδικός, δεν θα ασχολούμασταν με τα ανιαρά τεχνικά και η Benelli θα πήγαινε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Ομως ασχολήθηκαν μερικοί μάστοροι όπως ο Σπύρος Κούτρας και ο Αντώνης Δεστέφανι και το πρόβλημα λύθηκε και η Benelli αναδείχθηκε όπως της αξίζει.
Καλό είναι λοιπόν πριν κάνουμε υποδείξεις να βλέπουμε λίγο τα του οίκου μας.
