ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ – Η ΓΝΩΜΗ ΕΝΟΣ ΕΙΔΙΚΟΥ

Πολλά λέγονται για την “πράσινη” ανάπτυξη και την αναμενόμενη αύξηση θέσεων εργασίας στον “πράσινο” τομέα. Ενας ειδικός που εργάζεται για την εταιρεία General Electric και ειδικεύεται στα “πράσινα” συστήματα, ο Sunil Sharan, έγραψε στην εφημερίδα Γουάσινγκτον Ποστ ότι η “πράσινη” ανάπτυξη όχι μόνο δεν αυξάνει τις θέσεις εργασίας, αλλά ενδέχεται να τις μειώσει, και σε μερικές περιπτώσεις δραστικά.

ΤΑ ΕΞΥΠΝΑ ΔΙΚΤΥΑ

Ο Sharan παρατηρεί ότι:

Οι παραδοσιακοί μετρητές ρεύματος υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα. Οι έξυπνοι μετρητές που αντικαθιστούν τους παραδοσιακούς διαβάζονται αυτόματα από την κεντρική υπολογιστική μονάδα της ΔΕΗ.

Η αλλαγή μετρητών δημιουργεί μεν θέσεις εργασίας αλλά καταργεί τις θέσεις εργασίας αυτών που διαβάζουν τους μετρητές.

Η μελέτη και κατασκευή των νέων μετρητών μάλλον θα γίνει σε διεθνή κέντρα παραγωγής, όπως την Κίνα ή την Ταϊβάν. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι τα έξυπνα δίκτυα μειώνουν τις θέσεις εργασίας.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Οπως σημειώνει ο Sharan, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας αφού η παραγωγή τους απλά αντικαθιστά τα συμβατικά. Οι ίδιοι εργάτες στα ίδια εργοστάσια που σήμερα παράγουν βεζινοκίνητα αυτοκίνητα αύριο θα παράγουν ηλεκτροκίνητα.

ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΠΡΑΣΙΝΑ

Τα περισσότερα “πράσινα” συστήματα είναι αυτόματα. Η παρακολούθηση της καθαριότητας ενός ποταμού, γίνεται με αυτόματα όργανα μέτρησης. Ο καθαρισμός λυμάτων γίνεται σε αυτοματοποιημένους σταθμούς, το ίδιο συμβαίνει με όλες σχεδόν τις τεχνολογίες περιβαλλοντικής παρακολούθησης.

Ενας τομέας όπου μπορεί να σημειωθεί πραγματική, αλλά προσωρινή, αύξηση των θέσεων εργασίας είναι στον οικοδομικό τομέα, δηλαδή στην τοποθέτηση μόνωσης σε υπάρχονται κτίρια. Αυτό βέβαια θα γίνει αν υπάρχει και η δέουσα φορολογική ελάφρυνση και σωστή δανειοδότηση, παράγοντες που αυξάνουν το κόστος των νέων θέσεων εργασίας. Το ίδιο ισχύει για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών και άλλων συστημάτων σε κατοικίες.

Το άλλο στοιχείο είναι ότι η “πράσινη” ανάπτυξη εξαρτάται άμεσα από μια τεχνητή στρέβλωση της αγοράς. Πρώτα περνά ένας νόμο που ποινικοποιεί την “υπερβολική” κατανάλωση ενέργειας και στη συνέχεια δίνεται η δυνατότητα αποφυγής των ποινών με την εγκατάσταση “πράσινων” τεχνολογιών. Αυτή είναι στρεβλή κατάσταση και οι στρεβλώσεις δεν επιβιώνουν για πολύ καιρό. Στην σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα μάλλον είναι δύσκολη η παροχή οικονομικών κινήτρων για την διάδοση πράσινων τεχνολογιών.

Πραγματική πράσινη ανάπτυξη θα έχουμε όταν οι πράσινες τεχνολογίες θα είναι τόσο φθηνές και συμφέρουσες που η επιλογή τους θα προσφέρει πραγματικά οικονομικά ωφέλη χωρίς τεχνάσματα και προπαγάνδα. Αυτή η κατάσταση θα αργήσει να έλθει πρωτίστως επειδή η ετικέτα “πράσινο” σε υπηρεσίες και προϊόντα συνήθως επισύρει και αυξημένο τίμημα, συχνά επειδή οι πωλητές εκμεταλλεύονται την μόδα του “πράσινου” και όχι λόγω κόστους, τρανό παράδειγμα τα βιολογικά προϊόντα όπου η μειωμένη χρήση λιπασμάτων και αγροχημικών μεταφράζεται σε ψηλότερες τιμές για τον καταναλωτή. Αυτά συμβαίνουν όταν η οικολογία γίνεται κτήμα μερικών εκμεταλλευτών και ίσως αυτό είναι το σημείο που πρέπει να προσέξουν όσοι θέλουν να φέρουν την πραγματική πράσινη ανάπτυξη χωρίς εισαγωγικά.

Leave a Reply