ΕΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΣΗΣ ΚΡΑΔΑΣΜΩΝ

Ενα από τα συστήματα εξουδετέρωσης κραδασμών στο αεροβόλο με ελατήριο είναι αυτό με τα δύο πιστόνια. Καθώς το ένα πιστόνι ταξιδεύει προς την κάννη, για να ωθήσει το βλήμα, ένα δεύτερο πιστόνι ίσου βάρους, ταξιδεύει προς τα πίσω. Η ανάποδη τροχιά των δύο πιστονιών εκουδετερώνει τους κραδασμούς, εφαρμόζοντας την αρχή της Φυσικής που λέει ότι κάθε δράση έχει μια αντίθετη και ίση αντίδραση.

Είχα ένα τέτοιο αεροβόλο, ένα παιδικό Diana 72 σκοπευτικό που άρχισε να χάνει δύναμη. Τελικά έφτασε στο σημείο να μην βγάζει το βλήμα από την κάννη και χρειάστηκε ανακαίνιση. Ηταν η πρώτη φορά που άνοιγα αεροβόλο με διπλά κλείστρα και προχώρησα σιγά και με προσοχή, έχοντας διαβάσει για το πόσο περίπλοκα είναι αυτά τα αεροβόλα.

Τελικά δεν είναι περίπλοκο το σύστημα. Στη μέση των δύο κλείστρων υπάρχουν δύο γρανάζια που συνδέουν την κίνηση των κλείστρων. Καθώς το μπροστινό κλείστρο πιέζεται προς τα πίσω κατά την όπλιση, μεταφέρει την κίνηση μέσω των γραναζιών στο άλλο κλείστρο και έτσι τα δύο κλείστρα συναντιώνται στη μέση του κυλίνδρου.

Εδώ βιδώνουν οι οδηγοί των γραναζιών που συνδέουν τα δύο κλείστρα.

Τα δύο κλείστρα με το γρανάζι ανάμεσα τους σε θέση εκκίνησης.

Οταν οπλιστεί το όπλο τα δύο κλείστρα πλησιάζουν το κέντρο του κυλίνδρου.

Το ελατήριο με τα δύο κλείστρα εκτός όπλου. Η ύπαρξη των γραναζιών επιβάλλει την χρήση ελατηρίου μικρής διαμέτρου, δηλαδή αδύναμου.

Οταν πιεστεί η σκανδάλη τα δύο κλείστρα εκτινάζονται το ένα μπροστά και το άλλο πίσω και έτσι δεν υπάρχει κλώτσημα και κραδασμός. Ομως τα γρανάζια στενεύουν τον χώρο και το ελατήριο αναγκαστικά είναι λεπτό και αδύναμο, άρα το σύστημα εξ ορισμού περιορίζεται σε όπλα σκοποβολής μικρών αποστάσεων.

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το αδύναμο οπλάκι ήταν το πιο δημοφιλές στο υπόγειο σκοπευτήριο, δηλαδή τα παλιά γραφεία του περιοδικού Κυνήγι και Σκοποβολή. Πολλοί επισκέπτες έριξαν πολλά βλήματα με αυτό το αδύναμο όπλο και το ευχαριστήθηκαν πολύ περισσότερο από κάθε άλλο μάγκνουμ αεροβόλο.

Κατά την αποσυναρμολόγηση φάνηκε το πρόβλημα του αεροβόλου. Η συνθετική τσιμούχα του μπροστινού πιστονιού είχε γίνει κερί. Προφανώς το μίγμα πλαστικού ήταν από τα παλιά, πρόβλημα γνωστό στα πρώτα αεροβόλα με συνθετική τσιμούχα, και κυριολεκτικά κηροποιήθηκε από την πίεση και τον χρόνο. Θα παραγγελθούν νέα ανταλλακτικά και το μοντέλο 72 θα ξαναρίξει, σύντομα.

Leave a Reply