ΩΣ ΚΥΝΗΓΟΙ ΗΜΑΣΤΑΝ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΙ

Το μυστήριο απόσπασμα, προφανώς από κάποιο βιβλίο έφτασε από έναν επισκέπτη. Δεν αναφέρει την πηγή, αλλά μάλλον πρόκειται για κοινωνιολογικό ή ιστορικό βιβλίο. Αξίζει να το διαβάσετε και να δείτε πόσο λάθος τα λένε μερικοί για την ανθρώπινη εξέλιξη. Επίσης το απόσπασμα ονομάζει χρήσιμες πηγές για έρευνα.

“Για χιλιετίες, έως ότου τους αφαίρεσαν τη δυνατότητα να συλλέγουν την τροφή τους μέσω του κυνηγιού, οι Σαν (Βουσμάνοι), η φυλή της Νοτίου Αφρικής, ευημερούσαν με μια καλή διατροφή (2.500 θερμίδες την ημέρα), με ελάχιστη δουλειά (δύο με τρεις ώρες κάθε μέρα) και πολύ παιχνίδι.

Αυτή η προκλητική σύγκριση έγινε από τον ανθρωπολόγο Δρ James Suzman σε μια πρόσφατη διάλεξη για την Protimos, μια φιλανθρωπική οργάνωση που ασχολείται με την παροχή νομικής βοήθειας σε περιθωριοποιημένες κοινότητες στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Ο παραδοσιακός τρόπος ζωής των Σαν, υποστήριξε, αντιπροσώπευε ένα είδος «πρωτόγονης αφθονίας». Οι αφηγήσεις μας για την πρόοδο, Αρχής γενομένης με τα λόγια του Χομπς ότι η ζωή στην φυσική κατάσταση είναι «άσχημη, κτηνώδης και σύντομη», έχουν δώσει μια σταθερή βελτίωση στην ανθρώπινη μοίρα, καθώς το κυνήγι για την τροφή, υπό την απειλή τίγρεων, έχει δώσει τη θέση του στη γεωργία και στη συνέχεια στη βιομηχανία (υπό την απειλή άγριων αφεντικών).

Εδώ και αρκετό καιρό οι ανθρωπολόγοι και άλλοι έχουν αμφιβολίες για αυτή την υπερβολικά απλή ιστορία. Η γεωργία δεν έφερε αμέσως βελτιώσεις στην υγεία και τη μακροζωία. Πράγματι, το 1987 ο γεωγράφος Jared Diamond έγραψε ένα άρθρο που περιέγραφε γιατί η γεωργία ήταν «Το χειρότερο λάθος στην ιστορία της ανθρώπινης φυλής». Με αυτήν ήρθε και «η χυδαία κοινωνική και σεξουαλική ανισότητα, η ασθένεια και ο δεσποτισμός που καταριούνται την ύπαρξή μας». Σκελετοί που αποκαλύφθηκαν στην Ελλάδα και την Τουρκία δείχνουν ότι το μέσο ύψος για τους άνδρες μειώθηκε από 1,75μ. σε 1,60 στο τέλος της τελευταίας Εποχής των Παγετώνων το 3000 π.Χ. , μετά την εφεύρεση της γεωργίας.”

Leave a Reply