ΟΡΤΥΚΙΑ- ΛΙΠΟΣ, “ΜΗΧΑΝΑΚΙΑ” ΚΑΙ ΑΣΥΔΟΣΙΑ

Γράφει ο κύριος Μυριτζής μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παρατήρηση για τα ορτύκια και τις απρόβλεπτες επιπτώσεις της χρήσης ηχομιμητικών συσκευών που έχουν γίνει μάστιγα:

“Αγαπητέ κύριε Κυπρίδημε

Μετρήσεις περίπου μιας εικοσαετίας του μέσου βάρους των ορτυκιών στη Λέσβο, συμφωνούν εν γένει με τα νούμερα που αναφέρετε στο πρόσφατο άρθρο σας. Πράγματι, τα μικρότερα βάρη, δηλαδή 95-105 γραμμάρια, εμφανίζονται τον Αύγουστο και το Νοέμβριο και τα μεγαλύτερα στο δεύτερο μισό του Σεπτεμβρίου. Το μεγαλύτερο βάρος που μέτρησα ήταν 130 γραμμάρια.

Όταν τα ορτύκια ξεκινούν το ταξίδι τους, διαθέτουν λίπος περίπου ίσο με το 40% του συνολικού τους βάρους. Κάποια συσσωρεύουν περισσότερο λίπος που φτάνει στο 50%, ακόμα και στο 60% του βάρους τους. Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ορτύκια με λίπος το 60% του βάρους τους, μπορούν να διανύσουν αναλογικά 50% μεγαλύτερη απόσταση από τα ελαφρότερα που έχουν λίπος ίσο με το 40% του βάρους τους. Ο λόγος είναι ότι τα βαρύτερα ορτύκια στα πρώτα χιλιόμετρα της πτήσης τους καίνε περισσότερα καύσιμα για να μεταφέρουν τα επιπλέον καύσιμα. Ανεξάρτητα από αυτές τις λεπτομέρειες, η ουσία του πράγματος είναι ότι τα ορτύκια μπορούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις μόνο όσο διαθέτουν λίπος. Αν τα καύσιμα τους τελειώσουν ενώ αυτά βρίσκονται πάνω από μεγάλη θάλασσα, το τέλος τους έρχεται σύντομα. Ας σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της αποδημίας δεν τρώνε και δεν πίνουν. Αυτό φαίνεται από τις άδειες γούσες (πρόλοβοι) τους και από το γεγονός ότι σταματούν σε άνυδρες περιοχές για να περάσουν τη μέρα τους. Επομένως το ταξίδι τους πρέπει να τελειώσει μέσα σε δύο ή τρεις νύχτες, ας με διορθώσει κάποιος πτηνολόγος.

Μέσω τρίτων και όχι ιδίοις όμμασι πληροφορήθηκα ότι τα ορτύκια στη Λήμνο είναι πολύ βαριά. Είναι γνωστό ότι η Λήμνος δεν «πιάνει» ορτύκια, αλλά τα τελευταία χρόνια με τις ηχομιμητικές συσκευές γίνονται μεγάλα νούμερα. Και εδώ έρχεται η εκτίμηση της βλάβης στον πληθυσμό των ορτυκιών από τα μηχανάκια. Η ζημιά δεν είναι τόσο μεγάλη από τα νούμερα που κάνουν οι λαθροθήρες με τα μηχανάκια, αλλά από το ότι οι συσκευές αυτές εξαναγκάζουν τα ορτύκια να σταματήσουν σε περιοχές που δεν θα σταματούσαν, γι’ αυτό είναι και βαρύτερα. Με άλλα λόγια τα ορτύκια αυτά εκτρέπονται από το δρομολόγιό τους και διημερεύουν σε περιοχές βορειότερα από τον προγραμματισμό τους. Επομένως στο ταξίδι της επόμενης νύχτας είναι υποχρεωμένα να διανύσουν πολύ μεγαλύτερη απόσταση. Θα τα καταφέρουν, ή θα τα βρει ο ήλιος πάνω από τη Μεσόγειο;”

Με εκτίμηση

Γιάννης Μυριτζής

Αναπληρωτής Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

ΣΧΟΛΙΟ

Βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα την συσχέτιση του λίπους, ως πηγή ενέργειας, με την αποδημία.

Οσον αφορά τις ηχομιμητικές συσκευές, αυτές έχουν επιστρατευτεί από ότι ακούω, στις γειτονικές χώρες όπου η χρήση τους γίνεται συστηματικά από επαγγελματίες “οδηγούς” ξένων κυνηγών, κυρίως Ιταλών που απαιτούν μεγάλα νούμερα.

Αυτή η μανία με τα “νούμερα” αποτελεί μυστήριο και μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι για μερικούς το θήραμα δεν αντιπροσωπεύει τροφή, άρα πόρο, αλλά απλά είναι μέτρο κάποιας ιδιάζουσας βαθμολογίας. Μακάρι να υπήρχε κάποιο σύστημα που θα ανάγκαζε τους “τιρέρ” να μαδήσουν και να φάνε όσα σκοτώνουν, τότε ίσως να είχαμε και εμείς μια συσχέτιση ενέργειας και θήρευσης που θα σταματούσε τις καταχρήσεις.

Leave a Reply