ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 290

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΚΑΙ ΠΥΡΙΤΙΔΕΣ

k.. Νικήτα

Γεμίζω φυσίγγια μόνος μου εδώ και χρόνια. Κλείσιμο ρελιαστό, Α1 1.58 στα 32gr. 1.60 στα 33gr. και ΜB36 1.67 στα 36gr. Δίνουν ταχύτητα στα 400m/s. Στα 35-40 μέτρα με 4 νούμερο σκάγια ο λαγός δεν γλυτώνει. Αγριογούρουνα και άλλα τριχωτά το ίδιο. Απορία. Γιατί σε όλα τα setup που βλέπω στο διαδίκτυο δίνουν για την Α1 1.75 και για την ΜΒ36 απο 1.75 έως 1.90 ?

ευχαριστώ

Δίκαννος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι συνταγές που δίνουν εταιρείες και άλλες επίσημες πηγές βασίζονται στην πίεση που αναπτύσσουν οι συνταγές όταν δοκιμάζονται σε κάννη δοκιμών. Σκοπός είναι να δώσουν συνταγές που δεν αναπτύσσουν πιέσεις πάνω από το επιτρεπτό όριο για τον τύπο φυσιγγίου. Για παράδειγμα το 12άρι των 70 χιλιοστών έχει όριο τα 740 bar μέσο όσο για 10 βολές. Αν εσείς έχετε ικανοποιητικές ταχύτητες και ενέργεια με λιγότερη πυρίτιδα, τότε έχετε ένα σημαντικό πλεονέκτημα αφού θα έχετε και χαμηλότερες πιέσεις.

ΑΓΝΩΣΤΟ ΕΜΠΡΟΣΘΟΓΕΜΕΣ ΜΟΝΟΚΑΝΝΟ

Κυριε Νικήτα, Καλησπερα. Εχω στην κατοχη μου ενα μονοκανο με ενα κοκορακι (ματζακασα αν εχετε ακουστα)το οποιο γεμιζει απο την κάνη με βεργα σιδερενια τυπου καραμπινας. Σαν στουπη ενα πραγμα. Φαινεται κ ειναι πολυ παλιο. Ειναι σε χαλια κατασταση συντήρησης. Μπορω να το αναπαλαιωσω καπου κ ποσο περιπου θα κοστισει;;; Σας ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το κόστος θα το υπολογίσει ο οπλουργός που θα αναλάβει την δουλειά. Τα παλιά εμπροσθογεμή που έχουν δει σκληρή χρήση έχουν συσσωρευμένα πολλά προβλήματα τόσο στο ξύλο όσο και στο μέταλλο. Η επαναφορά του σε κάποια εμφανίσιμη κατάσταση θα απαιτεί μεγάλη δαπάνη. Ισως είναι καλύτερο να γίνει μια συντήρηση ώστε να σταματήσει η φθορά και έτσι να κρατηθεί το κόστος σε λογικό επίπεδο.

ΕΠΑΦΗ ΚΟΝΤΑΚΟΥ ΚΑΙ ΒΑΣΗΣ

Γεια σας κυριε νικητα…ειμαι νεος κυνηγος και ειμαι κατοχος μια beretta belmonte2,μετα απο καποιες βολες ανακαλυψα οτι το κοντακι δεν ηταν στα μετρα μου και χρειαζοταν λιγο σηκωμα,το ποιο δεν μπορουσα να το καλυψουν οι φλατζες αλλαγης κλισεων που ειχε απο μονο του…τοτε ο πατερας μου εβαλε μια φλατζα απο αυτες που ειχε και ενα πλαστικο κομματι απο αλλο αντικειμενο για να σικωθει λιγο το οπλο ωστε να μην βλεπω ριγα αλλα μονο το στοχαστρο..το πετυχε ..απλα εγω επειδη ειμαι νεος εχω μια φοβια γιατι εκει που ενωνετε το κοντακι με την βαση του οπλου υπαρχει ενα μικρο μικρο κενο αριστερα και δεξια που δεν μπορουσε να καλυψει το πλαστικοπου βαλαμε…η ερωτηση ειναι..υπαρχει περιπτωση μετα απο πολλες βολες να σπασει-ραγιση το κοντακι εξετιας αυτου του ελαχιστου κενου? ευχαριστω

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι, υπάρχει περίπτωση το ξύλο, με επαφή σε μόνο δύο σημεία, να αρχίσει να υποχωρεί με το κλώτσημα και να αλλοιωθεί το κοντάκι στο σημείο που ακουμπά τη βάση.

Θα πρέπει να υπάρχει πλήρης επαφή ώστε η πίεση που δέχεται το κοντάκι από τη βάση να κατανέμεται σε όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιφάνεια ξύλου. Αυτή δεν είναι δύσκολη δουλειά. Μπορεί να φτιαχτεί μια φλάντζα που επιτρέπει πλήρη επαφή από κάποιο υλικό που δουλεύεται εύκολα, όπως πχ πολυαμίδιο και να τοποθετηθεί πίσω από την φλάντζα ρύθμισης των κλίσεων.