ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 298

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΠΛΩΝ

Η πιο συχνή ερώτηση που δέχεται η στήλη αφορά την αξία όπλων. Για να γίνει όμως αξιολόγηση όπλων χρειάζεται οπτική επαφή και λεπτομερής εξέταση, κάποτε χρειάζεται και χρήση μετροληπτικών οργάνων για την μέτρηση του αυλού για να διαπιστωθεί τυχόν ρεκτιφιέ στο παρελθόν.

Η αξία των όπλων λένε οι ειδικοί βασίζεται σε τρία πράγματα: κατάσταση, κατάσταση, κατάσταση.

Η κατάσταση δεν είναι υποκειμενική. Κρίνεται με βάση το ποσοστό εργοστασιακού φινιρίσματος που παραμένει στο όπλο, και αυτό εκφράζεται με ποσοστό επί τοις εκατό, με τυχόν αλλαγές από την αρχική εργοστασιακή μορφή (η αλλαγή πέλματος μειώνει την αξία μερικών όπλων κατά 60 τοις εκατό!), καθώς και ίχνη άτσαλης επέμβασης όπως τσαλακωμένες βίδες κλπ.

Σε ότι αφορά όπλα αντίκες η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, διότι ένα όπλο μπορεί να είναι πολύτιμο ως δείγμα εφαρμογής κάποιας πατέντας, πχ πρώιμο οπισθογεμές με σύστημα Λεφωσέ, ή επειδή είναι από κάποιον διάσημο κατασκευαστή όπως ο Μάντον, ή επειδή συνδέεται με κάποιο ιστορικό γεγονός ή προσωπικότητα, όπως πχ οι πιστόλες του Καραϊσκάκη.

Οταν λοιπόν ζητείται μια “δια αλληλογραφίας” αξιολόγηση, που γίνεται βάσει μερικών φωτογραφιών, ή απλής περιγραφής, αυτή η αξιολόγηση θα είναι πρόχειρη, στην καλύτερη περίπτωση και δεν μπορεί να αντικαταστήσει την σωστή αξιολόγηση που γίνεται από ειδικό και υποστορίζεται από μετρήσεις. Η φωτογραφία και η περιγραφή δεν δείχνουν τυχόν αβαρίες και δεν δίνουν αίσθηση για το ποσοστό φινιρίσματος που παραμένει στην επιφάνεια του όπλου. Να παραθέσω έναν παραλληλισμό με αυτοκίνητα: έχω ένα Γκολφ δεκαετίας, πόσο αξίζει;

Λέγονται αυτά για να γίνει κατανοητό ότι οι αξιολογήσεις που δίνονται εδώ δεν έχουν την εγκυρότητα μιας λεπτομερούς αξιολόγησης που γίνεται μετά από εξέταση. Είναι στο περίπου διότι αντικειμενικά μόνο αυτό μπορεί να γίνει.

BREDA ALTAIR

Kύριε Νικήτα Καλησπέρα σας.

Απέκτησα προσφάτως μια BREDA ALTAIR του 1980. Η συγκεκριμένη δεν έχει το σύστημα απελευθέρωσης φυσιγγίου από την αποθήκη,

(κουμπί Σκανδαλοθήκης) ενώ σε νεοτέρα μοντέλα υπάρχει. Μπορώ να προσαρμόσω σκανδαλοθηκη από νέο μοντέλο breda ή Βeretta.????

Με εκτίμηση

ΜΠΑΜΠΗΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μια δοκιμή θα δείξει κατά πόσο η νέα σκανδαλοθήκη ταιριάζει και λειτουργεί στην παλιά Altair. Δεν έχω δει παρόμοια μετατροπή, αλλά δεν υπάρχει και κάτι που να δείχνει ότι δεν θα ταιριάζει.

ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΟ ΠΟΛΙΤΗ

γεια σας Νικητα

Κυπριος που κυνηγα στην ΕΛΛΑΔΑ μπορει αν ξερεται η να αγορασει οπλο στο ονομα του στην ΕΛΛΑΔΑ και να φιλοξενειται αυτο σε σπιτι φιλου του Ελληνα για να κυνηγα οταν ερχεται η να φερει δικο του οπλο απο Κυπρο το οποιο μονιμα να φιλοξενειται σε σπιτι φιλου στην Ελλαδα .Ειναι νομιμο εαν γνωριζεται.

Ευχαριστω θερμα .Λ.Γ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η νομική φιλοσοφία σε όλη σχεδόν την ΕΕ σε ότι αφορά τα όπλα βασίζεται στον έλεγχο, και στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε έκδοση άδειας κατοχής μόνο σε μόνιμους κάτοικους. Με το ευρωπαϊκό διαβατήριο όπλου ενδέχεται, και τονίζεται το ενδέχεται, να μπορείτε να δανείζεστε όπλο που ανήκει σε άλλον, με την προϋπόθεση ότι ο κάτοχος έχει άδεια κατοχής και εσείς έχετε άδεια κυνηγίου ελληνική. Το διαβατήριο όπλου θα χρειάζεται ως εχέγγυο για να βγάλετε άδεια κυνηγίου και ως απόδειξη ότι έχετε γνώση περί όπλων.

Αν φέρετε μαζί σας όπλο με διαβατήριο όπλου τότε αυτό το όπλο θα πρέπει να σας ακολουθήσει πίσω στην Κύπρο, δεν μπορεί να μείνει στην κατοχή άλλου ατόμου στην Ελλάδα, ακόμη και αν αυτό το άτομο έχει άλλα όπλα με άδεια. Η παραμονή του όπλου χωρίς εσάς θεωρείται εισαγωγή, και για την εισαγωγή χρειάζεται άδεια εισαγωγής στην Ελλάδα και άδεια εξαγωγής από την Κύπρο.

ΠΑΛΙΟ ΔΙΚΑΝΝΟ HARPER

Αγαπητέ κύριε έχω ένα δίκανο κληρονομιά από τον πατέρα μου. Στην κανη γράφει S.HARPER και σε μέρος κάτω από τον αριστερό κόκορα mantona . Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μου πείτε αν έχει καμιά συλλεκτική αξία.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δείτε το εισαγωγικό σημείωμα για την αξιολόγηση όπλων. Η ονομασία Harper μπορεί να δείχνει κατασκευή από το ιστορικό Harper’s Ferry, ή μπορεί απλά να είναι μια βολική εμπορική ονομασία από κάποιο βέλγικο ή ιταλικό εργοστάσιο. Αυτά για να “διαλευκανθούν” χρειάζεται εξέταση από έμπειρο οπλουργό που ξέρει από παλιά όπλα. Η πιο καλή πηγή πληροφοριών σε αυτά είναι ο κύριος Παπατσαρούχας στο οπλουργείο Ηφαιστος, τηλέφωνο 210-6445581.

ΑΠΟΛΙΠΑΝΣΗ ΟΠΛΟΥ

Κ Νικήτα καλησπέρα,

θα ήθελα να ρωτήσω σχετικά με τον καθαρισμό και αφαίρεση παλιών λαδιών από το όπλο καθώς το break free (το μόνο που είχε καλό αποτέλεσμα) δεν μπορώ να το βρω, και όλα τα υπόλοιπα καθαριστικά που βρίσκω περιέχουν λάδι και το μόνο που καταφέρνω είναι να προσθέτω περισσότερο λάδι στο Ίδη υπάρχον. Επίσης θα ήθελα την άποψη σας για το διαλυτικό νίτρου και το καθαριστικό φρένων

σας ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το διαλυτικό νίτρου όσο και το υγρό φρένων καθαρίζουν, αλλά καταστρέφουν το βερνίκι του κοντακιού. Για πιο ασφαλή απολίπανση υπάρχουν απολιπαντικά όπλων, η λέξη κλειδί στην ονομασία τους είναι “degreaser”. Στην ανάγκη καλό είναι το πετρέλαιο, η βενζίνη, και ζεστό νερό με σαπούνι. Η βενζίνη είναι απολιπαντικό, αλλά προσοχή στη χρήση διότι είναι εξαιρετικά εύφλεκτη και μπορεί να καταστρέψει μερικά πλαστικά.

ΠΑΠΙΑ ΓΙΑ BROWNING EVOLVE

Γεια σας θα ηθελα να σας ρωτησω αν ταιριαζει απο καποιο οπλο οπως η winchester sx2 η συνθετικη της παπια σε browning fusion evolve.ευχαριστω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν και φαινομενικά όμοια, μπορεί να υπάρχουν κάποιες μικροδιαφορές. Η πιο σωστή μέθοδος είναι μια δοκιμαστική εφαρμογή της πάπιας πάνω στο Evolve πριν γίνει η αγορά.

ΠΑΛΙΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΚΟΚΟΡΟΤΟΥΦΕΚΟ

ea298belgiko1

κ. Νικήτα καλησπέρα,

πρόσφατα ήρθε στην κατοχή μου ενα βέλγικο δίκαννο με κοκκόρια 16αρι το οποίο δεν αναφέρει μάρκα ή εργοστάσιο κατασκευής. Είναι γενικά σε καλή κατάσταση εκτός από το εσωτερικό των καννών που σίγουρα θα θέλει επιθεώρηση από οπλουργό. Θα ήθελα από όσο μπορείτε να διακρίνετε από τις φωτογραφίες να μου πείτε περι τίνος πρόκειτε και την αξία του.

Σας ευχαριστώ εκ’ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

ea298belgiko2

Το όνομα του κατασκευαστή, Cockerill, βάζει το κοκοροτούφεκο σας στα επιθυμιτά βέλγικα με συλλεκτική αξία. Η κατάσταση του όμως μειώνει κάπως αυτή την αξία. Υπολογίστε την αξία του γύρω στα 800 Ευρώ.

ΠΑΛΙΟ ΣΑΙΝΤ ΕΤΙΕΝ

κ, Νικήτα

Eχω ένα παλιό ST ETTIENE 19ου αιώνα 16″.

Παρακαλώ γνωρίστε μου την αξία του σήμερα .

ευχαριστώ

Νίκος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι από την εποχή του συστήματος Λεφωσέ, με τον μοχλό ανοίγματος μπροστά και με καψύλλι σε μορφή περόνης. Είναι μεν σπάνιο αλλά η κατάσταση του ταλαιπωρημένη. Ως δείγμα της τεχνολογίας των όπλων της περιόδου 1845-1865 έχει συλλεκτική αξία, υπολογίστε κάπου γύρω στα 1000 Ευρώ.

ROBUST 224

Καλησπέρα,έχω στην κατοχή μου ένα πλαγιόκανο τύπου Saint Etienne Robust 224 μοντέλο περίπου 1960 αγορασμένο απο Γαλλία από τον παππού μου.Θα ήθελα να μάθω αν πρόκειται για ενα σπάνιο όπλο για τα ελληνικά δεδομένα γιατι απο μια πρόχειρη αναζήτηση που έκανα δεν βρήκα αλλο αντίστοιχο να πωλέιται καθώς επίσης και δύο οπλούργεια που επισκέφθηκα δεν ειχάν ξανα δει το συγκεκριμένο μοντέλο…Υπάρχει μια σκέψη για πώληση αν αξίζει βέβαια διότι ο παππούς μου πλέον δεν πηγαίνει για κυνήγι…Σας ευχαριστώ προκαταβολικά

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το μοντέλο 224 ήταν το μάγκνουμ μοντέλο του Robust, δηλαδή δέχεται φυσίγγια 76 χιλοστών. Η αξία του εξαρτάται από την κατάσταση πάντα, και για ένα Robust σε άψογη κατάσταση είναι γύρω στα 1500 Ευρώ.

ΧΡΑΠΑ ΧΡΟΥΠΑ Ή ΑΥΤΟΜΑΤΗ;

Σκέφτομαι να αγοράσω μια καινούργια καραμπίνα μέχρι 600 ευρώ και έχω καταλήξει ανάμεσα σε μια επαναληπτική και σε μια ημιαυτόματη. Θα ήθελα τη βοήθεια σας και τονίσω ότι είμαι καινούργιος στον χώρο του κυνηγιού.

N.Μ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι αυτογεμείς καραμπίνες και οι χράπα χρούπα κάθε εταιρείας μοιράζονται πολλά όμοια εσωτερικά μέρη, πχ κλείστρα. Ωστόσο οι αυτόματες είναι πάντα πιο ακριβές. Από οικονομική άποψη λοιπόν συμφέρει η χράπα χρούπα αφού δίνει περίπου τα ίδια πράγματα σε μισή τιμή ή ακόμη και πιο κάτω από την αυτόματη, αλλά…

Για να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματική η επαναληπτική χράπα χρούπα χρειάζεται προπόνηση και ενεργό συμμετοχή του κατόχου. Η πείρα δείχνει ότι η συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών δεν θέλει να υποστεί τη βάσανο της προπόνησης και προτιμά την αυτόματη που τα “κάνει όλα μόνη της”.

Να πούμε τι σημαίνει σωστός χειρισμός της χράπα χρούπα: μια αρμονική χρήση της καραμπίνας, όπου ο χειριστής εκμεταλλεύεται την παλινδρόμηση του κλωτσήματος για να λειτουργήσει το όπλο του με αποτέλεσμα οι βολές να είναι όσο γρήγορες όσο και της αυτόματης. Δείτε αυτό το φιλμάκι για το τι σημαίνει σωστή χρήση της χράπα χρούπα:

http://www.oplognosia.com/ergonomia/ergonomia5.php