ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 305

ΘΑΛΑΜΕΣ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΓΚΝΟΥΜ ΓΙΑ ΟΛΑ

Χαίρετε κ Νικήτα το θέμα μου προς διερευνηση και συζήτηση ειναι οι θαλαμες souper magnum για το εαν και κατα πόσο ειναι υποχρεωτικό όταν αγοράζουμε ενα όπλο που θέλουμε να καλύπτει οσο το δυνατόν περισσότερες αναγκες χρήσης και να εχει τις προδιαγραφες για την ιδια του την απόδοση οπου χρειαστεί και για τις μελλοντικες νομοθετικές εξελιξεις. Τελικά αφου δεν ύπαρχει πρόβλημα αυτες οι θαλάμες να χρησιμοποιουν ολα τα μικροτερα σε μήκος φυσιγγια χωρις πρόβλημα και να τα κάνουν ακομα πιο αποδοτικα και αφού ειναι η τελευταία λεξη της εξελιξης μιας κανης μηπως τελικα η αγορα ενος καινουριου οπλου να ειναι souper magnum. Θα εκτιμουσα πολυ την αποψη σας.Ευχαριστω πολυ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι, οι θαλάμες μέγιστου μεγέθους δέχονται όλα τα μικρότερα φυσίγγια και η επιλογή τους ακούγεται λογική. Αλλά, υπάρχει πάντα ένα αλλά, όταν επιλέγουμε κυνηγετικό όπλο η μηχανική πρακτικότητα δεν είναι αυτοσκοπός. Υπάρχει ο παράγοντας “απόλαυση χρήσης” που φέρνει στην ζυγαριά χαρακτηριστικά όπως το βάρος, το ζύγισμα, το λάκτισμα και άλλα.

Η θαλάμη σούπερ μάγκνουμ 89 χιλιοστών επιβάλλει την κατασκευή καννών που θα αντέξουν στην επιβεβλημένη δοκιμή των 1370 πιέσεων, (θαλάμη μάγκνουμ επιβάλλει δοκιμή μάγκνουμ) άρα πιο βαριά από κάννες με θαλάμη 70 χιλιοστών δοκιμασμένες στις 900 πιέσεις. Επίσης η μακριά θαλάμη μεταφέρει τον κώνο προσαρμογής πιο μπροστά, προς το στόμιο και έτσι το πάχος τοιχωμάτων της θαλάμης διατηρείται για μεγαλύτερο μήκος, άρα έχει και ανάλογα μεγαλύτερο βάρος.

Αν υποθέσουμε ότι κάποτε θα γίνουν υποχρεωτικά παντού τα μη τοξικά σκάγια, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ατσάλινα σκάγια και υπερμεγέθεις κάλυκες. Υπάρχουν άλλες επιλογές όπως το βισμούθιο και σκάγια με πυρήνα τάνγκστεν. Αλλά και στα ατσάλινα αν πάμε, δεν θα είναι όλα φυσίγγια μάγκνουμ για βάλτο. Στην Αμερική όπου σε μερικά μέρη τα ατσάλινα σκάγια επιβάλλονται ακόμη και στην σκοποβολή οι γομώσεις είναι κανονικές και όχι μάγκνουμ.

Από ερωτήσεις που κάνω σε όσους έχουν αγοράσει όπλα με θαλάμες 89 χιλιοστών, φαίνεται ότι ελάχιστοι επιλέγουν τα φυσίγγια σούπερ μάγκνουμ ως πρώτη επιλογή. Θα έλεγα ότι πάνω από τους μισούς δεν έχουν ρίξει ποτέ φυσίγγια 89 χιλιοστών στα όπλα τους με θαλάμες 89 χιλιοστών, αλλά κουβαλούν μισό (και βάλε) κιλό παραπανήσιο βάρος όπλου σε κάθε τους κυνήγι. Και αυτό διότι θέλουν να αισθάνονται ότι αν ποτέ πάνε σε βαλτοκυνήγι θα είναι προετοιμασμένοι. Αβυσσος η ψυχή του κυνηγού.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΦΩΤΙΑΣ ΠΛΑΓΙΟΚΑΝΝΟΥ

Είμαι κάτοχος ενός δίκαννου, πλαγιοκαννου, μάρκας MARTI AMUATEGUI, μοντέλου 108 με ολόκληρες φωτιές. Το αγόρασα περίπου το 1987 230.000 δρχ. Κυνηγάω μέχρι σήμερα και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Σήμερα όμως (18-12-2016) ξεβιδωθηκε ο μηχανισμός της αριστερής σκανδάλης και χωρίς να το αντιληφθώ έγκαιρα μου έπεσε στο δάσος (κυνήγι μπεκάτσας) και τον έχασα. Παρακαλώ ενημερώστε με πως μπορώ να προμηθευτώ άλλον . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η βιοτεχνία Amuategui έχει κλείσει. Ωστόσο αυτό δεν είναι πρόβλημα. Οι περισσότεροι Ισπανοί κατασκευαστές προμηθεύονταν ημιτελή τμήματα από μεγαλύτερες εταιρείες και τα συναρμολογούσαν σε όπλα με δική τους επιλογή φινιρίσματος. Είναι λοιπόν δυνατό να βρεθεί μια φωτιά ημιτελής που θα εφαρμοστεί.

Το θέμα είναι η εφαρμογή. Αφενός θα χρειαστεί εφαρμογή κάθε τμήμα της φωτιάς σε κάθε άλλο και μετά η φωτιά συνολικά θα πρέπει να εφαρμοστεί στο όπλο ώστε να οπλίζει, να πυροδοτεί και να έχει την ευθυγράμμιση με τη βελόνα που είναι ήδη στο όπλο. Η δουλειά αυτή θα είναι σχετικά δαπανηρή.

Η ημιτελής φωτιά δεν θα έχει σκάλισμα. Αρα θα πρέπει ή να βρείτε χαράκτη να αντιγράψει το σκάλισμα της απομένουσας φωτιάς ή θα έχετε μια φωτιά ασκάλιστη.

Επίσης, η βίδα που στερεώνει τις φωτιές διαπερνά την αριστερή φωτιά και βιδώνει στην δεξιά. Οταν λείπει η δεξία δεν υπάρχει στήριξη στην αριστερή. Δηλαδή κινδυνεύει να πέσει η αριστερή φωτιά ανά πάσα στιγμή. Προσοχή λοιπόν.

Δοκιμάστε το οπλουργείο Ηφαιστος, τηλέφωνο 210-6445581 για περισσότερες τεχνικές πληροφορίες.

ΔΙΚΑΝΝΟ ΣΑΙΝΤ ΕΤΙΕΝ

Κε Νικήτα γεια σας και πάλι

Σε συνέχεια της επικοινωνίας μας σχετικά με το δίκαννό μου, το οποίο είναι από το Σεντ Ετιέν της βιοτεχνίας Magand όπως μου επισημάνατε,

σας στέλνω 2 φωτογραφίες για να μου απαντήσετε στα κάτωθι ερωτήματα

1)Ποιες είναι οι πιέσεις δοκιμής του όπλου και τι φυσίγγια μπορώ να ρίχνω? Με μπερδεύει που έχει και προκαταρκτική και τελική δοκιμή…

2)Οι κάννες έχουν υποστεί τρίψιμο και βαφή εξωτερικά μόνο για να φύγουν κάτι σκουριές που είχε, έχει επηρεάσει αυτό την αντοχή τους?

3)Τι τσοκάρισμα έχουν οι κάννες?

Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας

Γιάννης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η προκαταρτική δοκιμή γινόταν πριν συγκολληθούν οι κάννες μεταξύ τους για να βεβαιωθεί η αντοχή των σωλήνων πριν την δαπανηρή δουλειά της συγκόλλησης.

Η δοκιμή είναι η γαλλική δοκιμή στις 1100 πιέσεις. Μπορείτε να ρίχνετε κανονικά φυσίγγια. Επειδή δεν είναι δοκιμή των 1200 μην ρίξετε σεμί μάγκνουμ.

Η αντοχή εξαρτάται από το πόσο ατσάλι έχει μείνει στα τοιχώματα των καννών μετά την λείανση. Αυτό μετριέται με ειδικό μετροληπτικό πάχους που έχουν μερικά οπλουργεία. Το ευαίσθητο σημείο εκεί που τελειώνει η θαλάμη και ξεκινά ο κώνος προσαρμογής πρέπει να έχει πάχος τουλάχιστον δύο χιλιοστών (84/1000 της ιντσας) με επιθυμιτό τα 2,5 (100/1000 της ίντσας) ενώ πριν τα τσοκ το πάχος θα πρέπει να είναι 0,5 του χιλιοστού (24/1000 της ιντσας).

Τα τσοκ δεν προσδιορίζονται στα στοιχεία. Οι ενδείξεις είναι ότι οι κάννες είναι τσοκαρισμένες αλλά δεν αναφέρει το βαθμό τσοκαρίσματος. Αυτό μετριέται εύκολα με ένα παχύμετρο στο στόμιο.

ΚΟΚΟΡΟΤΟΥΦΕΚΟ HERSTAL

Καλησπερα και ευχαριστω για ολες τις πληροφοριες και τις γνωσεις που εχω αποκομισει απο εσας.Εχω στην κατοχη μου αυτη τη στιγμη το εξης οπλο απο τον παππου μου.Ειναι ενα πλαγιοκαννο 16αρι herstal με κοκκορια.Δεν με ενδιαφερει τοσο πολυ να μαθω την αξια του γιατι δεν προκειτε να το πουλησω.Αυτο που με ενδιαφερει ειναι κατα ποσο ενα τετοιο οπλο ειναι αξιοπιστο για κυνηγι.το συγκεκριμενο οπλο εχει να κυνηγησει 10 χρονια κανονικα αλλα κατα καιρους ριχνει που κ που.τελευταια φορα 1 χρονο πριν.Ευχαριστω εκ των προτερων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Herstal είναι η πόλη, φημισμένο κέντρο της βελγικής οπλοβιομηχανίας. Η ονομασία λοιπόν δεν προσδιορίζει ακριβώς τον κατασκευαστή.

Τα κοκοροτούφεκα έχουν αυξημένη αντοχή επειδή η βάση τους είναι μασσίφ, δεν έχει οπές για ελατήρια, οπλιστήρες και άλλα τμήματα. Ωστόσο στα παλιά όπλα καλό είναι να τα εξετάζει οπλουργός πριν την χρήση. Υπάρχουν πολλά σημεία που μπορεί να κρύβουν σκουριά, όπως ανάμεσα στις κάννες, ενώ μπορεί να υπάρχουν και λεπτά και αόρατα στο απαίδευτο μάτι ραγίσματα στο κοντάκι.

ΕΝΔΕΙΞΗ ZAG KZA LIN

Αγαπητέ κύριε Νικήτα στο πέλμα παλιού πλαγιόκαννου κοκοροντούφεκου διαμετρήματος 16 cal αναγράφεται ZAG KZA LIN. Γνωρίζεται περισσότερες πληροφορίες για την προέλευση του όπλου και την αξία του;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δυστυχώς δεν βρίσκεται καμία εταιρεία με αυτά τα αρχικά. Οι πιθανότητες είναι ότι πρόκειται για κινέζικο ή ανατολικοευρωπαϊκό όπλο. Φωτογραφίες των κλειδιών και της βάσης ίσως βοηθήσουν στην εξακρίβωση.

ΤΙ ΜΑΡΚΑ ΕΙΝΑΙ;

Μπορεί να βγει συμπέρασμα για τον κατασκευαστή από αυτά τα στοιχεία;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Haymarket Reliable, το αξιόπιστο του Χέιμαρκετ. Η ονομασία είναι πονηρή. Χέιμαρκετ είναι δρόμος νότια της πλατείας Λέστερ στο Λονδίνο, και εκεί είχαν τα καταστήματα τους φημισμένοι οίκοι όπως οι Churchill, Greener, Westley Richards προπολεμικά.

Αν και φέρει ονομασία που παραπέμπει πονηρά προς Λονδίνο μεριά η δοκιμή έγινε στο Μπέρμιγχαμ χωρίς ωστόσο να φαίνεται το όνομα του αρχικού κατασκευαστή πουθενά.

Το γεγονός ότι οι εσοχές για τα κλειδιά είναι διαμπερείς, δηλαδή φαίνονται τα κλειδιά από το κάτω μέρος της βάσης όταν το όπλο είναι συναρμολογημένο δείχνει προς μέτρια ποιότητα κατασκευής.

Αυτά τα στοιχεία δείχνουν προς αυτό που ονομαζόταν Trade Gun, ή όπλο εμπορίου. Ηταν αποδεκτή εμπορική τακτική πριν το 1968 όταν η πώληση λειόκαννων ήταν παντελώς ελεύθερη στην Αγγλία, για όπλα να πωλούνται με μια εμπορική ονομασία χωρίς όνομα κατασκευαστού. Ο λιανοπωλητής αναλάμβανε την ευθύνη για τυχόν προβλήματα.

Τέτοια όπλα εμπορίου κατασκεύαζαν αρκετοί οπλοκατασκευαστές στο Μπέρμιγχαμ και τα διοχέτευαν σε διάφορα σημεία λιανική πώλησης, ανάμεσα τους και χρωματοπωλεία, ποδηλατάδικα, καταστήματα ειδών αλιείας, καταστήματα οικιακών ειδών και άλλα. Το πιο διάσημο κατάστημα με αυτή την πρακτική ήταν το αντίστοιχο του δικού μας Μετοχικού Ταμείου Στρατόυ, το Army and Navy. Είναι περίπου αδύνατον να εξακριβωθεί με ακρίβεια ο αρχικός κατασκευαστής ενός όπλου εμπορίου. Οι πιο γνωστοί κατασκευαστές κοκοροτούφεκων ήταν βιοτεχνίες όπως οι αδελφοί Rogers και άλλοι.