ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 309

ΔΙΚΑΝΝΟ ΤΟΥ ΠΑΠΠΟΥ

.κυριε νικητα καλημερα σας.εχω αυτο το δικανο.το ειχε ο παππους μου.έχει αυτά τα στοιχεία στις κάνες.Έχει σκαλιστα πάνω κ κατω από τη κανη έχει 1 αστέρι κ γράφει 20,3 70-18,3-17,5 η μία κ η άλλη 1,4 40-18,3-17,3.στο λαιμο στο κοντακι εχει ενα ασπρο δακρυ.το κλειστρο απο πανω ειναι σαν αστερι.δεν μπορω να βρω στοιχεια.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα εξωτερικά χαρακτηριστικά είναι αυτά του τυπικού ιταλικού κοκοροτούφεκου που εισαγόταν στην Ελλάδα μεταπολεμικά.

Ωστόσο, η ασυνήθιστη μορφή του τρίτου κλειδιού σε μορφή αστεριού, καθώς και η καθαρή δουλειά στα επίπεδα των καννών δείχνουν ποιότητα πάνω από το μέσο όρο για αυτή την κατηγορία δίκαννου. Ισως η σφραγίδα με την τρίαινα να είναι το οικόσημο το κατασκευαστή. Ενδέχεται να υπάρχει και ονομασία του κατασκευαστή στη ρίγα.

Το θέμα με το συγκεκριμένο δίκαννο είναι η φθορά από την αμελή αποθήκευση. Η οξείδωση στα κλειδιά και στην εξωτερική επιφάνεια μαρτυρά αποθήκευση σε υγρό μέρος ή με το όπλο βρεγμένο ή και τα δύο. Είναι στα όρια η κατάσταση. Αν αφεθεί να προχωρήσει θα γίνει μη αναστρέψιμη.

BENELLI PREMIUM PLUS ΦΛΑΝΤΖΕΣ

Κυριε Νικητα καλημερα.Σας διαβαζω πολλα χρονια και εχω λυσει πολλες αποριες που ειχα κατα καιρους.Ενα απο τα οπλα μου ειναι η BENELLI PREMIUM PLUS SYNTHETIC και ειμαι πολυ ευχαριστημενος στα 6 χρονια που την χρησιμοποιω. Η ερωτηση μου ειναι περισσοτερο θεωρητικης φυσεως και αφορα,στο αν θα μπορουσε να ερθει το κοντακι στα μετρα μου απο καποιον οπλουργο,δεδομενου οτι το οπλο δεν εχει φλατζες αλλαγης κλισεων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Premium Plus κατασκευάζεται στις ισπανικές εγκαταστάσεις όπου φτιάχνεται και η Beretta Vitoria, ουσιαστικά είναι το ίδιο όπλο. Οι φλάντζες του ενός μάλλον θα ταιριάζουν στο άλλο. Μια δοκιμή θα δείξει κατά πόσον ταιριάζουν. Ακόμη και αν δεν υπάρχουν φλάντζες είναι απλό θέμα για έναν οπλουργό να κατασκευάσεις φλάντζες από ευκολοδούλευτο υλικό, όπως το πολυαμίδιο και να φέρει το κοντάκι στις κλίσεις που θέλετε.

ΑΝ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΣΟΚΑΚΙΑ ΓΙΑ ΚΑΙΡΟ

Γεια σου Νικήτα!

Αυτή τη φορά θα ‘θελα να σε ρωτήσω το εξής: εάν σε ένα δίκαννο τοποθετήσουμε καλά – καλά στην κάθε κάννη μία εσωτερική σύσφιγξη και τις αφήσουμε βιδωμένες για πολλά χρόνια και πολλή χρήση (ωσάν να ήταν σταθερό το τσοκάρισμα), τι κίνδυνοι εγκυμονούνται; Γνωρίζω ότι το μόνο σίγουρο είναι πως τα τσοκ θα κολλήσουν πολύ άσχημα και για τα καλά…! Ωστόσο, πέρα από αυτό, υπάρχει μήπως κίνδυνος να δημιουργηθεί τόση οξείδωση μεταξύ των τοιχωμάτων των τσοκ και των καννών, ούτως ώστε να προκληθεί ρήξη στο σημείο αυτό;

Ευχαριστώ πολύ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Μια σειρά παραγόντων επηρεάζει την περίπτωση αυτή: η επιφάνεια των σπειρωμάτων κάννης και τσοκ, (όσο πιο άγρια τόσο πιο πιθανό είναι να κολλήσουν), η εφαρμογή του εσωτερικού χείλους στο σκαλί της κάννης (κακή εφαρμογή επιτρέπει την εισροή αερίων στο σπείρωμα), η αρχική λίπανση (ακατάλληλο λιπαντικό καίγεται και δημιουργεί στέρεο σώμα). Αν οι επιφάνειες είναι σωστές, η εφαρμογή χείλους και κάννης καλή και έχει γίνει λίπανση με κατάλληλο (άκαυστο) λιπαντικό, τότε ένα τσοκ μπορεί να μείνει χρόνια στην κάννη και να μην κολλήσει. Αυτο δεν ακυρώνει την ανάγκη στοιχειώδους συντήρησης, απλά δείχνει ότι το κόλλημα δεν είναι αναπόφευκτο!

Ρήξη στο στόμιο είναι σπάνια διότι σε αυτό το σημείο οι πιέσεις πέφτουν σε επίπεδα που δεν καταπονούν τα τοιχώματα της κάννης ακόμη και αν αυτά είναι εξαιρετικά λεπτά. Για να σημειωθεί ρήξη χρειάζεται και κάποια έμφραξη που θα ανεβάσει τις πιέσεις σε υπερβολικό βαθμό.

ΔΙΑΦΟΡΑ POWER BORE KAI CRIO

BENELLI CRIO(ΠΑΛΑΙΑ) KAI POWER BORE (ΝΕΑ)ΚΑΝΝΗ.

ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Και οι δύο έχουν κρυογονική επεξεργασία, και οι δύο έχουν δοκιμή στις ίδιες πιέσεις. Ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφορά. Οι ονομασίες βέβαια εντυπωσιάζουν αλλά ουσιαστικά δεν δείχνουν καμία διαφορά.

ΠΑΛΑΙΟ ΒΕΛΓΙΚΟ ΔΙΚΑΝΝΟ

το εμαιλ που σας εστειλα απο τη σελιδα σας Παρακαλω να το αξιολογησεται ωσ προς τη ποιοτητα του αν καταφερεται να εντοπισεται τη χρονολογια κατασκευης και να μας αποτυπωσεται μια ενδεικτικη τιμη ευχαριστω θερμα γιωργος
σας σετελνω αλλα 2 email με φοτο

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το δίκαννο σας είναι βελγικό, από την πρώιμη εποχή της βελγικής κατασκευής όπλων με μισές φωτιές και σύστημα Ανσον -Ντήλυ.

Θα έχετε παρατηρήσει ότι οι κάννες δεν είναι επίπεδες στο κάτω μέρος, στην περιοχή των κλειδιών, είναι κοίλες. Η βάση έχει αντίστοιχη κοιλότητα. Σε αυτά τα όπλα η γωνία όπου το επίπεδο μέρος της βάσης βρίσκει τον κάθετο καθρέφτη είναι οξεία, χωρίς το σύνηθες κύρτωμα, το λεγόμενο ράδιο στην γλώσσα των μηχανουργών. Αυτή η γωνία εστιάζει την καταπόνηση σε αυτό το σημείο και καθιστά αυτά τα όπλα επικίνδυνα με σύγχρονα φυσίγγια. Οσο προς την δυνατότητα χρήσης λοιπόν σας συνιστούμε να ΜΗΝ ΡΙΞΕΤΕ με αυτό το δίκαννο.

Η συλλεκτική του αξία έγκειται στο γεγονός και μόνο ότι είναι δείγμα της πρώιμης βελγικής παραγωγής όπλων με μισές φωτιές. Αυτό δεν του προσδίδει καμία ιδιαίτερη συλλεκτική αξία. Βασικά η αξία του είναι η όποια συναισθηματική αξία έχει.

ΑΓΟΡΑΣΤΑ ΕΞΤΡΑ ΤΣΟΚΑΚΙΑ

Κυριε Νικητα καλησπερα,εχω την beretta Α400 ACTION LEFTHAND και θα ηθελα την γνωμη σας,για το αν αξιζει τον κοπο και τα χρηματα να προβω στην αγορα aftermarket τσοκ,και ποιο μου προτεινετε?(κυνηγαω τσιχλα,τρυγονι,φασσα στο καρτερι) η’ δεν θα δω καποια διαφορα?Εχω ακουσει απο κατοχους του οπλου,οτι τα εργοστασιακα τσοκς ειναι και τα καλυτερα για το συγκεκριμενο οπλο,ισχυει?

Ευχαριστω.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν και εφόσον τα εργοστασικά δοκιμαστούν σε πίνακα και αποδειχθεί ότι πάσχουν βλητικά, τότε και μόνο τότε, αξίζει να γίνει επένδυση σε αγοραστά τσοκάκια. Αυτό ισχύει για όλα τα λειόκαννα και όχι μόνο την Α400.

Τα εργοστασιακά τσοκάκια είναι καλά. Μπορεί να μην έχουν όλα την εμφανισιακή φινέτσα μερικών αγοραστών, όταν όμως δίνουν την κατάλληλη σύσφιξη κάνουν καλή δουλειά.

Τα θηράματα που αναφέρετε είναι μεσαίων και μακρινών αποστάσεων. Και επειδή έχουμε μόνο μια κάννη στην καραμπίνα και όχι την άμεση επιλογή δύο τσοκ όπως σε δίκαννο, επιλέγουμε το τσοκ που θα εξυπηρετήσει καλύτερα σε όλες τις πιθανές αποστάσεις. Το μισό τσοκ, αυτό που δίνει σύφιξη 0,5 χιλιοστών επί του αυλού της κάννης, είναι η πιο πρακτική επιλογή. Αν η κάννη σας πχ είναι 18,4 διαλέξτε το τσοκ που έχει διάμετρο στομίου 17,9 χιλιοστά. Σε άστρα αυτό είναι θεωρητικά τα τρία άστρα, αλλά πιο ακριβής τρόπος είναι με το μέτρημα της διαμέτρου με ένα παχύμετρο.

ΗΧΟΙ ΤΡΙΒΗΣ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ ΕΠΑΝΑΤΑΞΗΣ

κυριε νικητα,σε μια βελλμοντε εριξα λιγο wd40 στον σωληνα του κοντακιου ωστε να επανερχετε το κλειστρο πιο γρηγορα,ομως μετα απο μια μερα οταν κανω σιγα το κλειστρο πισω ακουγετε θορυβος τρηβης μεσα στο κοντακι.εριχα λιγο λαδακι αλλο αλλα τιποτα…την ωρα της τουφεκιες δεν ακουγετε κατι,υπαρχει θεμα ?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ολα τα ελικοειδή ελατήρια μετά από χρήση παρουσιάζουν αργά ή γρήγορα το φαινόμενα της μόνιμης παραμόρφωσης.

Προφανώς το ελατήριο σας έχει κάποιο στράβωμα και κατά την συμπίεση το ακούτε. Στο βολή δεν ακούγεται διότι η συμπίεση του είναι γρήγορη.

Η λύση είναι απλή: αντικατάσταση το ελατηρίου και ίσως μια λείανση της σωλήνας και καλή λίπανση με γράσσο. Στο ελατήριο επανάταξης το γράσσο κάνει καλύτερη δουλειά από λεπτόρευστο λάδι που αποτινάσσεται με το τράνταγμα του όπλου κατά τη βολή.

ΠΛΑΓΙΟΚΑΝΝΟ ACIERFIN

Καλή σας μέρα.

Κληρονόμησα από τον πατέρα μου, ο οποίος το είχε κληρονομήσει από τον δικό του πατέρα, ένα πλαγιόκανο Acierfin με αριθμό 41245 και καμπυλωτές πλάκες φυσιγγίων.

Ήταν αχρησιμοποίητο για 30 χρόνια και πρόσφατα το έδωσα για συντήρηση και τυχόν επισκευή, σ’ ένα καλό συνεργείο – οπλοπωλείο της Λαμίας.

Μου είπαν ότι δεν είχε ιδιαίτερα προβλήματα, είναι έτοιμο για χρήση, αλλά να μην χρησιμοποιώ φυσίγγια μεγαλύτερα των 32 gr, γιατί το όπλο αυτό έχει ηλικία άνω των 100 ετών και κατασκευάσθηκε για μαύρη πυρίτιδα.

Στην πλάκα των φισυγγίων έχει χαραγμένα τα γράμματα: M MANG M και μου είπαν ότι είναι το όνομα του καταστήματος

από το οποίο αγοράσθηκε το όπλο.
Σας παρακαλώ να μου πελιτε – αν γνωρίζετε – την ηλικία του όπλου και το κατάστημα πώλησης του.
Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η λέξη acierfin αναφέρεται στην ποιότητα ατσαλιού των καννών, δεν είναι μάρκα του όπλου. Τα γράμματα M Mang M θυμίζουν το οπλουργείο Μάγκου στα Τρίκαλα. Ισως να ήταν το πρώτο σημείο πώλησης. Στη βιβλιογραφία δεν φάνηκε καμία αναφορά σε κατασκευαστή με τα αρχικά αυτά. Αν στέλνατε φωτογραφία των σφραγίδων δοκιμής τότε ίσως να βγει κάποιο πιο συγκεκριμένο συμπέρασμα.

Το γεγονός ότι το όπλο σας δοκιμάστηκε για μαύρη πυρίτιδα δείχνει ότι δεν είναι κατάλληλο για σύγχρονα φυσίγγια άσχετα τι γόμωση αυτά φέρουν. Σας συνιστούμε να ΜΗΝ το χρησιμοποιείτε διότι δεν έχει δοκιμαστεί για φυσίγγια άκαπνης που παράγουν σημαντικά ψηλότερες πιέσεις από τα φυσίγγια μαύρης πυρίτιδας.

ΒΕΛΓΙΚΟ ΔΙΚΑΝΝΟ

Χαίρετε, έχω ένα όπλο από τον παππού μου και θα ήθελα να μου πείτε ότι μπορείτε γι αυτό, στην άδεια του δασαρχείου λέει ότι είναι βέλγικο και ο παππούς μου το έχει από το 1968 και είναι δεύτερο χέρι. Εμένα σκοπός μου είναι να το πάω σε οπλουργό και να το επισκευάσω για να μπορέσω να το χρησιμοποιήσω, πείτε μου αν μπορείτε να καταλάβετε από της φωτογραφίες αν είναι εφικτό και πόσο περίπου θα κοστίσει. Ευχαριστώ Βασίλης Τσάλκος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στη μια φωτογραφία φαίνεται καθαρά η απόσταση μεταξή καννών και καθρέφτη, κατάσταση που δείχνει μεγάλη φθορά στα κλειδιά. Επίσης έχει την παλιά βελγική διαμόρφωση στο οριζόντιο μέρος της βάσης, είναι δηλαδή κοίλη η βάση και όχι επίπεδη, με οξεία γωνία στον καθρέτη που το καθιστά ευάλωτο σε πιέσεις. Επιπλέον υπάρχει γενική οξείδωση σε όλες τις επιφάνειες του όπλου και αυτά όλα δείχνουν ότι η όποια επισκευή θα είναι δαπανηρή και μάλλον δεν συμφέρει. Αν υπολογίσουμε ότι χρειάζεται σφίξιμο κλειδιών, λείανση μηχανισμού, βαφή καννών, φινίρισμα κοντακιού, τότε το ποσό αγγίζει τα 1500 Ευρώ. Η αξία του επισκευασμένου όπλου θα είναι γύρω στα 400 Ευρώ, η λογική λέει ότι αυτή η δαπάνη δεν συμφέρει. Με τόσο μεγάλο χάσμα μεταξύ καννών και καθρέφτη γεννάται και το ερώτημα κατά πόσο μπορεί αυτό το όπλο να γίνει ασφαλές για χρήση.

Μια συντήρηση για να σταματήσει η σκουριά και να καταστεί το οπλο κάπως ευπαρουσίαστο και να διατηρηθεί ως κειμήλιο είναι η προτιμότερη λύση.

ΠΑΛΙΑ ΟΠΛΑ ΣΕ ΑΠΟΘΗΚΗ

Γεια σας,παρακαλω θελω την βοηθεια σας .προσφατα ανακαλυψα τα παρακατω οπλα στο χωριο του παππου μου σε μια παλια αποθηκη,θελω να μαθω εαν αναπαλαιωνονται και που,και κοστος αναπαλαιωσης και απλα απο περιεργεια την αξια τους στην τωρινη κατασταση τους,εσεις αναλαμβανεται αναπαλαιωσεις?

ευχαριστω εκ των προτερων

Λουκας Νικολαου

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δυστυχώς καμία από τις τρεις φωτογραφίες που στείλατε δεν “ανοίγει” με τα προγράμματα που διαθέτω. Η ένδειξη είναι ότι οι φωτογραφίες έχουν δημιουργηθεί με κάποιο άγνωστο πρόγραμμα. Μήπως μπορείτε να τις ξαναστείλετε με πρόγραμμα αποθήκευσης συμβατό με Windows;