ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 319

ΦΛΟΜΠΕΡ DUMOULIN

Αγαπητέ, Κ. Νικήτα Κυπριδήμο, κατ΄ αρχήν συγχαρητήρια για την πολύ
καλή δουλειά σας την οποία μεταδίδετε και σε εμάς από το ισότοπο σας.

Είμαι κάτοχος ενός όπλου τύπου Flobert 9mm DUMOULIN &
LIEGE(φωτογραφίες του οποίου σας επισυνάπτω) ,προερχόμενο από τον
Προπάππο μου. Από μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο πρόκειται για
ένα όπλο 100 και πλέον ετών το οποίο βρίσκεται σε άριστη λειτουργική
κατάσταση.

Θα ήθελα την δική σας άποψη για το συγκεκριμένο όπλο καθώς και μια
εκτίμηση τιμής, αν και δεν πρόκειται να πωληθεί διότι έχει μεγάλη
ιστορική και συναισθηματική αξία.

Ευχαριστώ εκ΄ των προτέρω για τον χρόνο σας.
Ε.Σαρέλλης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το φλόμπερ σας είναι από την γνωστή εταιρεία Dumoulin. Εχει τον μηχανισμό με “πεντάλι” στο πλάι, μια επιλογή αρκετά συνηθισμένη για όπλα μικρού διαμετρήματος και έχει και την δυνατότητα να “διπλώσει” για εύκολη μεταφορά.

Είναι ενδιαφέρον όπλο που σηματοδοτεί μια εποχή που το κυνήγι γινόταν δημοφιλές στους αστικούς πληθυσμούς πόλεων. Η ικανότητα αναδίπλωσης επέτρεπε εύκολη και ασφαλή μεταφορά των όπλων σε μέσα μαζικής μεταφοράς στις αρχές του 20ου αιώνα.

Η αξία του είναι μικρή, υπολογίστε γύρω στα 200 Ευρώ.

ΟΤΑΝ ΟΙ ΦΛΑΝΤΖΕΣ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ

Κυριε Νικητα γεια σας και χρονια πολλα.Εχω τη beretta deluxe vitoria s100. Μετα απο αστοχιες στην τσιχλα εκα να δοκιμες στον πινακα και διαπιστωσα οτι χαμηλοτουφεκαει.Εχω τοποθετημενη την 50αρα φλαντζα οποτε δεν μπορω να ανεβασω αλλο το κοντακι.Τι μπορω να κανω απο μονος μου διοτι εδω δεν εχουμε οπλουργους.Σας ευχαριστω για το χρονο σας και τις χρησιμες συμβουλες σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Υπάρχει το σετ προσθετικών κοντακιού της Bear Tooth που εισάγεται από την εταιρεία Διαμαντόπουλος (ίδια που εισάγει τα Remington). Με την πλαστική ράχη της Bear Tooth ανεβαίνει το κοντάκι πέρα από το μέγιστο ύψος που προσφέρει η φλάντζα. Τα προσθετικά τοποθετούνται εύκολα χωρίς εργαλεία και βγαίνουν χωρίς να αφήσουν σημάδια στο ξύλο αφού συγκρατούνται με μια “κάλτσα” από νεοπρέν.

FABARM TITAN

Καλησπέρα και χρόνια πολλά,

έχω βρει μεταχειρισμένο το συγκεκριμμένο όπλο (FABARM H35 TITAN) και θέλω να ρωτήσω το εξής:

Έχει στην μπροστινή άκρη της κάνης 2-3 τρύπες δεξιά και αριστερά οι οποίες φαίνεται να είναι από κατασκευής αλλά επειδή το βλέπω πρώτη φορά θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει αυτή η τεχνική και δεν είναι πατέντα και σε τι χρησιμεύει?

επίσης την γνώμη σας για το συγκεκριμένο όπλο

ευχαριστώ εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι οπές στο στόμιο είναι το λεγόμενο Porting που διοχετεύει τα αέρια προς τα πλάγια μειώνοντας την άνωση του στομίου και το αισθητό κλώτσημα.

Τα όπλα Fabarm είναι καλά, κατασκευάζονται εξ ολοκλήρου στην Ιταλία, υποβάλλονται σε εθελοντική δοκιμή με πρωτοβουλία της εταιρείας στις 1600 πιέσεις, όταν η υποχρεωτική δοκιμή μάγκνουμ είναι στις 1370.
ΚΟΛΛΗΜΕΝΗ ΤΖΑΒΕΤΑ

Γειά σας κύριε Νικήτα,

Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν υπάρχει τρόπος να ξεβιδώσω την τζαβέτα σε Baikal IZ27 η οποία δεν λύνει με τίποτα. Το όπλο είναι 4 ετών και δεν έχει ίχνος σκουριάς. Δεν έχω δοκιμάσει να το βάλω σε μέγγενη διότι φοβάμαι μην το “πληγώσω». Έχω λύσει στο παρελθόν την τζαβέτα σε άλλα όπλα Baikal χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Υπάρχει μήπως κάποιο τρικ για να λύσει πιο εύκολα?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση σας.

Ανδριανός Ανδρέας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το θέμα είναι να μην γίνει ζημιά στο κοντάκί ή στην κεφαλή της τζαβέτας ώστε να μην ξεβιδώνει με τίποτε.

Πρώτο βήμα είναι να σιγουρευτούμε ότι το κλείδι που χρησιμοποιούμε έχει απόλυτη εφαρμογή με την κεφαλή της τζαβέτας, είτε αυτή είναι εξάγωνη ή με σχισμή κατσαβιδιού.

Αν η τζαβέτα παραμένει κολλημένη και δεν λέει να κουνήσει τότε θα χρειαστεί κάποιο διεισδυτικό λάδι στις βόλτες της βίδας. Για να φτάσουμε όμως στις βόλτες θα πρέπει να λυθεί το όπλο και εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Είναι δυνατό να λυθεί το όπλο αφαιρώντας τις βίδες που συγκρατούν το εγκάρσιο τμήμα όπου βιδώνει η τζαβέτα. Βγαίνει δηλαδή η πλάκα της σκανδάλης και ξεβιδώνεται η πίσω βίδα που είναι πίσω από τον υποφυλακτήρα της σκανδάλης. Επειδή η δουλειά απαιτεί γνώση της “ανατομίας” του όπλου καλύτερα να την εμπιστευθείτε σε οπλουργό που κατέχει τα Baikal.

ΚΑΝΝΗ ECHO ΣΕ RAFAELLO

Σας παρακαλώ να με πληροφορήσετε αν η κάννη Breda echo ταιριάζει σε Benelli Raffaello. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Θεωρητικά είναι όμοια όπλα, και οι κάννες τους πρέπει να ταιριάζουν, αλλά πάντα καλό είναι να γίνεται μια δοκιμή για να σιγουρευτούμε.

ΜΟΝΟΒΟΛΟ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ

Αγαπητέ Νικήτα γεια σου και χρόνια πολλά!

Παρακαλώ το σχόλιό σου για τα παρακάτω:

Γνωστός οπλουργός από την επαρχία ισχυρίζεται ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει “εφεύρει” το πιο ακριβές μονόβολο της αγοράς! Το συγκεκριμένο μονόβολο δεν είναι τίποτε άλλο, από μία ολοστρόγγυλη, απόλυτα σφαιρική, μολυβένια μπάλα! Το έχουν δοκιμάσει (σε πίνακα και κυνήγι) αρκετοί γουρουνάδες και διατείνονται κι αυτοί ότι, πράγματι, η συγκεκριμένη “πατέντα” αποδίδει πολύ ακριβείς βολές!

Και αναρωτιέμαι τώρα εγώ: είναι δυνατόν ένα τόσο απλό βλήμα, μια απόλυτα σφαιρική βολίδα να είναι όντως η πιο αποδοτική ως μονόβολο…; Και οι επώνυμοι και καταξιωμένοι κατασκευαστές του χώρου πώς και δεν το έχουν “ανακαλύψει” ακόμη αυτό το τόσο απλό και δεν το έχουν λανσάρει ποτέ στην αγορά…;

Δεν μπορεί… Μάλλον κάποιον λάκκο έχει η φάβα…!

Ευχαριστώ Νικήτα!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να προσδιορίσουμε τι εννοούμε με τη λέξη ακρίβεια όταν αναφερόμαστε σε όπλα.

Με το όπλο σε σταθερή βάση, δηλαδή ακουμπημένο σε κάτι σταθερό ώστε να αποκλείονται οι ανθρώπινες κινήσεις, ρίχνουμε μια σειρά βολών, συνήθως πέντε, σκοπεύοντας στο ίδιο σημείο, στον ίδιο στόχο βέβαια, στην ίδια απόσταση.

Η συγκέντρωση των βολών είναι το κριτήριο για την ακρίβεια. Οχι η πλήξη του σημείου σκόπευσης, αλλά η συγκέντρωση των βολών. Αν οι βολές δεν πάνε στο σημείο σκόπευσης είναι άλλο θέμα που αφορά την ρύθμιση σκοπευτικών. Για παράδειγμα, ένα ραβδωτό τουφέκι μεγάλου διαμετρήματος κρίνεται ακριβές αν βάλει τις πέντε βολές σε ένα κύκλο διαμέτρου 2,5 εκατοστών στα 100 μέτρα.

Στο λειόκαννο με μονόβολα η δοκιμή γίνεται στα 50 μέτρα συνήθως, διότι αυτή είναι η συνήθης απόσταση βολής στο κυνήγι. Η συγκέντρωση πέντε βολών σε έναν κύκλο 10 εκατοστών στα 50 μέτρα θεωρείται καλή ακρίβεια για ένα λειόκαννο με μολυβένια μονόβολα.

Εκάναν τέτοια δοκιμή οι χρήστες του σφαιρικού βλήματος; Υπάρχουν φωτογραφημένα αποτελέσματα; Θα ήταν παράδοξο ένα σφαιρικό βλήμα να υπερέχει των κυλινδδρικών με μόνιμα κολλημένη τάπα που δρα ως ευθυγραμμιστικό πηδάλιο.
ΠΟΙΑ ΚΑΝΝΗ ΚΤΥΠΑ ΠΙΟ ΜΑΚΡΙΑ;

Κύριε Νικήτα καλησπέρα και χρόνια πολλά με υγεία.
Βρήκα αυτό το άρθρο στο ίντερνετ και μου φάνηκε αρκετά ενδιαφέρον.
Ευχαριστώ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οταν βλέπω πειράματα στα οποία φαίνεται να παραβιάζονται οι νόμοι της Φυσικής τότε γίνομαι επιφυλακτικός.

Στα αποτελέσματα των πειραμάτων φαίνεται ότι στην τελική δοκιμή στα 45 μέτρα τα σκάγια από την κοντή κάννη των 26 ιντσών γίνονται πιο διατρητικά από αυτά των μακρύτερων καννών. Προσέξετε ότι τα σκάγια από την ίδια αυτή κάννη υστερούσαν σε διατρητικότητα έναντι των άλλων καννών σε κοντύτερες αποστάσεις. Η διάτρηση είναι άμεσα εξαρτώμενη από την ταχύτητα και μάζα των σκαγίων. Η μάζα είναι εξ ορισμού αναλλοίωτη (ίδια σκάγια σε όλες τις βολές) άρα άλλαξε η ταχύτητα από την μια αυτή κάννη;

Η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι οι τηλεφωνικοί κατάλογοι που χρησιμοποιήθηκαν ως υλικό δοκιμής της διάτρησης ήταν πιο στεγνοί, άρα λιγότερο ανθεκτικοί στη διάτρηση.

Μετά έχουμε το θέμα του αριθμού βολών για την εξαγωγή συμπερασμάτων. Οι ταχύτητες που αναπτύσσονται από τα φυσίγγια του ίδιου κουτιού 25 φυσιγγίων έχουν μια τεράστια ποικιλία. Για αυτό στις Τράπεζες Δοκιμών ρίχνουν τουλάχιστον δέκα φυσίγγια για να βγάλουν ένα συμπέρασμα που στέκει στατιστικά. Αν θέλουμε να εξάγουμε συμπεράσματα βλητικής χρειάζονται πολλές βολές που θα δώσουν συμπεράσματα που στέκουν στατιστικά.

ΔΙΚΑΝΝΟ SAUER

Κυριε Νικητα χρόνια πολλα. Σας παραθετω εικονες απο το δικαννο sauer θα ηθελα να με ενημερωσετε για την αξια του, τοσο οικονομικη οσο και χρηστικη. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Με εκτιμηση Παναγιωτης Κ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δυστυχώς το μήνυμα σας έφτασε χωρίς τις φωτογραφίες. Αν μπορείτε στείλετε τις φωτογραφίες.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ BAIKAL

Καλησπέρα κύριε Νικήτα!! Σκέφτομαι να βελτιώσω το baikal μου super pose mp27em στον ηφαιστο! Έχω κάποιες απορίες τις οποίες θα ήθελα τη συμβουλή σου πριν πάω το όπλο μου για μετατροπή!το όπλο μου έχει εναλασομενα τσοκ…αν διευρύνω τους αυλους στον ηφαιστο από 18.4 σε 18.6 θα πρέπει να αγοράσω αλλα τσοκ ? Γιατί έχω την εντύπωση πως ανάλογα με τον αυλό διαμορφώνεται και το κάθε τσοκ! Έχω τα εργοστασιακά τσοκ εγώ της baikal για το ποζε μου! Επίσης μπορεί να διευρύνει τους αυλους ή όχι επειδή έχει εναλασομενα τσοκ το όπλο ? Ευχαριστώ για το χρόνο σας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η διεύρυνση του αυλού θα αυξήσει την συγκέντρωση των τσοκ. Δεν θα αγοράσετε άλλα τσοκ, απλά θα ξέρετε ότι τα τσοκ σας έχουν στενέψει κατά δύο δέκατα σε σχέση με τα άστρα τους. Ετσι το τωρινό τσοκ 4 άστρων θα είναι τρία άστρα με την λειασμένη κάννη. Το μοναδικό τσοκ που ίσως χρειαστείτε είναι ένα τσοκ κύλινδρος, πέντε άστρα, που θα έχει διάμετρο 18,6 όπως και ο νέος αυλός της κάννης σας.

Δεν υπάρχει πρόβλημα στην διεύρυνση των αυλών σε κάννες με τσοκάκια. Απλά στην διαδικασία λείανσης πρέπει να υπάρχει τσοκ στις υποδοχές για να προστατεύονται οι βόλτες.

ΣΥΝΘΕΤΙΚΟ ΚΟΝΤΑΚΙ Α-5

Καλησπερα κυριε Νικητα.Γνωριζεις που μπορω να βρω συνθετικο κοντακι παπια για την Α5 light twelve;
Ειναι το μοντελο με την μεγαλη αποθηκη η πεντασφαιρη!Σε ευχαριστω για τον χρονο σου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αν δεν το έχει η αντιπροσωπεία τότε θα πρέπει να το ψάξετε στο εξωτερικό. Εχω δει κατά καιρούς σε ιταλικά περιοδικά διαφημίσεις για συνθετικά κοντάκια για διάφορες καραμπίνες.

Η Ιταλία αναφέρεται διότι η αγορά εκεί θα είναι πιο εύκολη και φθηνότερη από την Αμερική. Υπάρχουν αμερικανικές εταιρείες όπως η midwayusa.com και η midwestgunworks.com που έχουν κοντάκια αλλά η αποστολή από Αμερική είναι περίπλοκη λόγω των δικών τους κανονισμών ITAR.

ΑΥΑ IBERIA

ΑΓΑΠΗΤΕ Κ.ΚΥΠΡΙΔΗΜΕ ΣΑΣ ΧΑΙΡΕΤΩ ΚΑΙ ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ.
ΕΒΡΙΣΚΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΠΛΑΓΙΟΚΑΝΝΟΥ ΜΟΥ ΠΡΟΤΑΘΗ ΕΝΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ AYA IBERIA ΑΓΟΡΑΣΜΕΝΟ ΠΡΟ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ.ΤΟ ΟΠΛΟ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΡΙΞΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΦΥΣΙΓΓΙΑ ,ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΟΛΥ ΕΜΦΑΝΙΣΙΑΚΑ,ΑΠΛΑ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Η AYA ΕΧΕΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ ΝΑ ΠΑΡΑΓΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ.ΜΗΠΩΣ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ??
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΑΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δείτει από αυτή την σκοπιά: αν πρόκειται για μικρά ανταλλακτικά, πχ ελατήρια κλπ, είναι όμοια με αυτά άλλων ισπανικών όπλων και δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν πρόκειται για “μεγάλο” ανταλλακτικό όπως πχ κοντάκι ή κάννες τότε όλα είναι εξίσου δύσκολα αφού οι περισσότεροι Ισπανοί κατασκευαστές έχουν κλείσει ή δεν στέλνουν ανταλλακτικά.

Το μοντέλο Iberia είναι καλό και ανθεκτικό δίκαννο με κάννες Μονομπλόκ, κάτι στο σπάνιο σε ιταλικά όπλα. Εχει και μια κάπως κυρτή βάση που του δίνει μια ειδική αισθητική. Το μοντέλο σταμάτησε όχι επειδή ήταν προβληματικό, αλλά επειδή δεν είχε την εμπορική επιτυχία που ανέμενε η εταιρεία. Είναι καλό όπλο.

ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΜΑΧΑΙΡΙΟΥ

Νικήτα Καλημέρα και Καλό Πάσχα. Διαβάζω κατά καιρούς ότι συλλαμβάνουν διαφόρους για διάφορα και μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και τα κυνηγετικά μαχαίρια (με ποια κριτήρια χαρακτηρίζονται κυνηγετικά;) καθώς και τα φυσίγγια. Ερώτηση: έχω στην κατοχή μου τόσο μαχαίρια (μόνο στην κουζίνα του σπιτιού μου καμιά δεκαριά) όσο και πολλά φυσίγγια. Όταν λέω πολλά εννοώ ότι διατηρώ πάνω από 2000 φυσίγγια στην αποθήκη μου. Διαπραγματεύομαι την τιμή και παίρνω κιβώτια για να μου έρθουν φθηνά, έπειτα εξυπηρετώ με αυτά και τους φίλους μου, εννοείται χωρίς κάποιο κέρδος, όπου με έχουν χρήσει ‘υπεύθυνο προμηθειών’ (εδώ λίγο γέλιο…) Είμαι παράνομος; εάν ναι, τότε που το γράφει, εάν όχι γιατί τα αναφέρουν στις ειδήσεις; Ευχαριστώ εκ των προτέρων, να είσαι πάντα καλά.

Stamatis

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η λέξη ΝΟΜΙΜΟΝ διαβάζεται και από τις δυο μεριές μου έλεγε ένας παλαίμαχος δικηγόρος. Η κατοχή μαχαιριού στον κυνηγότοπο σε εποχή κυνηγίου καλύπτεται από το νόμο. Το ίδιο μαχαίρι εκτός περιόδου μάλλον δεν καλύπτεται.

Η προμήθεια φυσιγγίων από τον ένα της παρέας με εντολή των υπολοίπων, που προφανώς έχουν άδεια κατοχής, και εφόσον δεν υπάρχει ούτε υποψία μεταπώλησης είναι νόμιμη. Αλλωστε είναι και οικολογική τακτική να στέλνουν έναν με ένα αυτοκίνητο αντί να πηγαίνουν πολλά αυτοκίνητα για την αγορά, δεν συγκρίνεται το αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα του ενός αυτοκινήτου με αυτό των πέντε-έξη αυτοκινήτων. Εν μέρει σαρκαστικό στο σχόλιο αλλά στην εποχή που ζούμε πιάνει τόπο!
BENELLI SLUG 20

Καλησπερα κ. Νικητα,θα ήθελα με τις γνωσεις σας να με βοήθησε τε στο παρακατω θεμα: ενδιαφερομαι να αγωρασω ενα οπλο slug.την benelli vinci slug η την 20αρα raffaello slug . Εχω ακουσει πολυ καλα σχολια και για τα δυο οπλα. Συνήθως ή βολές πού κάνω είναι μακρινές σέ σταθερό στόχο πχ σε καρτέρι σε καμία ρεζέρβα όπως βρέθηκα και φέτος άν και δέν στάθηκα τυχερός αφού συνάδελφος κυνηγός θυρευσε κρι κρί πρίν από εμένα οπότε μέ τό μπαμ τελείωσε και τό κυνηγι.αλλα τον υπόλοιπο χρονο κυνηγάω αγριογούρουνο .η πιό πολλές βολές εν κινήσει καί καποιες σέ σταθερό αγριογούρουνο .ξερω ότι τό 20ρη έχει τήν δύναμη νά καταβαλη τό αγριογούρουνο εξίσου καλά μέ τό 12ρη.αν και τεινο προς τό 20ρη αλλά μού αρέσει όμως και η Vinci λόγο εργονομίας ,εύκολης μεταφοράς όταν είναι αποσυναρμολογιμενει? και πολύ γρήγορη συναρμολόγηση.τωρα αν μπορείτε να μού πείτε μέ τίς γνώσεις σάς για πιό λόγο νά διαλέξω τό καθένα ξεχωριστά. Ευχαριστώ προκαταβολικά.Βαγγελης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Benelli Slug 20 έχει ένα μοναδικό πλεονέκτημα ανάμεσα σε όλες τις καραμπίνες τύπου Slug- είναι η μόνη που προσφέρει κοντάκι Μόντε Κάρλο ειδικά σχεδιασμένο για χρήση με κλισιοσκόπιο.

Αυτό και μόνο το πλεονέκτημα βάζει την Rafaello πάνω από την Vinci. Εχω δοκιμάσει και τις δύο καραμπίνες και η Rafaello 20 Slug με κέρδισε απλά λόγω κοντακιού.

ΜΟΝΟΒΟΛΑ ΓΙΑ ΔΕΥΡΥΜΕΝΟ ΑΥΛΟ

Καλημέρα σας ,
Έχω στην κατοχή μου μία sx3 καραμπίνα με διευρυμένο αυλό. Θα ήθελα να μου πείτε ποια μονοβολα είναι κατάλληλα για την καραμπίνα μου ;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα σύγχρονα μονόβολα με πλαστικό βύσμα προσφέρουν αρκετή έμφραξη για όπλα με διευρυμένο αυλό. Σχεδόν όλα τα μονόβολα τύπου Γκουαλάντι και Μπρένεκε ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Επίσης αν η καραμπίνα σας έχει τσοκάκια τότε βάλτε ένα τσοκάκι που έχει ίδια διάμετρο με το βλήμα, αυτό θα “σιδερώσει” ελάχιστα το βλημα κατά την έξοδο και θα αυξήσει την ακρίβεια βολής.

VINCI Ή M2

Κύριε Νικήτα χαίρεται κ συγχαρητήρια για το έργο σας.Έχω κανει κατα το παρελθόν κ άλλες ερωτήσεις κ με διαφωτίσατε σε όλες κ οφείλω να σας ευχαριστήσω!

Η σημερινή μ ερώτηση εχει να κάνει με την vinci εξου κ ο τίτλος!Έχω στην κατοχή μ την m2 tl εδώ κ περίπου εναν χρόνο.Δεν εχω κανένα απολύτως παράπονο ίσα ίσα μ αρέσουν τα πάντα πάνω του.Επειδή,ας μου επιτραπεί η έκφραση “έρωτα” με την vinci,θα ήθελα να την πάρω κ αυτό σημαίνει αυτόματα πως θα πρέπει να δώσω την Μ2.

Θα ήθελα αν γίνεται να μου πείτε την γνώμη σας.Θα κερδίσω κατι αν κάνω αυτην την αλλαγή?Απο άτομα π εχουν στην κατοχή τους κ τα 2 αυτά οπλα μ εχουν πει οτι προτιμούν την Vinci..

Υ.Γ το θήραμα που κυνηγάω ειναι ο λαγός

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,με εκτίμηση Γιώργος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εκτός από την βολικότητα της συναρμολόγησης δεν θα κερδίσετε τίποτε παραπάνω από τη Vinci σε σύγκριση με την Μ2 που ήδη έχετε. Βλητικά, εργονομικά, μηχανικά είναι στο ίδιο επίπεδο τα δύο όπλα.

Σε εντελώς θεωρητικό επίπεδο η Vinci παρέχει το πλεονέκτημα της πλήρως ελεύθερης κάννης (Free Floating) που έχει πρακτική αξία για ένα λειόκαννο που ρίχνει πολλές βολές σε μικρό χρονικό διάστημα και “ανάβει” η κάννη. Αυτό μάλλον δεν απασχολεί έναν λαγοκυνηγό!

ΦΥΛΑΞΗ ΜΕ ΒΙΔΩΜΕΝΟ ΤΣΟΚΑΚΙ

Κύριε Νικήτα γειά σας.
Θα ήθελα να ρωτήσω αν με το τέλος της κυνηγετικής περιόδου και μετά την γενική συντήρηση του όπλου μας, είναι σωστό να παραμένει το τσοκ βιδωμένο στην κάννη (έστω χαλαρά για να μη κολλήσει) ή αν είναι προτιμότερο να αφαιρείται και να φυλάσσεται κάπου ξεχωριστά.
Ευχαριστώ.
Σ.Α

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πάντα πρέπει να υπάρχει τσοκάκι στο στόμιο για προφύλαξη από κτυπήματα και παραμόρφωση.

Στο στόμιο στις κάννες με τσοκάκια είναι πολύ λεπτό και ευάλωτο σε παραμόρφωση από κτυπήματα. Η εφαρμογή του τσοκ ενισχύει το στόμιο ενώ καθιστά την διόρθωση πιο εύκολη αν κτυπήσει.

Ενα λιπαντικό ειδικό για τσοκάκια προστατεύει από την όποια τάση να κολλήσουν τα τσοκ στις βόλτες.

ΜΟΝΟΒΟΛΑ ΑΠΟ ΔΙΚΑΝΝΟ BAIKAL

Γειά σας κ.Νικητα και συγχαρητήρια για την δουλειά σας!!
Έχω στην κατοχή μου ενα δίκαννο Baikal mp43,όχι magnum, με αυλό 18,4 και τσοκ */*** και θα ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να ρίχνω μονόβολα;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι μπορείτε να ρίχνετε μονόβολα μολυβένια και όχι από άλλο υλικό, πχ μπρούντζο.

Σε όλα τα δίκαννα καλό είναι να γίνεται έλεγχος για τυχόν διασταύρωση των μονόβολων. Σε μερικά δίκαννα υπάρχει έντονη διασταύρωση βολών, η αριστερή πάει δεξιά και η δεξιά αριστερά, λόγω σύγκλισης των καννών. Σε άλλα δίκαννα δεν παρατηρείται το φαινόμενο. Αυτό μόνο με δοκιμή εξακριβώνεται.
ΔΙΚΑΝΝΟ ΕΜΠΡΟΣΘΟΓΕΜΕΣ

Καλησπέρα. Έχω ένα παλιό εμπροσθογεμής τουφέκι με 2 κάννες. Δεν γράφει τίποτα επάνω (όνομα, αριθμό) . Το μόνο που ξέρω είναι ότι ήταν του παππού του πατέρα μου δηλαδή είναι πάνω από 90 χρονών !!! Σας στέλνω κάτι φωτογραφίες μήπως σας βοηθήσουν στην αναγνώρισή του .

Ευχαριστώ πολύ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα εμπροσθογεμή με καψούλι παράγονταν από το 1830 περίπου και συνεχίζει η παραγωγή τους μέχρι τώρα για ενθουσιώδεις κυνηγούς.

Οι μεγάλοι και φημισμένοι κατασκευαστές “υπέγραφαν” τα όπλα τους χαράσσοντας το όνομα τους στην κάννή ή στις φωτιές ή και στα δύο. Ανυπόγραφα όπλα ήταν συνήθως όπλα μαζικής παραγωγής που πωλούνταν σε λιανοπώλες προς μεταπώληση με τα στοιχεία του λιανοπώλη χαραγμένα στις κάννες.

Είναι ασυνήθιστο να μην υπάρχει καμία ένδειξη ή σφραγίδα σε όπλο. Αν όντως δεν υπάρχει τότε το συμπέρασμα είναι ότι ο λιανοπωλητής που το αγόρασε από τον κατασκευαστή δεν θέλησε να το υπογράψει. Η αξία του, χωρίς ένδειξη κατασκευαστή ή χώρας προέλευσης, είναι μικρή, αυτό βέβαια δεν μειώνει την συναισθηματική αξία που έχει ως οικογενειακό κειμήλιο.