ΗΡΩΕΣ ‘Η ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ;

Πρώτη είδηση σήμερα, του Κατακλυσμού, είναι η διπλή επίθεση στο Λονδίνο. Πήρα το απόσπασμα από την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, αμόλυντη από την αγγλοσαξωνική λογική.

Παραθέτω το ιταλικό κείμενο διότι τα ιταλικά μου δεν είναι πρωτοκλασάτα, ίσως να κάνω λάθος στη μετάφραση. Γράφει ο ανταποκριτής Luigi Ippolito:
La reazione

I londinesi hanno reagito eroicamente all’attacco. Si sono battuti scaraventando tavoli, sedie e bottiglie contro i terroristi che accoltellavano la gente davanti ai bar e ristoranti. Senza questa reazione probabilmente il bilancio sarebbe stato ancora piu grave.

Luigi Ippolito

corriere della sera

“Οι λονδρέζοι αντέδρασαν ηρωικά εναντίον των επιτιθέμενων. Πολέμησαν με τραπέζια, καρέκλες και μπουκάλια εναντίον των τρομοκρατών που μαχαίρωναν ανθρώπους μπροστά από τα μπαρ και τα εστιατόρια. Χωρίς αυτή την αντίδραση ενδεχομένως το αποτέλεσμα να ήταν χειρότερο.”

Ο Ιταλός ανταποκριτής κρίνει ηρωική την αντίδραση των εν δυνάμει θυμάτων. Ο αγγλικός νόμος περί αυτοάμυνας όμως τι λέει;

Η πρωταρχική υποχρέωση του αμυνόμενου είναι να υποχωρήσει, να μην αντιδράσει, ειδικά αν βρίσκεται σε δημόσιο χώρο. Η χρήση αντικειμένων σε μια συμπλοκή βαρύνει τον κατηγορούμενο αφου δείχνει ότι η αντίδραση του δεν ήταν ενστικτώδης αλλά προμελετημένη εφόσον είχε την ψυχραιμία να αναζητήσει και να χρησιμοποιήσει “όπλα”. Η συνήθης κατηγορία στα αγγλικά δικαστήρια είναι αυτή της προξένησης ταραχής, affray αγγλιστι, που ρίχνει όσους εμπλέκονται σε μια συμπλοκή στο εδώλιο και δεν ξεχωρίζει μεταξύ επιτιθέμενων και αμυνόμενων. Τακτική που ενισχύει την θεωρία της μονοπώλησης της βίας από το κράτος κλπ, θεωρία που βρίσκει σύμφωνους όλους σχεδόν τους σύγχρονους πολιτικούς διεθνώς.

Για να δούμε λοιπόν αν θα υπάρξει και αγγλική φωνή που θα δικαιώσει τους αμυνόμενους που, όπως λέει ο Ιταλός ανταποκριτής, έσωσαν ζωές αντιδρώντας στους τρομοκράτες; ‘Η αν θα επιβάλουν το γράμμα του νόμου.

Οπως έλεγε ο Νασραντίν Χότζας από μια σύγχρονη πολιτική τάξη όλα να τα περιμένεις.