ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΠΕΡΔΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ

Οι επιστήμονες βάλθηκαν να μας τρελάνουν! Μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου του Dealaware αναφέρει ότι τα δέντρα τελικά εκλύουν μεθάνιο που είναι πολλαπλάσια πιο επκίνδυνο από το διοξείδιο του άνθρακα σε ότι αφορά την υπερθέρμανση του πλανήτη. Δηλαδή κάτι σαν την παλιά διαπίστωση που ανέφερε ότι οι αγελάδες πέρδονται, εκλύοντας μεθάνιο που βάζει σε κίνδυνο το κλίμα. Από την άλλη μια ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου της Αδελαϊδας αναφέρει ότι τα δάση του πλανήτη είναι 45 τοις εκατό περισσότερα από ότι νομίζαμε και αυτό είναι καλό διότι τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο από την ατμόσφαιρα.

Αντε να βγάλεις άκρη δηλαδή.

Η έρευνα του πανεπιστημίου της Αδελαϊδας δημοσιεύηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Science και βασίστηκε σε νέα δεδομένα που δεν υπήρχαν παλιά. Τα νέα δεδομένα προσφέρονται από βελτιωμένης απόδοσης δορυφορικές κάμερες που “πιάνουν” μεμονωμένα δέντρα σε ξηρές περιοχές του πλανήτη, κάτι που δεν γινόταν με παλαιότερης τεχνολογίας κάμερες. Με τα νέα δεδομένα οι επιστήμονες βρήκαν ότι το σύνολο των δέντρων που υπάρχουν στον πλανήτη είναι κατά 45 τοις εκατό μεγαλύτερο από νομίζαμε. Αν ήταν συμπαγές δάσος αυτά τα “νέα” δέντρα θα κάλυπταν μια έκταση ίση με το 60 τοις εκατό της Αυστραλίας, λένε.

Τι ακριβώς είναι περιβαλλοντικά επιθυμιτό και τι δεν είναι δεν μας λένε. Αν τα δέντρα εκλύουν μεθάνιο τα κόβουμε; Αν απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα τα αυξάνουμε φυτεύοντας περισσότερα δέντρα; Κανείς δεν δίνει μια ξεκάθαρη απάντηση. Μετά αναρωτιούνται οι επιστήμονες γιατί η κοινότητα τους αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από το κοινό!