ΑΕΡΟΒΟΛΑ- ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΑΤΗΡΙΟΥ

Το άρθρο αφορά αεροβόλα ελατηρίου λογικής ισχύος. Αν η επιλογή σας πάει προς την μέγιστη δύναμη και τα “μάνιουμ” σταματήστε το διάβασμα εδώ για να μην πλήξετε.

Η αποτελεσματικότητα στα μηχανικά συστήμα κρίνεται με βάση το πόση από την ενέργεια που βάλαμε στο σύστημα παίρνουμε πίσω με τη μορφή έργου. Στο αεροβόλο ελατηρίου αυτό σημαίνει πόση από την δύναμη που βάλαμε για να οπλίσουμε το ελατήριο παίρνουμε πίσω με τη μορφή ενέργειας του βλήματος.

Μέχρι πρόσφατα μια απόδοση της τάξης του 30 τοις εκατό θεωρείτο εξαιρετική. Δηλαδή αν βάζαμε πίεση πενήντα ποδολίβρες για όπλιση και παίρναμε ενέργεια βλήματος 15 ποδολίβρες αυτό κρινόταν καλό.

Μερικοί ενθουσιώδεις ερευνητές όπως ο Tony Leach δεν αρκέστηκαν σε αυτά τα επίπεδα και πειραματίστηκαν μέχρι που σήμερα είναι δυνατή η απόδοση μέχρι και 80 τιος εκατό! Και όχι μόνο αυτό, αφού ο τρόπος που ανακάλυψαν για να κάνουν το αεροβόλο ελατηρίου πιο αποτελεσματικό ταυτόχρονα δίνει μειωμένη ανάκρουση και κραδασμούς, ενώ το καθιστά και πιο εύκολο στην όπλιση.

Αν αυτά ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά, υπενθυμίζεται η προειδοποίηση της αρχικής παραγράφου: αυτά είναι εφικτά σε αεροβόλα μέσης ισχύος και όχι στα “μάνιουμ”.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΙΣΤΟΝΙΟΥ

Ο τρόπος που ο Leach και άλλοι βρήκαν για να βελτιώσουν την απόδοση βασίζεται στην μερική κατάργηση του πιστονιού. Αντί για το ευμεγέθες και βαρύ πιστόνι χρησιμοποιούν μόνο την κεφαλή του πιστονιού στηριγμένη πάνω στον κεντρικό άξονα αγκίστρωσης. Αυτό είναι το πρώτο σημείο, υπάρχουν και άλλα που είναι ακόμη πιο εκπληκτικά.

Η διάμετρος του νέου πιστονιού μικραίνει και παρότι στενότερο και συμπιέζει λιγότερο αέρα αποδίδει καλύτερα. Για παράδεγιμα, η συνήθης διάμετρος πιστονιού ενός Weihrauch 77 είναι γύρω στα 29 χιλιοστά. Στην διασκευή του Leach μικραίνει στα 23 χιλιοστά. Ο θάλαμος μικραίνει με την ένθεση μέσα στο θάλαμο συμπίεσης ενός χιτωνίου.

Εξυπακούεται ότι το νέο στενότερο πιστόνι παίρνει και στενότερο, άρα πιο αδύναμο ελατήριο. Και όμως, παρά την φαινομενική επιλογή εξαρτημάτων που μειώνουν την δύναμη η απόδοση των αεροβόλων μένει σταθερά στις 11 ποδολίβρες, λίγο κάτω από το νόμιμο όριο στην Αγγλία, ενώ αυξάνεται η ομοιομορφία βολών, μειώνονται οι κραδασμοί και απαιτείται μικρότερη προσπάθεια όπλισης.

ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ

Η εφαρμογή των μεθόδων του Leach και άλλων βελτιώτών είναι εφικτή μόνο σε αεροβόλα που έχουν κινούμενο θάλαμο συμπίεσης, δηλαδή αεροβόλα όπως τα Weihrauch 77, 97, Air Arms TX200, Walther LGU και παρόμοια. Αυτό προφανώς συμβαίνει διότι όταν το πιστόνι χάσει το πίσω μέρος δεν μένει σημείο που να πιάσει ο μοχλός όπλισης. Στα αεροβόλα με θάλαμο συμπίεσης ο μοχλός όπλισης αγκιστρώνει στον θάλαμα και όχι στο πιστόνι.

ΓΙΑΤΙ ΔΟΥΛΕΥΕΙ

Η παλιά αντίληψη για τα αεροβόλα ελατηρίου και την δύναμη τους βασιζόταν σε υπολογισμό της κυβικής χωρητικότητας του κυλίνδρου ή του θαλάμου συμπίεσης. Κάτι παρόμοιο με τον υπολογισμό που εφαρμόζεται στις μηχανές εσωτερικής καύσης.

Οπως παρατηρούν οι βελτιωτές της νέας εξέλιξης, παρότι η σμίκρυνση του κυλίνδρου μειώνει την χωρητικότητα σε κυβικά, αυξάνει την πίεση ανά τετραγωνικό εκατοστό και τελικά φαίνεται ότι η πίεση είναι σημαντικότερο μέγεθος από την ποσότητα αέρα.

Η αυξημένη πίεση βέβαια φέρνει κάποια δικά της προβλήματα με πρώτο την ανάφλεξη των λιπαντικών. Οι νέες πατέντες απαιτούν βελτιωμένα λιπαντικά που δεν καίγονται στον θάλαμο συμπίεσης. Επίσης απαιτείται πιο συχνή αποσυναρμολόγηση και λιπανση του μηχανισμού.

Επίσης σημαντικό μέγεθος είναι το μήκος καθώς και η διάμετρος της διόδου του αέρα από τον θάλαμο συμπίσης στην κάννη. Αυτό είναι από τα μυστικά του κάθε βελτιωτή, από τα λίγα που κρατούν για τον εαυτό τους.

ΟΛΑ ΔΗΜΟΣΙΑ

Η συζήτηση για τις εφευρέσεις βελτίωσης ανάμεσα σε επαγγελματίες βελτιωτές αεροβόλων ήταν εξ αρχής δημόσια στην Αγγλία. Κάθε νέα εφαρμογή που ανακάλυπταν δημοσιευόταν σε ανοικτή συζήτηση στο Διαδίκτυο, συχνά με φωτογραφίες και ακριβείς λεπτομέρειες διαστάσεων και υλικών που χρησιμοποιούσαν.

Αυτοί δεν είναι ενθουσιώδεις ερασιτέχνες. Είναι επαγγελματίες που ζουν από την πώληση ανταλλακτικών. Ωστόσο δεν είχαν καμία αναστολή στην δημοσιοποίηση των ανακαλύψεων τους και στην διάδοση τους στο πιο δημόσιο μέσο που υπάρχει, το Διαδίκτυο! Ισως η διάδοση και η ανταλλαγή πληροφοριών να επίσπευσαν την τελειοποίηση των εφευρέσεων τους. Διότι ανάμεσα στους αναγνώστ3ε3ς που διάβαζαν τα πειράματα τους ήταν και μερικοί καθηγητές Φυσικής και Χημείας που τους έδωσαν χρήσιμες συμβουλές.

ΟΙ “ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ”;

Οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες αεροβόλων μάλλον δεν πήραν ακόμα χαμπάρι την σημασία των εφευρέσεων των βελτιωτών.

Κρίνοντας από το γεγονός ότι οι “βελτιώσεις” που προσφέρουν οι εταιρείες ακολουθούν την γνωστή οδό της “μιλιταριστικής” εμφάνισης και της πλαστικούρας, μάλλον θα αργήσουν να φανούν τα νέα πιστόνια και οι θάλαμοι μικρής διαμέτρου σε “ετοιματζίδικα” αεροβόλα.

Αν όμως υιοθετούσαν τις νέες μεθόδους το τελικό προϊόν θα ήταν αεροβόλα μέσης ισχύος, με σχεδόν μηδενικό λάκτισμα, ελαφρύτερα κατά ένα κιλό, πιο άνετα στην όπλιση και πολύ πιο ευθύβολα.

Αυτά για τις εταιρείες. Για εμάς τους λάτρεις του αεροβόλου οι νέες εξελίξεις δείχνουν την δυναμική του χώρου μας. Μια δυναμική που βασίζεται σε τεχνολογικές ανακαλύψεις οικονομικά αδύναμων ανθρώπων οι οποίοι μένουν πιστοί στην Αριστοτελική αρχή ότι με πειράματα φτάνεις στο αποτέλεσμα, και καταφέρνουν περισσότερα από τους μαρκετίστες που προσφέρουν αεροβόλα “tactical”.

Και εκεί που νομίζαμε ότι το αεροβόλο προσυμπιεσμένου αέρα είχε κερδίσει και ότι το ελατήριο θα έμενε πίσω, ως το παρωχημένο σύστημα για τους αθεράπευτα ρομαντικούς, τα πράγματα άλλαξαν και πάλι. Αυτά έχει το αεροβόλο και μας κρατά σε εγρήγορση!

Το βίντεο στην αρχή του άρθρου δείχνει την διαδικασία αντικατάστασης συμβατικού πιστονιού σε ΤΧ200 με το νέο μικρό πιστόνι και χιτωνιωμένο θάλαμο του Leach. Ακολουθεί και δοκιμή.