ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 326

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΡΩΣΣΙΚΟ;

Γεια σας θέλω να μάθω την αξία του όπλου αυτου στην φωτογραφία
Το όπλο το έφερε ο πατέρας μου απο την Ρωσία το εργοστάσιο της Baikal είναι συλλεκτικό με χρυσές σκανδαλες και οι φηγουρες είναι απο καθαρό ασήμι είναι σουπερ Μποζέ με αυτόματους εξωρκης χρονολογία δεν ξέρω ακριβός αλλά πρεπει να είναι κάπου στα 30.
Μπορούμε να μάθουμε την αξία τού?

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σουπερποζέ σας είναι η πολυτελής έκδοση του ΤΟΖ34, φινιρισμένο στο χέρι και προφανώς κατασκευασμένο για εξαγωγή. Οι ενδείξεις των τσοκ στις κάννες είναι γραμμένες αγγλικά και μάλιστα στο αμερικανικό γλωσσικό ιδίωμα όπου το το τσο των τριών τετάρτων αποκαλείται Improved Modified.

Η αξία του δύσκολα υπολογίζεται διότι αυτό το μοντέλο δεν ήλθε ποτέ στην Ελλάδα και έτσι δεν υπάρχει η τιμή του ως καινούργιο ώστε να χρησιμεύσει σαν σημείο αναφοράς. Σίγουρα όμως η αξία του είναι πολύ πάνω από την τιμή ενός καινούργιου “κανονικού” ρώσσικου σουπερποζέ. Θα την τοποθετόυσα κάπου γύρω στα 1500 Ευρώ.

ΕΙΝΑΙ Η Α-5 ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΉ;

Γεια σας κυριε Νικητα!!Εχω ατην κατοχη μου μια browning auto 5 του 76 εαν δεν κανω λαθος μοντελο την ειζε φερει ενας θειος μου απο την Αμερικη και δεν εχει ριξει ουτε 1 φυσιγγι!!Θα ηθελα να ρωτησω επειδη σκεφτομαι να ξεκινησω το κυνηγι εαν αξιζει να την χρησιμοποιησω η να την εχω ως ενα συλλεκτικο οπλο?Να σημειωθει επισης οτι δεν παιρνει τσοκ..Σας ευχαριστω πολυ!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η Browning έχει κατασκευάσει πάνω από δύο εκατομμύρια καραμπίνες Α-5 άρα το μοντέλο δεν είναι σπάνιο και έτσι δεν θεωρείται συλλεκτικό για λόγους σπανιότητας. Δεν συνδέεται με κάποιο ιστορικό γεγονός ή ιστορικό άτομο.

Το στοιχείο που υπάρχει και επηρεάζει την αξία της είναι ότι είναι καινούργια και ατουφέκιστη και αν ο σκοπός είναι η πώληση αυτό αυξάνει την τιμή πώλησης. Αν δεν έχετε σκοπό να την πουλήσετε τότε χρησιμοποιήστε την. Τα καλά όπλα σχεδιάστηκαν για χρήση. Το θέμα του τσοκ ρυθμίζεται είτε με την χρήση κατάλληλων φυσιγγίων, πχ διασποράς, ή με το άνοιγμα του τσοκ ή με την διαμόρφωση σπειρώματος για τσοκάκια.

ΡΑΓΙΣΜΑ ΣΕ ΚΟΝΤΑΚΙ SUPER 90

Χαίρεται, πριν από λίγες μέρες μου δωρίσανε ένα κυν όπλο beneli super 90 ξύλο. Απλά στο σημείο που ενώνεται με το κυρίως όπλο, το κοντάκι (ξύλινο) έχει μία ψιλή ρωγμή. Αυτό επισκευάζεται ή θέλει αλλάγή? Και αν ναι που θα απευθυνθώ? Ζω στις Σέρρες. Ευχαριστώ, Στέλνω και φωτο!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι, επισκευάζεται. Ο πιο γνωστός τρόπος επισκευής είναι με την δημιουργία μιας τρύπας διαμέτρου 2 ή 3 χιλιοσιτών κάτω από την επιφάνεια του ξύλου και παράλληλα με το ράγισμα. Σε αυτή την τρύπα μπαίνει κόλλα και με ένα κυλινδρικό ξυλάκι πιέζεται η κόλλα, δηλαδη΄το ξυλάκι δρα ως έμβολο και πιέζει την κόλλα μέσα στην ρωγμή. Το ξυλάκι μένει στην τρύπα και το κοντάκι δένεται με λάστιχο που κρατά το σημείο σφιχτό μέχρι να στεγνώσει η κόλλα.

Στην Θεσσαλονίκη υπάρχουν τα οπλουργεία Μιχαηλίδη και Χατζηνάκου που έχουν πείρα σε επιδιορθώσεις αυτού του είδους.

ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΟ ΠΙΣΤΟΛΙ

Κύριε Νικήτα γειά σας και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας ! επικοινωνώ μαζί σας εκ μέρους ενός φίλου προκειμένου άν είναι δυνατόν να μάθουμε πληροφορίες για το όπλο που σας επισυνάπτω στην φωτογραφία και το οποίο βρίσκεται στην κατοχή ενός θείου του .
Θα θέλαμε να μάθουμε τί είδος είναι ; απο ποιόν κατασκευάστηκε ; και τί αξία μπορεί να έχει ώς συλλεκτικό ; .
Σας ευχαριστώ !

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το πιστόλι σας είναι οπισθογεμές με σύστημα ανάφλεξης Pinfire όπου τα καψύλλια έχουν τη μορφή περόνης που εξέχει προς τα πάνω, κάτι που τοποθετεί την χρονολογία του μεταξύ 1840 και 1870 περίπου. Η λαβή έχει αυλακώσεις κατά μήκος, κάτι που συνήθιζαν οι Γάλλοι και Βέλγοι κατασκευαστές.

Δυστυχώς η κατάσταση του είναι κακή, και αυτό επηρεάζει την αξία του. Στα συλλεκτικά όπλα η αξία είναι το πάν. Στην κατάσταση που βρίσκεται η αξία του είναι γύρω στα 150 Ευρώ.

ΑΜΥΧΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΦΤΗ ΙΖ43

Καλησπέρα κ. Κυπροδήμο,
όπως πολύ λακωνικά αναφέρω στο θέμα του μηνύματος, παρατήρησα τα σημαδια (σαν γδαρσιματα απο επαφή μετάλλου με αλλο μέταλλο)που φαίνονται και στις φωτογραφίες που σας παραθέτω. Να προσθέσω οτι είναι στο σημείο που έρχεται σε επαφή ο εξολκέας του όπλου κατά το “κλεισιμο”..Το όπλο είναι baikal mp43 καινούργιο σχετικά, αλλα αγορασμένο απο 2ο χέρι..
Ευχαριστώ θερμά για την απάντησή σας εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Τα σημάδια είναι όντως από την πίεση που ασκείται από τους εξολκείς κατά το κλείσιμο του όπλου, όταν η πίεση στον καθρέφτη τους οπλίζει. Πρόκειται για απόλυτα φυσιολογικό σημάδι και δεν φθείρει την βάση διότι είναι αρκετά πιο σκληρή από τους εξολκείς, απλά φεύγει το χρώμα τοπικά. Αν θέλετε να προστατεύσετε κάπως τη βάση μπορεί να λειάνετε τους εξολκείς, μόνο τους εξολκείς και ΟΧΙ τη βάση, στο σημείο επαφής με ντουκόχαρτο νούμερο 1000.

Το ίδιο σύστημα όπλισης των εξολκέων με επαφή στη βάση έχει και το διάσημο πλαγιόκαννο Boss και αυτό επίσης φέρει τα ίδια σημάδια στον καθρέφτη μετά από τα πρώτα φυσίγγια.

ΑΜΥΧΕΣ ΣΕ ΚΑΝΝΗ MOSSBERG

Γειά σας κύριε Νικήτα!!όπως σας έχω ξαναπεί έχω μια καραμπινα mossberg 500..το όπλο.ήταν του πατέρα μου και μου το έδωσε πριν 4 Χρόνια…είναι 37 χρόνων όπλο και δεν είχε ποτέ πρόβλημα σε τίποτα!!εγώ γενικά τα όπλα μου τα έχω πεντακάθαρα τα καθαρίζω μετά από κάθε έξοδο είτε τουφεκισω είτε όχι…γιατί δεν θέλω να φτάσω σε σημείο.να χαλάσει κάτι στα όπλα μου…τη μοσμπεργκ τη κυνηγάω ακόμα.σχεδόν πάντα σε κυνήγι περδικας μιας και δεν υπάρχει περίπτωση να φύγει κάποιο πουλί τραυματισμενο από τουφεκια με αυτό το όπλο λόγω της εξαιρετικής δύναμης που έχει…φέτος είπα.να τη βγάλω στα τριγωνια…την κυνηγήσα κανονικά και όταν γύρισα σπίτι και την καθάρισα έβαλα φακό μέσα στη κανη να την ελέγξω…παρατήρησα στην αρχή της κανης μετά την.θάλαμη δηλαδή κάτι σαν γραμμές ψηλες πολύ ψιλες περίπου 5-6 πόντους αλλά είναι συνεχόμενο σαν να έχει.γδαρθει μέσα η κανη.όπως όταν.γδερνουμε.ένα δέρμα με.βούρτσα και μένουν κάτι γραμμές πολύ ψιλες..η υπόλοιπη ειναι γυαλί δεν έχει.θέμα…τι μπορεί να είναι ?πρέπει να ανησυχώ ?έχει πολύ χοντρό μεταλο στη κανη και δεν μου φαίνεται για διαυρωση…δεν γνωρίζω αν είναι χρωμιομενη η όχι η κανη…μήπως απλά απ τη βούρτσα γδαρθηκε ?υπάρχει αντιμετώπιση!?ευχαριστώ!!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι γραμμές που βλέπετε είναι απομεινάρια από την κατασκευή και δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Αν θέλετε μπορείτε να τις λειάνετε με λειαντική αλοιφή όπως Flitz ή παρόμοια σε συνδυασμό με την ορειχ’αλκινη βούρτσα τυλιγμένη με πανάκι. Δεν χρειάζεται τίποτε πιο δραστικό, δηλαδή ντουκόχαρτα κλπ, η αλοιφή είναι αρκετή για τέτοια λείανση.

ΠΙΕΣΗ ΣΚΑΝΔΑΛΗΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΠΥΡΟΔΟΤΗΣΗ

Γεια σου και χαρά σου Νικήτα!

Καιρό είχα να σου αποστείλω ερώτηση…

Θέλω σε παρακαλώ να μου γράψεις, εάν κάνει κακό στον μηχανισμό του όπλου, όταν τραβάμε την σκανδάλη επαναλαμβανόμενα, αφού το όπλο έχει πυροδοτήσει και παραμένει αφοπλισμένο, με τις σφύρες και τις βελόνες ριγμένες. Χωρίς δηλαδή να το έχουμε ξαναοπλίσει. Η ερώτησή μου αφορά σε δίκαννα αλληλεπίθετα. Επίσης, παίζει κάποιο ρόλο σ’ αυτό, το αν τα ελατήρια του μηχανισμού είναι σπιράλ ή V;

Ευχαριστώ πολύ Νικήτα, να ‘σαι καλά!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με τις σφύρες ριγμένες η πίεση στη σκανδάλη δεν κάνει τίποτε το σημαντικό στον μηχανισμό, απλά κινεί τη σκανδάλη και αυτή με τη σειρά της κινεί τις σχαστηρίες ή τον μηχανισμό μονής σκανδάλης αν είναι μονοσκάνδαλο το όπλο. Τα μόνα ελατήρια που πιέζονται είναι αυτά της σχαστηρίας και στα σύγχρονα ποζέ είναι σπιράλ ή σε μορφή συρμάτινου “S” και δεν κινδυνεύουν.

ΑΔΕΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ ΓΙΑ ΑΔΕΙΑ ΚΥΝΗΓΙΟΥ

Καλησπέρα φίλε μου ,

Ηθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με την έκδοση άδειας θήρας. Μου ζητάνε οπλοκατοχή αλλά δεν έχω προλάβει να την εκδώσω ακόμα από την ΕΛ.ΑΣ εχω καταθέσει όμως τα δικαιολογητικά .
Ξέρεις τι μπορώ να κάνω ώστε να δώσω τις εξετάσεις γιατί αν περιμένω την οπλοκατοχή πάει η κυνηγετική σεζόν . Δίνουν μήπως κάποιο χαρτί από την ΕΛ.ΑΣ έστω ότι είναι σε διαδικασία έκδοσης ή με καποιο χαρτί γιατρού ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων !!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Για αυτή την γραφειοκρατική εμπλοκή φταίνε μερικοί κοντόφθαλμοι έμποροι. Δυστυχώς όμως υπάρχει και ταλαιπωρεί. Είτε θα παρουσιάσετε άδεια κατοχής είτε βεβαίωση ότι πληρείτε τους όρους για κατοχή όπλου. Η απλή βεβαίωση κατάθεσης για έκδοση άδειας κατοχής δεν είναι αρκετή.

FRANCHI 500

Γεια σας κυριε Νικήτα.
Ειμαι κατοχος μιας Franchι 500 αερίων με *** τσοκ και 71 cm κανη.
Θα ηθελα να ρωτησω τα εξής:
1. Μπορω να χρησιμοποιησω ατσαλινα σκαγια για το κυνηγι υδροβίων;
2. Διαβαζω οτι στο οπλο αυτο δεν πρέπει να χρησιμοποιω βαριές γομωσεις (>34γρ) λογω κακών κατανομών. Ισχυει κατι τετοιο; Το οπλο εχει αυλο 18,2.
3. Μπορω να χρησιμοποιω φυσιγγια με πιεση 1050 Bar;
Ευχαριστω εκ των προτέρων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι μπορείτε να ρίξετε ατσάλινα αφού το τσοκ σας είναι τρία άστρα, δηλαδή μισό τσοκ.

Τα περί κατανομών κλπ είναι αυθαίρετες απόψεις από άτομα που δεν έχουν δοκιμάσει όπλα σε πίνακα.

Η καραμπίνα σας δοκιμάστηκε όταν οι πιέσεις δοκιμής ήταν 1200 bar άρα δεν συνιστάτει η χρήση φυσιγγίων που υπερβαίνουν τα 900 bar.

IZ27, ΣΧΑΣΤΗΡΙΑ ΑΝΑΣΧΕΣΗΣ

Νικήτα γεια σου
Σού στέλνω φωτογραφία από τον μηχανισμό της σκανδάλης του ΙΖ27 SPR 310 που έχω. Δεν βλέπω να έχει ανάσχεση η σχαστηρια. Είναι ετσι ή δεν ξέρω να την ξεχωρίσω; Ευχαριστώ για τόν χρονο σου.
Κυρατζιδης Δημήτρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ίδια η λάμα της σκανδάλης εκτελεί τα χρέη της σχαστηρία ανάσχεσης στα δισκάνδαλ ΙΖ27. Στα μονοσκάνδαλα δεν υπάρχουν σχαστηρίες ανάσχεσης.

ΕΚΚΕΝΤΡΟ ΤΣΟΚ

Κ. Νικητα,
Προσφατα αγορασα μια beretta bellmonte οπου παρατήρησα πως εχει στραβη Ρήγα. Αυτο δεν με ενοχλεί καθως ρίχνω διοφθαλμα με εστιαση στο θηραμα.
Προσεξα επισης πως το στόμιο δεν ειναι απολυτα σττογγυλο, αλλα οβαλ. Οταν βιδώνει το τσοκ σε ενα σημειο υπαρχει κενο και δεν εφάπτεται απολυτα με το τσοκ. Αυτο επηρεάζει την ευθυβολια του οπλου οταν θα ριχνω σε μεγαλες αποστασεις με μονοβολα; με ενδιαφερει καθαρα το τεχνικο κοματι του οπλου και οχι το σκοπευτικο.
Σας ευχαριστω θερμα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι πιέσεις στο στόμιο πέφτουν σε ένα μικρό ποσοστό των πιέσεων στη θαλάμη, για αυτό δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας με την εκκεντρικότητα του τσοκ.

Η επίδραση στην ακρίβεια με μονόβολα θα φανεί μόνο με δοκιμή σε πίνακα και με ρίψη τουλάχιστον τριών βολών, από την ίδια θέση σκόπευσης, κατά προτίμηση με το όπλο σταθερό, ακουμπημένο σε κάποια βάση, και στον ίδιο στόχο. Μόνο έτσι θα φανεί η ικανότητα συγκέντρωσης των μονόβολων. Αυτή η διαδικασία ισχύει για όλα τα όπλα, με σταθερά καθώς και εναλλασσόμενα τσοκ.

ΕΥΡΕΣΗ ΤΕΥΧΟΥΣ Κ+Σ ΜΕ ΦΥΣΙΓΓΙΟΘΗΚΗ

Καλησπέρα κύριε Κυπριδημε, έχω κατασκευάσει μια δερμάτινη φυσιγγιοθηκη σύμφωνα με τις οδηγίες που είχατε δώσει στο περιοδικό Κυνήγι και Σκοποβολή πριν από “μερικά” χρόνια. Θα ήθελα αν ήταν εύκολο να μου θυμησετε τον τρόπο δεσίματος γιατί λόγο χαλάρωσης του σπαγγου μετά από δεκαπέντε περίπου χρόνια αν γυρίσει ανάποδα πέφτουν δύο φυσίγγια. Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι πάνω από 15 χρόνια σίγουρα! Το 2000 το Κ+Σ μεταβιβάστηκε στο Εθνος, άρα το άρθρο θα πρέπει να είναι πριν το 2000. Θα ψάξω το αρχείο και θα επανέλθω.

Ενημέρωση: το εν λόγω άρθρο έχει τίτλο “Πώς γίνεται αυτό; Η κατασκευή μιας δερμάτινης φυσιγγιοθήκης”, από το τεύχος 117, Φεβρουάριος 1998, σελίδα 76. Mπορείτε να προμηθευθείτε το τεύχος 117 σε ηλεκτρονική μορφή (PDF) εδώ.

S692 Ή BLASER F16

Κύριε Νικίτα, θέλοντας να αποκτήσω ένα s/p για sporting και λίγο για καρτέρι κυρίως φάσσας, κατέληξα να βλέπω την Beretta 692 και το Blaser F 16 και τα δύο στην sporting έκδοση με περίπου ίδιο βάρος μετά την τοποθέτηση των έξτρα βαρών στο Blaser, περίπου στα 3.7 kg, ρυθμιζόμενο κοντάκι, περίπου ίδια όμορφα ξύλα και στα δύο, μετά την αναβάθμιση και πάλι στο Blaser, περίπου ίδια προσφερόμενη τιμή με τα ίδια καλούδια και στα δύο. Έχοντας επωμίσει και τα δύο τα βρίσκω καλά πάνω μου. Αυτό που βλέπω είναι πως η Beretta έχει τους εναλάξιμους ώμους στις κάννες, ενώ το Blaser δεν προσφέρει κάτι ανάλογο στις δικές του κάννες, μου θυμίζει Synergy το σύστημα κλειδώματος του και ίσως μη επισκευάσιμο αν κουνήσει; Τώρα τι κάνουμε ; Ποιό πιστεύετε πως θα ήταν καλύτερη επιλογή ( ποιότητα κατασκευής, ντουφεκιάς, ) και γιατί ; Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ποιοτικά είμαστε στα ίδια περίπου πλαίσια. Και τα δύο έχουν χαμηλό προφίλ, και τα δύο παρέχουν τις ευκολίες εφαρμογής μέσω ρυθμιζόμενου κοντακιού. Οσοι έχουν δοκιμάσει τα δύο όπλα αναφέρουν ότι η σκανδάλη του Blaser είναι πιο ξερή, κάτι που μερικοί σκοπευτές κρίνουν σημαντικό. Αν και δοκίμασα και τα δύο όπλα δεν είχα την ευαισθησία στις σκανδάλες για να διακρίνω διαφορά.

Οσο για το μελλοντικό κούνημα των καννών αυτό δεν θα συμβεί πριν τις 50 000 έως 100 000 βολές άρα δεν είναι σημαντικό κριτήριο. Αλλωστε και τα δύο είναι επισκευάσιμα, το Beretta λόγω ώμων, το Blaser με αλλαγή πίρων και συρταριού.

Μεταξύ των δύο παρατήρησα ότι το κοντάκι του 682 έχει πιο στενή ράχη και βόλευε καλύτερα, αλλά αυτό είναι προσωπικό κριτήριο. Οταν δύο όπλα είναι τόσο ίσα κερδίζει εκείνο που βολεύει και εφαρμόζει στο σώμα καλύτερα.