ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 328

SIMSON 16αρι

Παρακαλώ κύριε Νικήτα όπως μου εκτιμήσετε από τις φωτογραφίες το παρακάτω όπλο. Μάλλον είναι Simpson 16αρι. Θα ήθελα να μάθω τιμή , πιέσεις συσφιξεις και αν αξίζει για αγορά. Επισυνάπτω τις φωτογραφίες. Ευχαριστω εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι σίγουρα γερμανικό όπλο όπως δείχνουν οι σφραγίδες δοκιμής. Κατασκευάστηκε τον Νοέμβριο του 1966, όπως δείχνει η σφραγίδα 1066 στις κάννες. Το σχήμα του και η παρουσία των δεικτών όπλισης δείχνουν ότι έχει μηχανισμό όμοιο με αυτόν που έχουν τα Merkel με μισές φωτιές.

Ειναι ποιοτικό όπλο αλλά η εμπορική του αξία επηρεάζεται από το διαμέτρημα, το 16 έχει μειωμένη τιμή σε σύγκριση με ένα 12άρι λόγω δυσκολίας εύρεσης φυσιγγίων. Στην κατάσταση που βρίσκεται αξιολογείται στο 70 τοις εκατό της τιμής ενός καινούργιου αντίστοιχου όπλου. Τις τιμές των καινούργιων Merkel θα τις βρείτε στην αντιπροσωπεία. Δεν κρατώ αρχείο με τιμές διότι αυτές αλλάζουν απροειδοποίητα.

Επίσης από την τιμή για το 12άρι αφαιρέστε 20 τοις εκατό λόγω διαμετρήματος.

BAIKAL ΜΟΝΟΣΚΑΝΔΑΛΟ ΚΑΙ ΣΧΑΣΤΗΡΙΕΣ

Με αφορμή απάντηση σας για ένα Baikal ΙΖ27 SPR 310 αναφέρατε τη μη ύπαρξη σχαστηρίας ανάσχεσης στα μονοσκάνδαλα, ήθελα να ρωτήσω, η έλλειψη αυτή αφορά το συγκεκριμένο μοντέλο ή όλα τα μονοσκάνδαλα της εταιρίας; Προσωπικά ενδιαφέρομαι για το MP27EM1C MAGNUM SPORTING εάν έχει σχαστηρίες ανάσχεσης ή όχι.
Ευχαριστώ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Στα δισκάνδαλα υπάρχει σύστημα ανάσχεσης ξεχωριστό για κάθε σκανδάλη. Στα μονοσκάνδαλα ΙΖ27 υπάρχει μια ενδιάμεση σχαστηρία ανάσχεσης ανάμεσα στις δύο σφύρες που λειτουργεί για να μπλοκάρει την σφύρα που πυροδοτείται τυχαία εκείνη την στιγμή. Οταν ένα στοιχείο λειτουργεί και για τις δύο σφύρες τότε δεν μπορεί να θεωρηθεί σχαστηρία ανάσχεσης ίσης λειτουργικότητας με το σύστημα που έχει μια σχαστηρία για κάθε σφύρα. Είναι για παράδειγμα ερευνητέο κατά πόσο η μια και μοναδική σχαστηρία ανάσχεσης μπλοκάρει την δεύτερη σφύρα σε τυχόν τυχαία πυροδότηση της πρώτης. είχαμε δε αναφορές για “ομοβροντία” σε μερικά μονοσκάνδαλα Baikal κάτι που δημιουργεί ερωτηματικά για την λειτουρεία αυτού του κεντρικού τμήματος. Δεν είχα την ευκαιρία να λύσω το μονοσκάνδαλο και να αναλύσω πλήρως την λειτουργικότητα και αξιοπιστία αυτής της κεντρικής σχαστηρίας. Για αυτό το λόγο δεν χρησιμοποιώ τον όρο σχαστηρία ανάσχεσης για αυτό το κεντρικό τμήμα που λειτουργεί ανάμεσα στις δύο σφύρες και δεν του αποδίδω ίση αξία με τις διπλές σφύρες του δισκάνδαλου μοντέλου.

Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι υπάρχει κάποιο σύστημα ανάσχεσης αλλά δεν είναι όπως του δισκάνδαλου μοντέλου που είναι πλήρες σύστημα με μια σχαστηρία ανάσχεσης ανά σφύρα.

ΒΙΒΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΙΝΕΛΑΙΟ

Νικητα γειά σου
σε διαβαζω και αλληλογραφώ μαζί σου τόσο καιρό και ειλικρινά αιφνιδιάστηκα που υπάρχει αυτό το βιβλίο σου και δεν το είχα.
Το αγόρασα από το amazon αλλά μπορώ να το έχω μόνο σε ηλεκτρονική μορφή και το διαβάζω μόνο με το pc μου.
Αντιλαμβάνομαι πλήρως οτι με τον τρόπο αυτό προστατευεται η πνευματική σου ιδιοκτησία αλλά … εγώ – που είμαι της παλαιάς σχολής ετών 57 – θα ήθελα να το έβλεπα τυπωμένο και να το έχω σε χώρους που δεν υπάρχει internet.
Αλλωστε το εργαστήριό μου για τα κοντάκια μου είναι σε ένα χωριό της Δυτικής Μακεδονίας που τώρα ήρθε το internet και μάλιστα μόνο σε μεγάλες ταχύτητες και … άρα πανάκριβο ( και ακόμα δεν το πήρα).
Μήπως υπάρχει σε κάποια άλλη μορφή; πχ σε μορφή .pdf που θα μπορούσα να το τυπώσω και να το έχω πρόχειρο ανά πάσα στιγμή στον πάγκο μου;
Υπογραμμίζω και πάλι οτι κατανοώ πλήρως την ανάγκη να προστατέψεις τον κόπο σου και το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να υποσχεθώ οτι από μένα δεν θα φύγει σε άλλα άτομα ο κόπος σου.
Επίσης το οτι είναι στα αγγλικά μόνο είναι και αυτό ένα πρόβλημα που ξεπερνιέται αν το κείμενο είναι σε έντυπη μορφή.
Αν υπάρχει κάποια λύση για τα παραπάνω προβλήματα ευχαρίστως την ακούω.

Με εκτίμηση

Κυρατζίδης Δημήτρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το κείμενο του αγγλικού βιβλίου βασίζεται σε ελληνικά άρθρα που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς στο Κυνήγι και Σκοποβολή καθώς και στο Εθνος Κυνήγι, άρα είναι γνωστά στο ελληνόφωνο κοινό.

Αυτό που δεν υπάρχει σε έλληνικά άρθρα είναι η εκτενής φωτογράφιση που έγινε ειδικά για το βιβλίο αυτό. Ομως οι 120 και βάλε φωτογραφίες είναι τόσο καθαρές που δεν χρειάζονται επεξήγηση.

Το στήσιμο του βιβλίου έγινε εξ αρχής σε σύστημα Kindle και δεν υπάρχει σε μορφή PDF.

Είναι δυνατή η εκτύπωση σελίδων με την χρήση του πλήκτρου Print Screen.

Παράδειγμα άρθρου για το λινέλαιο είναι το “Το λινέλαιο, το φινίρισμα με λινέλαιο και τα μυστικά για ένα καλό ερασιτεχνικό αποτέλεσμα (δεν κάνει να το διαβάσουν επαγγελματίες οπλουργοί!)”, από το τεύχος 70 του Κυνήγι και Σκοποβολή, Οκτώβριος 1993, που διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή (PDF) εδώ.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΟΠΛΟΤΕΧΝΙΚΗΣ

Καλησπέρα
Μήπως έχετε το τηλ του Σπύρου Θεοδωράκου?
Διάβασα ένα άρθρο απο το http://www.oplognosia.com/opla/opla28.php
και θέλω το τηλ του Σπύρου αν το ξέρετε γιατί μου έσπασε η πάπια απο την καραμπίνα και θέλω να βρώ μια η έναν να μου φτιάξει αν ξέρετε
Ευχαριστώ πολύ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το τηλέφωνο της Οπλοτεχνικής του κυρίου Θεοδωράκου είναι 210 6523005, 210 6523060.

ΤΑ ΝΕΑ ΟΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ;

Καλησπερα κ. Νικήτα,
Υπαρχει μια φημη πως τα οπλα νεας παραγωγης ειναι πιο ευαίσθητα σε χτηπηματα, στραβωματα κτλ. Τι ισχύει τελικα; Αρκεί μια πτώση η ενα χτυπημα για να στραβωση μια καννη;
Πειτε μας παρακαλώ απο τι “τσαπατσουλιες” θα πρεπει να φυλαγουμε τα ντουφεκια μας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Αντιθέτως, τα νέα όπλα είναι πιο ανθεκτικά από τα παλιά λόγω της γενικευμένης χρήσης καννών με θαλάμες μάγκνουμ καθώς και λόγω της πιστοποίησης για ατσάλινα σκάγια.

Η θαλάμη μάγκνουμ επιβάλλει αυτόματα την δοκιμή στις 1370 πιέσεις, ενώ παλιά η δοκιμή μάγκνουμ γινόταν στις 1200. Τα ατσάλινα σκάγια επίσης οδηγούν στην χρήση καννών με χοντρύτερα τοιχώματα.

Εκτός των παραπάνω, τα σύγχρονα ατσάλια είναι πιο ανθεκτικά και πιο “καθαρά” από την άποψη μεταλλουργικών ελέγχων για την ομοιογένεια του μετάλλου. Επίσης η ψυχρή σφυρηλάτηση καννών, που είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδος κατασκευής, επιβάλλει την χρήση ανθεκτικών ατσαλιών που είναι τα μόνα κατάλληλα για την συγκεκριμένη κατεργασία.

Στα παραπάνω υπάρχουν και μερικά μείον. Πιο ανθεκτικές κάννες με θαλάμες μάγκνουμε σημαίνουν και βαρύτερα όπλα με κάπως φτωχότερο ζύγισμα, αλλά η αγορά ψηφίζει με το πορτοφόλι και τα μάγκνουμ κερδίζουν έδαφος σε σημείο που αποκλείουν τα κανονικά.

HYPERPORTING ΥΠΕΡ ΚΑΙ ΚΑΤΑ

Γειά σας κκύριε κυπριδημε…σκέφτομαι να κάνω τρύπες (hiperporting) στο ποζε μου baikal mp27em Μιας και θέλω να μην κλωτσαει τόσο όταν χρησιμοποιώ φυσιγγια 36-38 γραμμαρια…μπορείτε να μου εξηγήσετε τα υπέρ και τα κατά της διαδικασίας αυτής ? Πιστεύετε ότι αξίζει στο.baikalακι μου μια τέτοια επέμβαση ?θα έχω και βλητικα αποτελέσματα καλύτερα από πριν?δεν έχω κάποιο παράπονο από τα βλητικα του προσόντα αλλά.θέλω να το φτάσω στο 100% των βλητικων του ικανότητων…ευχαριστώ πολύ για την κατατοπιστικοτητα σας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η προσωπική μου εμπειρία με Hyperporting που έκανα σε δικό μου όπλο είναι η εξής:

Σίγουρα δαμάζει την άνωση της κάννης όταν το όπλο κλωτσάει.

Σίγουρα δίνει μια ομαλότερη κατανομή σκαγίων.

Αυτό που ενόχλησε τα δικά μου αυτιά, ενώ άλλοι δεν το έχουν παρατηρήσει, είναι ένας ήχος συρίγματος, ένα χιςςςς, που ακούγετα μαζί με το μπάμ της τουφεκιάς. Σε μένα ο ήχος διαπερνά τις ωτοασπίδες και προκαλεί δυσφορία. Σε άλλους που έχουν ρίξει με το ίδιο όπλο δεν ήταν αντιληπτός ο ήχος αυτός.