ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ-ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 335

ΠΑΛΙΟ ΡΩΣΣΙΚΟ 16αρι

Γειά σας Κύριε Νικήτα.Χρόνια πολλά Καλή χρονιά να έχετε..Έχω ένα δικανο 16αρι από τον προπαππου μου δεν έχω ιδέα από όπλα και μου είπαν να στείλω email σε εσάς που γνωρίζετε πάρα πολλά για τα όπλα..τι μάρκα να είναι άραγε?δεν γράφει το μόνο που γράφει είναι ότι είναι Ρωσικό..και τι αξία μπορεί να έχει αν το πουλήσω??είναι με κοκκορια σε σχεδόν άριστη κατάσταση!!Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το κοκοροτούφεκο σας είναι ρωσσικό από την πρώιμη παραγωγή της Baikal, της κρατικής εταιρείες παραγωγής όπλων της Σοβιετικής Ενωσης.

Το διαμέτρημα 16 δεν είναι δημοφιλές και αυτό μειώνει την εμπορικότητα του όπλου σας. Επειδή όμως είναι από τα πρώτα Baikal και είναι σε καλή κατάσταη μπορεί να φτάσει τα 300 Ευρώ.

ΔΙΚΑΝΝΟ ΤΟΖ

καλημέρα κυριε Κυπριδημε σας ευχαριστούμε για το εργο που κανετε όλα αυτά τα χρονια και μας διαφωτίζεται στον χωρο των οπλων .
ερωτήσεις μου αυτή την φορουν ένα εξωσφυρο πλαγιοκανο toz ,
θελω να μου πειτε αν είναι το μοντελο Β ή ΒΜ ή 66 είναι του 1957 ποιο ακρηβος μοντελο είναι δεν λεει καπου επανω του , επισεις αν είναι με χρωμιομενες καννες ή όχι , εκπλιξη προκαλει το δικο του προφανος (φερει τον αρηθμο βασης) το Αγγλε κοντακι του, μιας και μας εχουν συνηθισει στα πιστολε κοντακια σε φωτο στο internet .
θελω να μου πειτε τι συμενει η σφραγιδα στην Κυριλικη γραφη 6ym . όπως και άλλες που δεν μπορω να κατανοησω και αν εχει αυλο 18,5 όπως μας εχουν συνηθισει τα ΤΟΖ , οι συσφυξεις του μετριθικαν 18,2 η δεξια καννη και 17,7η αρηστερη οπου δεινουν 3/10 και 8/10 αντιστοιχα (αυλου 18,5 ) και όχι το απολητο 5/10 και 10/10 τις εποχης τους.
Λεει 700ΑΤΜ εχει μηκος κανων 72,5 εκ και ζυγιζει 3600κιλα μπορει να ρειξει παραδοσιακα φυσίγγια 34-35 γρμ. ;;;
σας παραθετω φωτογραφιες του οπλου για την καλητερη διευκοληνση σας

Σας ευχαρηστω θερμα εκ των προτερων ,
Προδρομος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Δεν μπορώ να πω με ακρίβεια ποιο μοντέλο είναι, πάντως δείχνει μια προσεγμένη κατασκευή, με προέκταση της πλάκας της σκανδάλης κάτω από τη βάση ώστε να καλύπτονται τα κλειδιά των καννών και προέκταση του υποφυλακτήρα της σκανδάλης κάτω από τη λαβή. Αυτά τα σημεία συν το αγγλέ κοντάκι δείχνουν ότι ενδέχεται να ήταν μοντέλο με προορισμό την Αγγλία ή άλλη δυτική χώρα και έτσι είναι προσεγμένη παραγωγή. Αυτό άλλωστε δείχνει και το φινίρισμα των επιφανειών της βάσης αν το συγκρίνετε με άλλα παρόμοια ρωσσικά δίκαννα της ίδιας εποχής καθώς και η μηχανουργική κατεργασία των κλειδιών.

Η σφραγίδα που αναφέρετε είναι η δοκιμή για άκαπνη πυρίτιδα.

Οι Ρώσσοι εφάρμοσαν την χρωμίωση στα όπλα που παρήγαγαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, άρα οι πιθανότητες είναι ότι οι κάννες του δικού σας είναι χρωμιωμένες.

Το συγκεκριμένο δίκαννο ρίχνει όλα τα φυσίγγια με κάλυκα μέχρι 70 χιλιοστών που παράγουν μέχρι 740 bar, δηλαδή κανονικά φυσίγγια αλλά όχι σεμί μάγκνουμ. Υπάρχουν άφθονα τέτοια φυσίγγια με γομώσεις έως 36 γραμμάρια σκάγια.

ΠΙΕΣΕΙΣ BAIKAL

Κύριε Νικήτα καλημέρα και καλή χρονιά!
Σας στέλνω ένα συνημμένο σχετικά με τις πιέσεις δοκιμής-χρήσης από ένα baikal 16αρι που κατέχω. Τελικά κατά την γνώμη σας οι πιέσεις καθημερινής χρήσης είναι 650 η 700 bars ;.
Y.Γ:Τα παλαιοτέρα άρθρα σας, «ΤΟ 16ΑΡΙ ΞΑΝΑΡΧΕΤΑΙ» και η «TΕΤΡΑΓΩΝΗ ΓΟΜΩΣΗ-ΤΟ ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ ΤΗΣ ΒΛΗΤΙΚΗΣ», με έκαναν να προβώ στην επιλογή του διαμετρήματος 16…(Νεανικό απωθημένο…!)
Δεν με απογοήτευσε ποτέ! Τα τελευταία τρία χρόνια στο νησί μου πρόσφερε φοβερές συγκινήσεις στο ενδημικό (πέρδικα και κουνέλι) με 27 έως 30 γραμ.!
Χαίρεσαι να το κουβαλάς, να το τουφεκάς και να το καμαρώνεις!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Οι Αγγλοι δοκίμασαν το όπλο επειδή όταν είχε εισαχθεί στην Αγγλία η Ρωσσία δεν ήταν τότε μέλος της CIP. Εφάρμοσαν λοιπόν οι Αγγλοι τις δικές τους πρακτικές που απαιτούσαν χαμηλότερη πίεση δοκιμής από ότι η ρωσσική δοκιμή. Η ρωσσική σφραγίδα 750 είναι η ψηλότερη τιμή και αυτή δείχνει ότι το όπλο δέχεται φυσίγγια που παράγουν μέχρι 750 bar άρα όλα τα κανονικά φυσίγγια.

Το 16άρι έχει τις ιδανικές αναλογίες που του δίνουν καλή αίσθηση στα χέρια και ταυτόχρονα κομψή σιλουέτα. Δυστυχώς όμως έπεσε θύμα της μανίας για περισσότερη ισχύ.

ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΟΚΟΡΟΤΟΥΦΕΚΟ

Καλησπέρα καλή χρονιά έχω αυτό το δίκαννο με κοκόρια RILLO- GALESI-ARMI- BRESCIA-ITALY το οποίο έχει συναισθηματική αξία για εμένα γιατί το κληρονόμησα από τον παππού μου. Θα σας δώσω παρακάτω στοιχεία για να μου πείτε επειδή έχει ένα τζόγο-μπόσικο στα κλειδιά για να μου πείτε περίπου την αξία του και αν αξίζει να το φτιάξω και ότι μπορείτε παραπάνω στοιχεία να μου δώσετε :
Από αριστερά πίσω και πλάγια στην αριστερή κάννη γράφει RILLO- GALESI-ARMI- BRESCIA-ITALY και πάνω λέει KRUPP , από κάτω όταν βγάζεις την πάπια γράφει kg 1,470- 18,4 και 17,1. Πάνω στην κάννη και δεξιά γράφει στο κέντρο ESSEN και από κάτω γράφει 20,3 70 18,4 και 17,3 . Ο μηχανισμός έχει σκαλίσματα με πουλιά και σκυλιά. Η πάπια έχει από κάτω κωδικό 7068. Αριστερά όπως ξεκουμπώνει η κάννη στα κλειδιά στο μέρος που είναι το κοντάκι γράφει RINC GALESI ARMI BRESCIA- RAG MADE ITALY και στο δεξιό μέρος που είναι το κοντάκι εκεί που κουμπώνουν οι κάννες γράφει PSF FINITO 7068 89 Από αριστερά σε συνέχεια των παραπάνω εκεί που κουμπώνουν τα κλειδιά και από κάτω στην κάννη την αριστερή γράφει 89. PSF 7068 και στην δεξιά κάννη πάλι στο ίδιο μέρος εκεί που κουμπώνουν τα κλειδιά γράφει FINITO με ένα σύμβολο αστέρι 1954 RAG. Αυτά παρακαλώ όπως μου απαντήσετε το δυνατόν συντομότερο ευχαριστώ εκ τον προτέρων .

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι χαρακτηριστικό δείγμα των δίκαννων που παράγονταν στην Ιταλία από πολλές βιοτεχνίες μεταπολεμικά. Αν βάλετε τη φράση “ιταλικό κοκοροτούφεκο” στην έρευνα της Οπλογνωσίας θα βγάλετε πολλές απαντήσεις για αυτά τα δίκαννα.

Τα κοινά χαρακτηριστικά που μοιράζονται σχεδόν όλα αυτά τα κοκοροτύφεκα είναι φωτιές με το ελατήριο πίσω, δηλαδή Back Action, περαστό κλειδί, κάννες 70 εκατοστών με τσοκ ντεμί και φουλ, κοντάκι σεμί πιστολέ. Πολλά είχαν κάννες Krupp.

Είναι δίκαννα μέτριας ποιότητας, είναι όμως στιβαρά και ανθεκτικά και αν είναι σε καλή μηχανική κατάσταση είναι ακόμα κατάλληλα για κυνήγι παρά την ηλικία τους.

REMINGTON VERSA MAX KAI V3

KYΡIE NIKHTA XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ Κι κΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΡΩΤΗΣΩ ΑΝ ΟΙ ΚΑΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΡΑΜΠΙΝΕΣ ΑΙΝΑΙ ΑΧΡΩΜΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝ Η ΒΛΗΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ 1187…..ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.(ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΑΘΜΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΒΕΒΑΙΑ…….)

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η τεχνολογία καννών της Remington παραμένει αναλλοίωτη. Αλλωστε η εταιρεία αυτή έχει επενδύσει πολλά στην εγκατάσταση μηχανημάτων κατασκευής καννών για όλα της τα μοντέλα και δεν πρόκειται να αχρηστεύσει αυτά τα μηχανήματα επειδή έβγαλε ένα νέο σύστημα λετιουργείας.

ΒΕΛΗΝΕΚΕΣ ΜΕ ΦΟΥΛ ΤΣΟΚ

Καλησπέρα κε Νικήτα καλή χρονιά με υγεία ,

Ευχαριστούμε για τις γνώσεις που μας παρέχεται όλα αυτά τα χρόνια .

Θα ήθελα να ρωτήσω πιο είναι το ωφέλιμο βεληνεκές του τσοκ 1 αστέρι και του τσοκ 5 αστέρια .
Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για φυσίγγι με σκάγια νο 5 με τις συνθήκες ίδιες και στις δύο περιπτώσεις.
Ευχαριστώ πολύ
Γκάνας Αθανάσιος

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Να διαχωρίσουμε τις έννοιες απόλυτο, δραστικό και ωφέλιμο βεληνεκές. Απόλυτο είναι η απόσταση που τα σκάγια πέφτουν στο έδαφος όταν η βολή είναι στη βέλτιστη γωνία. Δραστικό είναι η απόσταση που το μεμονωμένο σκάγι μπορεί να τραυματίσει. Ωφέλιμο βεληνεκές είναι η απόσταση που τα σκάγια έχουν όχι μόνο αρκετή ενέργεια αλλά και αρκετή πυκνότητα σκαγίων στον κύκλο των 75 εκατοστών για να εγγυηθούν καταβολή του θηράματος. Για το φουλ τσοκ το ωφέλιμο βεληνεκές που προσφέρει μια πυκνότητα 50 τοιςε εκατό των σκαγίων στον κύκλο των 75 εκατοστών είναι 45 μέτρα. Οι γομώσεις μάγκνουμ λόγω περισσοτέρων σκαγίων προσφέρουν μερικά μέτρα ακόμα ωφέλιμου βεληνεκούς. Και πάντα να θυμόμαμστε ότι η τουφεκιά χάνει την πυκνότητα της πολύ πριν τα σκάγια χάσουν την κινητική τους ενέργεια, δηλαδή αραιώνει η τουφεκιά και έτσι δεν έχουμε εγγύηση καταβολής του θηράματος σε μακρινές αποστάσεις.

ΛΕΙΑΝΣΗ ΚΑΝΝΩΝ ΜΕ ΔΡΑΠΑΝΟ

κ.Νικητα καλησπερα,
Εχω μια απορροια για την λειανση των κανων εσωτερικα,πηρα κ brasso κ κρεμα glanol, αλλα σε δοκιμαστηκες επιφανειες δεν καταλαβα αν υπερεχει καποια μεταξυ τους,ποιο απο τα 2 να προτιμησω;
Επισης, με το χερι ειναι αρκετο να περασουμε το πανι με την βεργα καμια 40αρια φορες ή να τοποθετησω καπως την βεργα σε δραπανο για μεγαλυτερη ευκολια κ καλυτερο αποτελεσμα;
Ευχαριστω εκ των προτερων

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Ναι, γίνεται με δράπανο αλλά με μια επιφύλαξη, ότι το δράπανο θα έχει ρύθμιση στροφών. Θέλουμε χαμηλή ταχύτητα περιστροφής, γύρω στις 100 στροφές ανά λεπτό, για να μην δημιουργηθεί θερμοκρασία που μπορεί να βλάψει τις κολλήσεις της ρίγας.

ΠΑΛΙΟ PIEPER

?αίρετε κύριε Νικήτα και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλεία και πολύτιμη βοήθεια που μας δίνετε. Πέρασε στα χέρια μου το συγκεκριμένο δίκανο απο τον παππού μου (ανηκε στον αδερφό του). Θα ήθελα να μάθω οτι πληροφορια μπορειτε να μου δωσετε για το PIEPER (και οχι Piper) και την αξία του (Δεν θα ξεπερναει την συναισθηματική). Επίσης ειμαι σκοπευτής και θα ήθελα να μπω στον πειρασμό να το δοκιμάσω τουλάχιστον με χαμηλής πίεσης φυσίγγια αλλα με προβληματίζει η διάβρωση του.

Σας ευχαριστω εκ των προτέρων

Με εκτιμηση Νικόλαος Δ.

Υ.Γ Παρατήρησα στην κάννη την επιγραφή και απο λίγη έρευνα που έκανα στο internet μαλλον κατασκευάστηκε απο το εργοστάσιο του Charles Μasquilier στο Βέλγιο για λογαριασμο της PIEPER αν δεν κανω λάθος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το δίκαννο σας είναι δείγμα της πρώιμης παραγωγής της Pieper. Οι κάννες δεν έχουν τα γνωστά “επίπεδα” (flats) ενώ η βάση είναι κοίλη στο οριζόντιο μέρος της και έχει μια οξεία γωνίσ χωρίς ράδιο εκεί που ενώνεται με τον καθρέφτη. Τα δίκαννα αυτού του τύπου προορίζονταν για μαύρη πυρίτιδα και δεν πρέπει να ρίξουν φυσίγγια άκαπνης. Η βάση τους δεν αντέχει τις πιέσεις.

Μεταγενέστερα ο Henri Pieper εξελίχθηκε στον μεγαλύτερο ίσως εφευρέτη συστημάτων ένωσης καννών του δίκαννου. Τα συστήματα Demibloc και Monobloc είναι δικές του επιννοήσεις που υιοθετήθηκαν από άλλους κατασκευαστές και είναι παρόντα μέχρι σήμερα σε όπλα πολλών κατασκευαστών.

ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΣΕ WINCHESTER SXP

Κύριε Νικήτα καλησπέρα σας και χρόνια πολλά.εχω ξαναγράψει στο παρελθόν και θά ήθελα και πάλι την γνώμη σας.Εχω στην κατοχή μου την καραμπίνα την επαναληπτική της winchester sxp και σέ μερικά φυσίγγια γνωστών μάρκων το κλείστρο που είναι περιστροφικό δεν ανοίγει μετά τον πυροβολισμό Με τίποτα πρέπει να κρυώσει το φυσίγγιο και τότε ανοίγει το κλείστρο.Σας πάει πουθενά το μυαλό που μπορεί να οφείλεται αυτό; μπορεί να διορθωθεί αυτό; Για μένα πιστεύω ότι φταίει η θαλάμη της κάνης η οποία είναι καθαρισμενη από βρωμιες αλλά μήπως είναι ελλατωματικη από το εργοστάσιο.μπορειτε να μου πείτε πόσο πρέπει να είναι η διάμετρος της θαλάμης; Σάς ευχαριστώ εκ των προτέρων.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το ότι το πρόβλημα υπάρχει με μερικά φυσίγγια και όχι όλα δείχνει ότι μάλλον πρόκειται για θέμα φυσιγγίων. Αν υπήρχε ανωμαλία στην θαλάμη θα κολλούσαν όλα τα φυσίγγια.

Επίσης το κόλλημα του περιστροφικού κλείστρου δείχνει ότι κάποιοι κάλυκες παρουσιάζουν μια διόγκωση του πάφυλλα του κάλυκα και δεν επιτρέπουν ελεύθερη περιστροφή της κεφαλής. Η διόγκωση μπορεί να είναι στον πάτο του κάλυκα, γύρω από το καψύλλι ή στην εγκοπή του εξολκέα. Μια σύγκριση ριγμένου προβληματικού κάλυκα με έναν που εξολκεύεται εύκολα θα δείξει που βρίσκεται το πρόβλημα.

Ενα απλό πράγμα που ίσως βοηθήσει είναι η λείανση της επιφάνειας της περιστροφικής κεφαλής του κλείστρου, της μπροστινής επιφάνειας που επαφίεται στον κάλυκα. Μια λείανση με ντουκόχαρτο 1000, θα εξομαλύνει την επιφάνεια και ίσως να βοηθήσει στην αποκόλληση του κλείστρου από τον κάλυκα.

LYLIUM Y

Χρόνια Πολλά και καλή Χρονιά. Αγαπητέ Νικήτα σε χαιρετώ. Μήπως μπορείς σε παρακαλώ να μου εξηγήσεις τί είναι το χαρακτηριστικό Lylium: Y, καθώς και η επίστρωση Nistan, στο νέο Beretta 690 field 1. Ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εκπλήσσει ότι οι μαρκετίστες της Beretta δεν υπολόγισαν την σύγχυση που προκαλεί αυτή η αναφορά. Η ονομασία Lylium αναφέρεται στο φυτό που απεικονίζει η σφραγίδα δοκιμής για ατσάλινα σκάγια, τόσο απλό. Εν ολίγοις πρόκειται για πιστοποίηση για ατσάλινα σκάγια.

Το δε Nistan είναι φινίρισμα επιφανείας και μάλλον είναι εμπορική ονομασία και όχι τεχνικός όρος, κάτι σαν το όνομα Steelium.

ΑΓΟΡΑ ΕΞΑΡΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΗΠΑ

Κ. Νικήτα,
θα ήθελα την γνώμη σας πάνω σε ένα θέμα αγοράς ενός εξαρτήματος όπλου από το εξωτερικό, για μία remington 1100.
Ως γνωστόν η “γλώσσα” τροφοδοσίας της αποθήκης των φυσιγγίων της rem. 1100, περιλαμβάνει μίας προεξοχή που ενεργεί σαν κουμπί απελευθέρωσης του κλείστρου.
Ψάχνοντας στην εγχώρια αγορά για κάποιο πιο γρήγορο και εύκολο σύστημα τροφοδοσίας, ενημερώθηκα από οπλουργούς ότι προσφέρεται μία “πατέντα” τροφοδοσίας για tactical μετατροπές. Το σύστημα όμως αυτό θεωρώ ότι είναι ακατάλληλο και ίσως επικίνδυνο για το κυνήγι.
Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, βρήκα ένα σύστημα τροφοδοσίας της αποθήκης και απελευθέρωσης του κλείστρου που στην ουσία είναι ακριβώς το ίδιο με το αυθεντικό αλλά με μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής για το φυσίγγι.
Ο σύνδεσμος για το βιντεάκι στο youtube είναι https://www.youtube.com/watch?v=6oNtsLfAlg8 και για την αγορά του είναι https://www.midwayusa.com/product/185213/remington-carrier-assembly-1100-competition-master-12-gauge.
Επίσης, υπάρχει και ο παρακάτω σύνδεσμος για τον “σωστό τρόπο γεμίσματος” της re. 1100
αλλά δεν ξέρω κατά πόσο εξυπηρετεί σε συνθήκες στρες ή με αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Η ερώτηση είναι, εάν η αγορά του μπορεί να γίνει απευθείας από εμένα (ιδιωτικά) και εάν είναι νόμιμη.
Η άποψη ενός από τους οπλουργούς που επικοινώνησα είναι ότι αυτό που ζητάω να αγοράσω θεωρείται εξάρτημα όπλου και μπορεί να αποσταλεί μόνο κατόπιν ειδικής άδειας ή οποία είναι χρονοβόρα και τόσο προβληματική που δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθούμε, ενώ κάποιος άλλος θεωρεί ότι το συγκεκριμένο αντικείμενο θεωρείται αξεσουάρ και μπορεί να σταλεί από την εταιρία που το εμπορεύεται (εφόσον δεχθεί να στείλει προϊόντα στην Ελλάδα) είτε από κάποιον συγγενή μου στην Αμερική, χωρίς να αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα με νομικά ζητήματα.
Ποιά είναι η άποψη σας επί του θέματος΄;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων και εύχομαι καλή χρονιά σε εσάς και όλους τους αναγνώστες σας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εδώ και μερικά χρόνια η Αμερική εφαρμόζει κανόνες περιορισμού εξαγωγών όπλων και εξαρτημάτων. Η άδεια δίνεται από το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών και όντως είναι αρκιβή και χρονοβόρα.

Παραδόξως ο Καναδάς έχει πιο λογική αντιμετώπιση και αν βρείτε το εξάρτημα εκεί ίσως να είναι εφικτή η αποστολή του.

Επίσης καλό είναι να έχετε ΓΡΑΠΤΗ δήλωση από τις εδώ αρχές ότι η γλώσσα δεν θεωρείται βασικό μέρος του όπλου που απαιτεί άδεια εισαγωγής.

COOEY ΜΟΝΟΚΑΝΝΟ

Χρόνια Πολλά Κε Νικήτα και καλή χρονιά.
Θα ήθελα να με πληροφορήσετε για το παρακάτω μονόκανο το μήκος που έχουν οι θαλάμες του και τις πιέσεις των φυσιγγίων που μπορούμε να χρησιμοποιούμε, γιατί δεν μπορώ να βγάλω άκρη, καθώς και οποιεσδήποτε άλλες πληροφορίες γνωρίζετε.
Στη βάση του όπλου διαβάζονται τα παρακάτω στοιχεία.
H.W.COOEY MACHINES & ARMS Co
COBOURG ONT MODEL 84 CANADA
Στή κάνη αναγράφονται τα εξής.
PROOF TESTED 12 GA FULL CHOKE.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρον για τις πολύτιμες πληροφορίες που μοιράζεστε μαζί μας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η καναδική εταιρεία Cooey ήταν μια από τις πολύ λίγες εταιρείες κατασκευής όπλων στον Καναδά. Στην δεκαετία του 1960 εξαγοράστηκε από την αμερικανική Winchester. Αυτό κάνει το μονόκαννο Cooey κάπως σπάνιο ως καναδικό όπλο και του προσδίδει μια μικρή συλλεκτική αξία.

Η ονομασία και το μοντέλο, 84, δείχνουν ότι το όπλο σας είναι από την προ Winchester εποχή, άρα έχει θαλάμη 70 χιλιοστών. Η Winchester μετονόμασε το μοντέλο σε 840 και του έβαζε θαλάμη 76 χιλιοστών. Αρα θα ρίχνετε κανονικά φυσίγγια των 65 και 70 χιλιοστών.

FALCOR, GAUCHER, KAI UNIVERSAL

Κύριε Νικήτα καλησπερα σας και σας ευχαριστούμε θερμά για την πολυτιμη βοήθεια σας!Οι απορίες μου ειναι οι εξης: 1) Δικανο super pose, στην βαση του αναγράφεται μονο FALCOR ενω στην καννη του αναγράφεται MANUFRANCE SAINT ETIENNE FUSIL FALCOR BREVETTE SGDG. Τι σημαίνει το FALCOR? 2) FLOBERT στο οποιο αναγράφεται J.GAUCHER SAINT-ETENNE.Τι πληροφορίες υπάρχουν για το J.GAUCHER? 3) Δικανο super pose, model 2036, στην καννη του οποίου αναγράφεται UNIVERSAL FIREARMS CORP. Υπάρχουν πληροφορίες για το συγκεκριμενο εργ.κατασκευης? Σας ευχαριστώ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Falcor είναι η ονομασία του σουπερποζέ που κατασκεύαζε η Manufrance. Τα όπλα Gaucher είναι γνωστά και καλά, υπάρχει αυτή η εταιρεία μέχρι σήμερα και στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από την Ν.Παπαδάκης ΑΕ στην οδό Στουρνάρη.

Η Universal Arms ήταν εμπορικός οίκος στην Αμερική, δεν ήταν κατασκευάστρια εταιρειά αλλά εισαγωγική επιχείρηση. Τα λειόκαννα που εμπορευόταν ήταν ισπανικά και ιταλικά.

ΣΚΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΑΤΣΑΛΟΜΑΛΛΟ

Kαλησπερα, θελω να ρωτησω αν μπορω σε μια browning auto5 να περασω με ατσαλομαλλο και λαδι,την βαση του οπλου για να καθαρισω την σκουργια,οσο γινετε βεβαια!Ειναι εφικτο αυτο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Πιο ασφαλές από το ατσαλόμαλλο είναι το μπρούντνο σύρμα που πωλείται στα σουπερμάρκετ. Αυτό με λάδι θα καθαρίσει στην σκουριά και δεν θα πειράξει το ατσάλι, αφού ο μπρούντζος είναι πιο μαλακό μέταλλο.