ΜΑΧΑΙΡΙ ΑΠΟ ΛΙΜΑ

 

Η κατασκευή μαχαιριού από παλιές λίμες είναι μια παγκόσμια εφαρμοζόμενη μέθοδος κατασκευής μαχαιριών. Το μαχαίρι που δείχνει το βίντεο είναι από λίμα αλλά προσφέρει μια σύγχρονη σχεδιαστική προσέγγιση που καταλήγει σε ένα μινιμαλιστικό και χρήσιμο σχήμα για ένα μαχαίρι εργαλείο, σε αντιδιαστολή με το μαχαίρι όπλο.

Ο σχεδιαστής περιγράφει πως ένα τέτοιο μαχαίρι μπορεί να κατασκευαστεί με ελάχιστα εργαλεία, και δίνει λεπτομερείς οδηγίες για κάθε βήμα στην κατασκευή. Επίσης προσφέρει, δωρεάν, το σχέδιο του μαχαιριού σε μορφή PDF στην ιστοσελίδα του.

Το ατσάλι στις λίμες είναι απλό ανθρακούχο ατσάλι που υπέστη δραστική θερμική επεξεργασία και έτσι είναι σκληρότατο αλλά άκαμπτο. Για αυτό το λόγο οι λίμες μπορούν και κόβουν ατσάλι αλλά όταν πέσουν στο πάτωμα σπάνε σαν γυαλί (κάτι που ακολουθείται από μπόλικα “γαλλικά” από τον μάστορα). Για να είναι χρήσιμο το μαχαίρι που θα κατασκευαστεί από λίμα θα πρέπει να τύχει κατάλληλης θερμικής επεξεργασίας που θα μετριάσει την σκληρότητα. Στο συγκεκριμένο ο κατασκευαστής επέλεξε την πιο απλή μέθοδο: πρώτα έκοψε το προφίλ με εργαλεία κοπής και τριβής και μετά επανάφερε θερμικά το μέταλλο σε ένα κοινό φουρνάκι κουζίνας. Πρόκειται για μέθοδο που είναι προσιτή σε όλους και δεν χρειάζεται ειδικό κλίβανο κλπ.

Το αποτέλεσμα είναι ένα λιτό, χρήσιμο αλλά ταυτόχρονα κομψό μαχαίρι. Η δε επιλογή να μην έχει πλακίδια λαβής, επαυξάνει την μινιμαλιστική ομορφιά. Το κράτημα στο χέρι δίνεται από τις χαράξεις της λίμας αφού όμως έχουν παρθεί λίγο ώστε να χάσουν τις αιχμές τους. Σίγουρα δεν είναι “τάκτικαλ” αλλά είναι μαχαίρι λογικών διαστάσεων, χρήσιμο στο κολατσιό, στο μάζεμα χόρτων και στο καθάρισμα θηραμάτων.