ΕΡΩΤΗΣΗ
Αγαπητέ Νικήτα,
Καθημερινά αναμένω ΦΡΕΣΚΟ ΠΡΑΜΑ στην Οπλογνωσία, για αυτό και σήμερα θα κάνω δύο ερωτήσεις.

Για το συγκεκριμένο όπλο σας έχω ρωτήσει ξανά ότι στα χαρτιά αναφέρεται σαν άγνωστης προέλευσεως αλλα μετά από παρατήρηση με μεγεθυντικό φακό βρήκα την λέξη ESPANA. Πριν από λίγες μέρες κάποιος φίλος μου είπε ότι αγόρασε ένα όπλο και στις κάννες αναγράφεται δύο φορές η διάμετρος της θαλάμης, πράγμα που συμβαίνει και στο δικό μου όπλο. Σας επισυνάπτω φωτογραφία και παρακαλώ πέστε μας κάτι για αυτό το θέμα.

Η δεύτερη ερώτηση μου είναι για ένα δίκαννο οπλάκι λειόκανο με διάμετρο κάνης 9 χιλιοστών με περιμετρική πυροδότηση. (Rimfire) . Θα ήθελα να μάθω αν κάποιος οπλουργός εύκολα θα μπορούσε να το μετατρέψει για κεντρική πυροδότηση. Από ότι έχω προσέξει απλά οι επικρουστήρες είναι πιο ψηλά αφού τα κοκόρια μπορούν και κτυπούν και στο κέντρο του φυσιγγίου. Επίσης να μας πείτε τον λόγο της κατασκευής μερικών όπλων με τέτοιου είδους πυροδότηση.
Αναμένω τις απαντήσεις σας στην οπλογνωσία.
Χαιρετισμούς
Περικλής- ΚΥΠΡΟΣ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι δυνατή η μετατροπή του 9mm από περιφερειακή ανάφλεξη σε κεντρφλεγές, αλλά, τότε δεν θα μπορεί να πυροδοτεί φυσίγγια αγοράς. Θα πρέπει να προμηθευτείτει με τους ειδικούς κάλυκες της Fiocchi και να γεμίζετε τα φυσίγγια μόνος σας.
Το ισπανικό δίκαννο έχει σφραγίδες προκαταρτικής δοκιμής, που γίνεται όταν οι κάννες είναι ημιτελείς. Στην προκαταρτική δοκιμή η διάμετρος ήταν 18,3 χιλιοστά. Μετά την λείανση η διάμετρος πήγε στα 18,5 χιλιοστά και αυτό πιστοποιείται από την σφραγίδα τελικής δοκιμής.
ΕΡΩΤΗΣΗ

Καλησπερα κυριε Κυπριδημο,
Και συγχαρητήρια για την ιστοσελιδα σαs. Ηθελα να σαs ρωτησω αναφορικα με ενα δίκαννο που εχω στην κατοχη μου και ενδιαφερομαι να πουλησω. Ειναι ενα Μερκελ 16αρι., σούπερ ποζέ, σειραs 201Ε του 1932, με αυτομάτους εξολκείς, δισκάνδαλο, κάννες ύψιστης ποιότηταs απο σπανιο αυστριακο ατσαλι Μπελερ, αχρωμίωτες εσωτερικά 70cm, βαροs 2.550. Δουλευει αψογα.
–Θα ηθελα την αποψη σαs παρακαλω για την αξια του και ποια θα ηταν η καλυτερη προσεγγιση για την πωληση του.–
Χρηστος Ζουμπουλιδης
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το όπλο σας είναι το καλύτερο μοντέλο της Merkel στην σειρά όπλων με μισές φωτιές. Το διαμέτρημα του, το 16, το κάνει ιδιαίτερα σπάνιο και το καθιστά μοαδικό στο ζύγισμα όπως θα έχετε διαπιστώσει.
Το διαμέτρημα επίσης επηρεάζει την αξία του. Οι θιασώτες του διαμετρήματος 16 είναι λίγοι, άρα η αξία επηρεάζεται αρνητικά από την άποψη ενός εμπόρου. Ομως για τον θιασώτη του 16 η ύπαρξη ενός Merkel 201E είναι κάτι το σπάνιο και πολύτιμο.
Συνεπώς η πώληση θα πρέπει να γίνει προς ιδιώτη και όχι προς έμπορο. Μια αγγελία στον ειδικό τύπο θα δείξει το ενδιαφέρον που υπάρχει.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλη σας μερα,
σκεφτηκα να κανω ενα χρησιμο δωρο στον πεθερο μου που ειναι παλιος οπλουργος,τι καλυτερο λοιπον απο μια κασετινα με εργαλεια σχετικα με την δουλεια του…?Ευκαιρια για ανανεωση…Καλη ιδεα!!! Αυτο ομως ειναι πολυ δυσκολο γιατι μεσα απο το internet δεν μπορω να βρω τιποτα που να ειναι σχετικο και να μπορει να με βοηθησει ωστε να βρω κατι.Φυσικα σε αμερικανικα sites βρηκα πολλα πραγματα,αλλα δεν στελνουνε Ευρωπη – Ελλαδα.Θα μου ητανε πολυ χρησιμη οποιαδηποτε κατευθυνση σας…Σας ευχαριστω εκ των προταιρων και ευχομαι ολοψυχα Καλες Γιορτες και με υγεια το Νεο Ετος σε εσας και στους φιλους της σελιδας σας!!!
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η εταιρεία Brownells (www.brownells.com) είναι η πιο γνωστή προμηθεύτρια εργαλείων. Από παλιά εμπειρεια γνωρίζω ότι η Brownells στέλνει εκτός ΗΠΑ όταν πρόκειται για εργαλεία και αδρανή υλικά που δεν υπόκεινται σε νομική ρύθμιση (τμήματα όπλων κλπ).
Ενα σετ κατσαβιδιών οπλουργού, ή εργαλεία ψάθας θα ήταν ωραίο δώρο για τον πεθερό σας. Αν η προμήθεια από το εξωτερικό είναι δύσκολη υπάρχει πάντα η δυνατότητα αγοράς ειδικών κατσαβιδιών ή συσκευών τύπου Dremel και Fordeham στην Ελλάδα. Αν θυμάμαι καλά η αντιπροσωπεία της Dremel είναι στην οδό Αθηνάς. Το τρυπανάκι Dremel είναι το δεξί χέρι των περισσότερων οπλουργών.
ΕΡΩΤΗΣΗ
kirie nikita sas xeretw
tha ithela na matho ti gnomi sas gia ena thema pou me apasxolei edo kai kero
katagome apo tin kipro,ematha na kinigo me alilepitheto dikano tou patera m apo mikro pedaki,to oplo ine 71cm 4-2 choke kai 2 skandales! gia to kinigi mas stin kipro nomizo oti ine to idanikotero stil oplo kai choke alla kai varos gia ton logo oti perpatame se paganies sto kalo mas kinigi lagou kai perdikas alla nmz kanei kai gia karteri fusika me ta katalila fusigkia ,mias kai ta opla auta ine 3,100-3,200kg
tora pou psaxno ego gia agora tetiou idous oplo ,vlepo oti xathikan telios apo to emporio auta ta oplakia kai ti thesi tous piran monoskandala me enalasomena tsokakia pou omos exoun arketo varos les kai ine opla tipou sporting
pia i gnomi sas gia auto to thema? isos to skopeftirio epirease arnitika ta paradosiaka opla? episis sixna akouo parapona apo katoxous tetion oplon oti psilontoufekane ta kontakia tous i oti xanoun thiramata gia tous logous oti den exoun tin grigori amesi epilogi kannis.pia i gnomi sas ? vriskoume tetia opla se logiki timi? leo logii gt palia ipirxan ftina italika i ispanika diskandala gia olous,tora pou ine? EGO PX DEN MPORO NA PARO BERETTA ME 2000E ,pou ine ta diskandala silma,betinsoli,lu mar ,laurona pou ipirxan palia?tora ola ine monderna?
Nikos Nikolaou kypros
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η μεγαλύτερη αγορά κυνηγετικών όπλων είναι η Αμερική και η αμερικανική προτίμηση για όπλα με μονή σκανδάλη και θαλάμες 76 χιλιοστών κυριαρχεί στην παραγωγή.
Για ελαφριά σουπερποζέ οι εταιρείες έχουν στραφεί προς βάση από κράμα αλουμινίου που τείνει μεν να ελαφραίνει το όπλο αλλά το κάνει εμπροσθόβαρο.
Στα μεταχειρισμένα ψάξετε για τα παλιά μοντέλα της Franchi (Alcione), Beretta S55, S56, S57, Browning Citori Light (με ατσάλινη βάση), και άλλα μοντέλα γνωστών εταιρειών από την δεκαετία του 1960 και 1970 πριν κυριαρχήσει η αμερικανική μανία για μονή σκανδάλη και μάγκνουμ θαλάμες.
