ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 10

ΕΡΩΤΗΣΗ- ΠΡΩΙΜΟ ΠΟΖΕ FAMARS

Αγαπητέ Νικήτα,

Είμαι Κύπριος φανατικός αναγνώστης όλων των άρθρων σας. Σας θεωρώ σαν τον Νο1 ειδικό σε θέματα όπλων και έχω έλθει και σε αντιπαραθέσεις με εδώ οπλουργούς σχετικά με θέματα που αναλύετε, Όπως παράδειγμα τη χρήση της ρίγας.

Με την σειρά μου και εγώ να δώσω τα συγχαρητήρια μου για τη ιστοσελίδα σας. Αγοράζω όσα κυνηγετικά περιοδικά γνωρίζω ότι έχουν δικά σας άρθρα.
Επίσης είδα κάποιο ψηφιακό δίσκο που έχετε παρουσιάσει δοκιμές σας και έχω αγοράσει το βιβλίο σας με τις σφραγίδες δοκιμών. Παρακαλώ να με ενημερώσετε αν έχετε εκδώσει οτιδήποτε άλλο ή σκοπεύετε στο μέλλον και από πού μπορώ να το προμηθευτώ. Να πω επίσης ότι μου έχετε μεταδώσει μια μεγάλη αγάπη στα όπλα και την ερασιτεχνική επιδιόρθωση σε ότι μπορώ στα δικά μου όπλα.

Τα τελευταία χρόνια αγόρασα μερικά όπλα από πλειστηριασμούς στην Κύπρο. Βέβαια ποτέ δεν ξοδεύω υπέρογκα ποσά αλλά περισσότερο για να ικανοποιήσω την αγάπη μου στην συντήρηση των όπλων.

Τον περασμένο χρόνο αγόρασα ένα όπλο μάρκας FAMARS (βλέπε φωτογραφίες). Αν και με τις γνώσεις που έχω αποκτήσει από εσάς και το βιβλίο σας βρήκα αρκετά στοιχεία θα ήθελα να μου πείτε λίγα σχόλια για αυτό το όπλο, ειδικά τι σημαίνουν τα αρχικά +SGF+ στην βάση και στις κάνες, ποιο μοντέλο είναι και γιατί το τσοκάρισμα είναι λίγο παράξενο και με διαφορετικό αυλό σε κάθε κάνη?

Ελπίζω να μην σας κούρασα και εύχομαι να σας γνωρίσω και από κοντά στην προσεχή έκθεση ΝΤΙΑΝΑ που σκοπεύω να επισκεφθώ

Ευχαριστώ για την φιλοξενία με τους χαιρετισμούς μου

Περικλής Οικονομίδης
Λατσιά- Λευκωσία
ΚΥΠΡΟΣ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σουπερποζέ σας είναι δείγμα της πρώιμης παραγωγής της FAMARS (Fabbrica di Armi Mario Abbiatico e Remo Salvinelli). Η μετέπειτα παραγωγή της Famars εστιάστηκε στην παραγωγή μοναδικών όπλων ύψιστης ποιότητας. Η αρχή έγινε με δίκαννα μέτριας ποιότητας αλλά πάντα πάνω από τον μέσο όρο.

Το ποζέ σας κατασκευάστηκε το 1977 (σφραγίδα AC), έχει αυλούς 18,3 και 18,4, κάτι αποδεκτό αφού δεν υπάρχει υποχρέωση οι αυλοί να είναι ίδιοι και στις δύο κάννες. Αρκεί να είναι μέσα στα όρια του διαμετρήματος, στο 12 αυτοί είναι από 18,2 μέχρι 18,9.

Οπως φαίνεται από το σκάλισμα και την καλή ποιότητα του μονομπλόκ το όπλο σας είναι από την εποχή που η Famars είχε αποπειραθεί να βγει στην αγορά με ένα ποζέ στην κατηγορία του καλού βιομηχανικού όπλου. Η απόπειρα δεν απέδωσε. Λέγεται ότι η παραγωγή ήταν σε συνεργασία με την Zoli αλλά αυτό δεν έχει διασταυρωθεί.

Η σφραγίδα SGF μάλλον είναι η σφραγίδα του κατασκευαστή των καννών. Είναι απόλυτα θεμιτή η ανάθεση κατασκευής μερών ενός όπλου για την μετέπειτα εφαρμογή από άλλον κατασκευαστή.

Πρόκειται για καλό όπλο με συλλεκτική αξία για τους λάτρεις των Famars και αυτοί δεν είναι λίγοι!

Η μελλοντική μου εκδοτική δουλειά θα είναι σε αυτό το site και αν δεν είναι θα ανακοινώνεται εδώ πάντοτε.

ΕΡΩΤΗΣΗ- ΔΙΚΑΝΝΟ BAR IN THE WOOD

Aγαπητέ κε Νικήτα,

Συγχαρητήρια για την εξαιρετική προσπάθεια σας και σας εύχομαι να είστε πάντα καλά ώστε να συμβουλεύετε έγκυρα όλους εμάς που έχουμε μεράκι με το καλό κυνηγετικό όπλο.

Κατέχω απο τον πατέρα μου ένα Αγγλικό εξώσφυρο δίκαννο το οποίο έχει τα εξής χαρακτηριστικά: Το όπλο έχει την μπάσκουλα επενδεδυμένη απο την κάτω πλευρά με ξύλο που αποτελεί συνέχεια του κοντακίου.Αυτή η σχεδίαση μετά απο έρευνα στο διαδύκτιο αποκαλείται “bar in wood” και διαπίστωσα ότι εφαρμοζόταν απο πολύ διάσημα ονόματα της πάλαι ποτέ ενδόξου οπλοκατασκευαστικής εποχής της Αγγλίας, όπως Purdey, W. Evans, St. Grant κ.λ.π.

Οι κάννες του όπως επίσης διαπίστωσα έχουν υποστεί sleeving και έχουν εφαρμοσθεί με φοβερή τελειότητα νέες μήκους 76 εκ. με τις εξής ενδείξεις στα κλειδιά:

ΔΕΞΙΑ ΚΑΝΝΗ-0,50 BROWNING-GUN-12-70

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΑΝΝΗ MADE BY BENDLEY LONDON NP
DIKEOS P. CONSTANTACOS

Το όπλο βγάζει εκπληκτικές!!! ντουφεκιές σε σημείο που πολλές φορές έχω αναθεωρήσει τα βλητικά όρια του κυνηγετικού όπλου. Πρέπει σίγουρα να ήταν κατασκευή για ντουφεκιές ανοικτού πεδίου βαλτοκυνηγίου).

Οι κάννες είναι στην κυριολεξία καινούργιες, άλλωστε έχει συντηρηθεί το όπλο σωστά.

Και τώρα το πρόβλημα, είναι πώς μετά από μια μεγαλοπρεπή πτώση, μου έσπασε το αγγλέ κοντάκι στη λαβή εγκάρσια. Βέβαια ξανακολήθηκε με αρκετό μεράκι και με προσθήκη «καβύλιας» για ενίσχυση και από τότε το όπλο είναι απόλυτα Lειτουργικό.

Ερώτηση: Ποιος οπλουργός, ξυλογλύπτης, καλλιτέχνης ή ότι άλλο μπορεί να είναι, θα μπορέσει να μου φτιάξει ένα κοντάκι αντάξιο του όπλου αλλα
με cast on (αριστερή κλίση) γιατί είμαι αριστερόχειρας, ανοικτό ντεμί πιστολέ που είναι και η συμπάθεια μου;

Ποιόν θα μου συστήνατε για μια υπεύθυνη εργασία;

Κυνηγώ σχεδόν αποκλειστικά λαγό κυρίως στη δίωξη και το ντουφέκι αυτό είναι το πάθος μου. Παρότι έχει έντονο cast off έχω επιτυχίες και δεν θέλω να μπλέξω με άλλα ντουφέκια. Ισως η συνήθεια, ίσως η ψυχολογία πάντως τα πάω καλά.

Σας επισυνάπτω και φωτογραφίες του όπλου για κάποια συμπεράσματα σας ή για επισημάνσεις σας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Κώστας Γλάρος.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Από όλα τα κοντάκια το πιο δύσκολο στην κατασκευή είναι το Bar In the Wood!

Η καλύτερη λύση είναι η αντιγραφή του κοντακιού σας σε παντογράφο. Ο παντογράφος μπορεί να αντιγράψει το υπάρχον κοντάκι με αρκετά μεγάλη ακρίβεια και έτσι δεν υπάρχει το πρόβλημα της διαμόρφωσης του κοντακιού από το μηδέν. Βέβαια ακόμη και το παντογραφημένο κοντάκι θα χρειαστεί λεπτή τελική εφαρμογή αλλά αυτό δεν είναι όσο δύσκολο έργο όσο είναι η εξ αρχής κατασκευή.

Εργασίες παντογράφου κάνει ο κύριος Παρθένης τηλέφωνο 6978-710556. Υπάρχουν και οίκοι στο εξωτερικό που αναλαμβάνουν την αντιγραφή κοντακιών σε παντογράφους ακριβείας. Η αντιγραφή κοστίζει γύρω στα 250 δολλάρια ΗΠΑ συν το ξύλο που κοστολογείται ανάλογα με την ποιότητα, νερά, χρώμα κλπ.

Ο κύριος Δικαίος Κωσταντάκος διατηρούσε οπλουργείο στην πλατεία Βάθης. Τον ήξερα και πολλές φορές τον παρακολούθησα ενώ έφτιαχνε κάννες από παλιές κάννες πολυβόλου Browning 0,50, κάτι που αναφέρεται στις σφραγίδες στις κάννες σας, και που προφανώς μπήκαν όταν έκανε τη δουλειά.

Οι κάννες του 0,50 Browning ήταν από καλό ατσάλι, έχω ακούσει για ατσάλι 4140, που είναι από τα καλύτερα για κάννες. Το πλεονέκτημα με τις κάννες αυτές είναι ότι είχαν δει χρήση και το ατσάλι είχε περάσει αυτό που λέμε work tempering δηλαδή θερμική επεξεργασία κατά την χρήση. Για να γίνουν κάννες λειόκαννου ανοίγονταν με μακρύ τρυπάνι, ρεκτιφιάρονταν εσωτερικά και μετά περνούσαν από τόρνο για το εξωτερικό προφίλ. Είναι άξιο απορίας ότι αυτά γίνονταν από ένα άτομο σε ένα σχετικά απλό μαγαζί κατά την δεκαετία του 1970 και σήμερα δεν φτιάχνουμε ούτε μπρίκια στην Ελλάδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ- ΣΤΙΓΜΑΤΑ

Κάννη δίκανου εξωτερικά έχει κάποια στίγματα! Τι κάνω σε αυτή την περίπτωση;

Eυχαριστώ!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Εξαρτάται από το είδος των στιγμάτων και το βάθος.

Αν είναι ελαφριά στγίματα επιφανειακής σκουριάς βγαίνουν με λεπτό σύρμα κατσαρόλας και αρκετό λάδι. Το τρίβουμε απαλά, πολύ απαλά, και η σκουριά φεύγει αλλά ίσως αφήσει κάποιο ασπρισμένο σημείο.

Ενδέχεται να είναι στίγματα από τα οποία έχει φύγει η βαφή χωρίς σκουριά. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι σημεία άσπρα και σε αυτά μπαίνει λίγη τοπική βαφή γιανα μαυρίσουν.

Αν είναι σκουριά που έχει “δαγκώσει” στο μέταλλο και έχει πάει κάτω από την επιφάνεια τότε η λύση είναι η συνολική λείανση των καννών για να κατέβει το σύνολο της επιφάνειας κάτω από τα στίγματα. Εξυπακούεται ότι μετά ακολουθεί συνολική βαφή των καννών και η δουλειά είναι δαπανηρή.

ΕΡΩΤΗΣΗ- ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΟΝΟΒΟΛΟΥ

Κυριε Νικητα συγχαρητηρια για το site σας.

Πραγματικα ελειπε κατι τετοιο απο τον ελληνικο χωρο. Στο θέμα μας τώρα.

Σε δοκιμες που εγιναν (σε τενεκεδες ελειψει σκοπευτηριου) σε ενα μονοβολο διαπιστωθηκε το εξης:Σε ολες τις δοκιμες απο 15 μεχρι 25 μετρα) το μονοβολο δε βρηκε το στοχο του.Το οπλο που χρησιμοποιηθηκε ηταν μια Benelli Crio. Στόχευσαν 2 ατομα και δεν το πετυχε κανενας σε συνολικα 5 βολες.Το θεμα ειναι οτι καμια βολη δεν ηταν “μπηχτη” αλλα ηταν μια βολη που ο σκοπευτης “μαζευε” καλα το στοχο.

Τι φταιει?Το οπλο?Το μονοβολο?Ο συνδυασμος τους(αν υφισταται κατι τετοιο)?

Στην ιδια ερωτηση σε κυνηγομαγαζο η απαντηση ηταν οτι “δεν κρατατε σωστα το οπλο.Το κρατατε πολυ σφικτα” Μπορει..Αλλα 5 βολες αστοχες?

Υ.Γ.Τα μονοβολα δεν ειναι “αγνωστα” ουτε φθηνα.

Ευχαριστω,Αργυρης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με το μονόβολο τα σκοπευτικά δεδομένα είναι τα ίδια που ισχύουν για το ραβδωτό.

Για να αστοχήσετε δύο άτομα από 5 μέτρα σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Για καλύτερη εξακρίβωση του τι ακριβώς συμβαίνει θα πρέπει να κάνετε δοκιμές σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτί για να δούμε που ακριβώς πάνε οι βολές σε σχέση με το σημείο σκόπευσης. Το πιο πιθανό είναι ότι πάνε πολύ πιο κάτω ή πολύ πιο πάνω από το σημείο σκόπευσης. Αυτό θα μας το δείξει το μεγάλο χαρτί.

Για την σωστή βολή με μονόβολα χρειάζονται σκοπευτικά στην κάννη, δηλαδή ακή και κλισιοσκόπιο, τα οποία θα είναι σωστά ρυθμισμένα. Η ρύθμιση γίνεται με το όπλο στηριγμένο και όχι στον αέρα και με ομάδες (γκρουπ) τριών βολών πριν γίνει ρύθμιση των σκοπευτικών πλάγια ή κάθετα. Θα έχουμε άρθρο για την ρύθμιση σκοπευτικών σύντομα.

ΕΡΩΤΗΣΗ- BROWNING 2000 MAGNUM

Aγαπητέ κε Κυπριδήμε

Εχω στη κατοχή μου μια Βrowning B2000 την οποια κληρονόμησα από τον πατέρα μου.Ειμαι σχετικά νέος κυνηγός και πολύ συναισθηματικά
δεμένος με το όπλο αυτό.Το όπλο ειναι MAGNUM και η κανη του ηταν 71cm και FULL αλλα την έκοψα στους 66cm και τοποθέτησα εξωτερικό τσοκ 5cm ***.

Το πρόβλημα μου είναι ότι δεν μπορώ να ρίξω φυσιγγια κάτω απο 40gr γιατι δεν μου τα βγάζει εξω.Το πήγα σε δύο οπλουργούς και το μόνο που μου είπαν ειναι οτι το όπλο ειναι μια χαρά απλώς θα πρέπει να συμβιβαστώ με αυτο.Διαβάζοντας στο διαδίκτυο ανακάλυψα οτι το πρόβλημα αυτο το ειχαν πολλα ατομα και επίσης οτι μπορεί να επισκευαστεί ανοίγοντας μια ακόμη τρύπα στο δαχτυλίδι της κάνης για να φεύγουν πιο πολλα αέρια στο πιστόνι.Θα ηθελα την γνώμη σας γιατι πιστευω παρα πολυ στις αποψεις σας και στον τροπο που βοηθατε τους νεους κυνηγους ως προς την σωστη ενημερωση ΚΥΝΗΓΙ-ΒΛΗΤΙΚΗ-κλπ).

Σας ευχαριστώ

Κοσμάς Αδαμίδης
Ν,φλογητα Χαλκιδικής

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Είναι σωστοί όσοι σας είπαν ότι χρειάζεται επιπρόσθετη οπή αερίων στην κάννη. Η πρόσθετη ποσότητα αερίων θα έχει αρκετή δύναμη για να λειτουργήσει το πιστόνι.

Ομως το άνοιγμα της τρύπας θα πρέπει να γίνει υπό γωνία που δεν εύκολη δουλειά. Υπάρχει πάντα το ρίσκο να σπάσει ένα τρυπάνι και τότε τι κάνουμε!

Καλύτερη λύση είναι η εύρεση μιας νέας κάννης με θαλάμη 2 3/4 ιντσών (70 χιλιοστών) και το πρόβλημα λύνεται χωρίς τρύπες και κινδύνους.

Η 2000 είναι μια από τις καλύτερες καραμπίνες που έχουν ποτέ κατασκευαστεί και αξίζει τον κόπο να την διατηρήσετε σε άψογη κατάσταση. Ισως ο εντοπισμός κάννης να είναι δύσκολο εγχείρημα αλλά αργά ή γρήγορα στην Ελλάδα όλα αναδύονται, συχνά εκεί που δεν τα περιμένεις.

Αν αποφασίσατε να προχωρήσετε στο τρύπημα της κάννης, η πιο έγκυρη πηγή πληροφοριών είναι www.artsgunshop.com. Ο Αρτ ήταν για πολλά χρόνια πρωτομάστορας στην Browning και ξέρει όλες τις εργασίες πάνω στα Browning και πως πρέπει να γίνονται. Αν χρειάζεται ειδικό τρυπάνι θα το έχει ο Αρτ.

Leave a Reply