DIANA 2010

Πήγαμε στην Diana πριν την έναρξη για να προλάβουμε να φωτογραφίσουμε τα εκθέματα χωρίς την πίεση του πλήθους. Αυτό που ακολουθεί είναι ότι κέντρισε το ενδιαφέρον ενός ατόμου, δεν είναι πλήρης κατάλογος της έκθεσης. Η έκθεση έχει άπειρα περισσότερα ενδιαφέροντα εκθέματα.

ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΑ

Στο περίπτερο Β48, του κυρίου Ιωάννη Αραπκουλέ από την Λάρισα μένεις άναυδος!

Ο κύριος Αραπκουλές έχει επενδύσει σε σύγχρονα μηχανήματα και κατασκευάζει, από ατσάλι ανοξείδωτο, όλα εκείνα τα δυσεύρετα ανταλλακτικά που συχνά ψάχνουμε και δεν βρίσκουμε: για καραμπίνες έχει αποθήκες, ελατήρια, πιστόνια, σιδηρόδρομους για όλα τα δημοφιλή μοντέλα Beretta, Benelli, Franchi. Με τα ανταλλακτικά από ανοξείδωτο είναι δυνατόν να γίνει μια πλήρης ανακαίνιση μιας παλιάς 302 για παράδειγμα, και το όπλο να σενιαριστεί και να γίνει τσίλικο.

dscn1926

Κοντάκια και πάπιες για δημοφιλή μοντέλα καραμπίνας.

Επίσης ο κύριος Αραπκουλές έχει ανταλλακτικά κοντάκια για τις δημοφιλείς καραμπίνες καθώς και κοντάκια για εφαρμογή σε πλαγιόκαννα και σουπερποζέ.

dscn1931

Κάννες και ρίγες για ανακαίνιση παλαιών όπλων.

Επίσης υπάρχουν κάννες έτοιμες για εφαρμογή σε μονομπλόκ, που σημαίνει ότι παλιά όπλα με φθαρμένες κάννες τώρα μπορούν να αναβιώσουν και να πάρουν νέα πνοή.

Στο περίπτερο PANDIM με τις καραμπίνες ARMSAN ο κύριος Παναγιωτόπουλος μας έβγαλε ΕΙΔΗΣΗ! Ο κύριος Παναγιωτόπουλος έχει φέρει την βαφή Gunkote που ψήνεται πάνω στο Εργκάλ και μαυρίζει τις ξεβαμμένες βάσεις καραμπίνας και τις κάνει καινούργιες. Η διαδικασία δεν είναι απλή. Πρώτα η βάση περνά από ήπια υδροαμμοβολή για να φύγει το παλιό χρώμα, απολιπαίνεται, βάφεται και μετά μπαίνει στο φούρνο σε ελεγχόμενη θερμοκρασία. Δεν είναι δουλειά για ερασιτέχνες.

Βέβαια στο ίδιο περίπτερο θα δείτε τα όπλα ARMSAN που προσφέρουν καλή ποιότητα σε πολύ συμφέρουσες τιμές.

ΟΠΛΟΤΕΧΝΙΚΗ- Μιας και είμαστε το θέμα της ανακαίνισης αυτογεμών, στο περίπτερο της Οπλοτεχνικής, και σε τιμές γύρω στα 550 με 600 Ευρώ έχει μια σειρά από καραμπίνες που αξίζουν μια προσεκτική ματιά- Breda Altair, Browning B80, και οι δύο με μηχανισμό όμοιο με την Beretta 302.

dscn1947

Η Β80 έχει μηχανισμό αερίων 302 και η τιμή είναι καλή.

ΜΠΑΡΜΠΑΓΙΑΝΝΗΣ περίπτερο Β37- έχει αρβυλογαλότσες με κορδόνια. Για όσους δεν βολεύονται με την κλασσική γαλότσα λόγω ύψους, η αρβυλογαλότσα είναι η πρακτική λύση. Φτάνει στη μέση της κνήμης, δένει με κορδόνια όπως το άρβυλο, αλλά προσφέρει την πλήρη αδιαβροχοποίηση της γαλότσας. Αυτές που έχει ο κύριος Μπαρμπαγιάννης είναι βουλγαρικής κατασκευής, με σωστές κολλήσεις, καλή σόλα, εξτρά αποσπώμενη εσωτερική μόνωση και είναι σχετικά ελαφριές. Είναι από φυσικό καουτσούκ και επισκευάσιμες.

dscn1908

ΟΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

Η Diana προσφέρει ευκαιρίες για συμφέρουσες αγορές, αυτό είναι γνωστό. Στο περίπτερο της ΟΠΛΟΤΕΧΝΙΚΗΣ περιμένουν μερικά αξιόλογα όπλα. Εκτός από τις καραμπίνες που αναφέρθηκαν πιο πάνω υπάρχει μια Remington Wingmaster καθώς και μια Remington Express σε διαμέτρημα 28, ίσως η μοναδική σε αυτό το διαμέτρημα που έχει έλθει ποτέ στην Ελλάδα και φαίνεται αχρησιμοποίητη.

dscn1949

Remington Wingmaster 12άρα και Express 28άρα.

Ανάμεσα στα χρησιμοποιημένα ποζέ η ΟΠΛΟΤΕΧΝΙΚΗ έχει και ένα Beretta S55 κάτω από 1000 Ευρώ και πολλά άλλα όπλα καινούργια και μεταχειρισμένα.

dscn1940

Το Beretta S55.

Στο Gun and Knife Classics παραμονεύουν μερικές ευκαιρίες για τους τολμηρούς και τους γρήγορους.

Εχει ένα σουπερποζέ Beretta 686 Τραπ διασκευασμένο από έναν μάστορα με μεράκι. Εχει αφαιρεθεί η πάνω ρίγα, το κοντάκι έχει διαμορφωθεί σε κυνηγετικό, η πάπια έχει λεπτύνει, το βάρος του όπλου έχει κατέβει κατά 800 γραμμάρια. Είναι όπλο που θα δελεάσει τους τολμηρούς γνώστες.

Ενα από τα πιο “κυνηγετικά” όπλα που έχω πιάσει ποτέ είναι ένα Beretta ASE. Το συγκεκριμένο μοντέλο έχει κλείδωμα όμοιο με τα SO, με συρταρωτό κλειδί, με τους βιδωτούς ώμους και ανταλλάξιμους πίρους αλλά εχει μηχανισμό στην πλάκα της σκανδάλης και όχι ολόκληρες φωτιές όπως τα SO. Το συγκεκριμένο έχει μοναδικό ζύγισμα και όντας ασκάλιστο έχει μια μοναδική λιτότητα που σε συνδυασμό με την ταρταρούγα το κάνει μοναδικό.

dscn2047

TO Beretta ASE.

Η άλλη ευκαιρία είναι το AYA Yeoman, το πιο φτηνό μοντέλο της ΑΥΑ, αλλά πάντα με κάννες ντεμιμπλόκ, μηχανισμό Ανσον Ντήλυ, ανταλλάξιμο πίρο και όλα τα γνωρίσματα του σωστού πλαγιόκαννου.

dscn2050

AYA Yeoman, απλό αλλά καλό πλαγιόκαννο.

Για τους λάτρεις του μικρού διαμετρήματος υπάρχει ένα Browning Cynergy σε διαμέτρημα 28 ατουφέκιστο.

ΗΦΑΙΣΤΟΣ

Παλιά, όταν ο Ντίνος Παπατσαρούχας πρόσφερε ισπανικά όπλα τελειωμένα στην Ελλάδα, είχε φέρει ένα μοναδικό όπλο: ήταν ένα ΑΥΑ νούμερο 1 σε διαμέτρημα 20 τελειωμένο με πολλές ώρες λείανσης στην Ελλάδα. Τα χρόνια πέρασαν και αυτό το όπλο επανήλθε στα χέρια του Ντίνου και είναι τώρα στην έκθεση. Εχει όλα τα γνωρίσματα του μεγάλου όπλου και έχει δει ελάχιστη χρήση, το όπλο είναι ακόμη σφιχτό στο άνοιγμα όπως ήταν πριν χρόνια όταν το είχα δει πριν την παράδοση στον πελάτη.

dscn2054

Η φωτιά του ΑΥΑ.

dscn2058

Η εφαρμογή των εξολκέων του 20αριού ΑΥΑ Νο 1.

Επίσης στον ΗΦΑΙΣΤΟ είναι η έκπληξη της έκθεσης: ένα ποζέ γερμανικής γραμμής, όμοιο με Merkel 303, αλλά φτιαγμένο από την ισπανική Ugartechea και σε διαμέτρημα 16.

dscn2060

Μοιάζει γερμανικό, είναι το Ugartechea σε διαμέτρημα 16.

Ενα Beretta SO που πήγε στην Ιταλία για πλήρη ανακαίνιση είναι ένα όπλο που δεν πρέπει να χάσει κανένας θιασώτης των καλών όπλων.

dscn2061

Πλήρως ανακαινισμένο στην Ιταλία το Beretta SO.

Για όσους έχουν καραμπίνες με εξωτερικό σπείρωμα το οπλουργείο ΗΦΑΙΣΤΟΣ διαθέτει τα γνωστά HYPERCHOKE καθώς και μια πλήρη σειρά εσωτερικών τσοκ και βέβαια καθαριστικά και σκανδιναβικά μαχαίρια.

ΓΚΛΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΜΠΑΣΤΟΥΝΙΑ

Οπως κάθε χρόνο, τα μπαστούνια και οι γκλίτσες στο περίπτερο του κυρίου ΕΥΓΕΝΙΔΗ από την Πτολεμαϊδα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή. Προφανώς η ανάγκη να κρατά ένα χειροποίητο μπαστούνι αγγίζει κάποια ιδιαίτερη χορδή στην καρδιά του Ελληνα και τα εκθέματα εξαντλούνται πολύ γρήγορα.

dscn1963

Χειροποίητες γκλίτσες και μπαστούνια στο περίπτερο Ευγενίδης.

Η ΝΕΑ VINCI

Η νέα Benelli Vinci είναι εδώ, και μάλιστα σε περισσότερα από ενα περίπτερα. Είναι βέβαια στο περίπτερο της εταιρείας Μ.Γ. ΚΥΡΓΙΑΣ που είναι ο αντιπρόσωπος της Benelli. Είναι και στο περίπτερο ΚΑΛΚΑΝΤΖΑΚΟΣ και στο Big Hunter.

dscn2023

Η νέα Vinci.

dscn1899

Το ελατήριο επανάταξης μέσα στη βάση της Vinci.

Η Vinci θα εκπλήξει και θα εντυπωσιάσει ακόμη και τους φανατικους δικαννάκηδες. Η καραμπίνα είναι μια συλλογή εκπλήξεων, από το ελατήριο επανάταξης που είναι μέσα στη βάση, μέχρι το κοντάκι που αποσπάται με ένα απλό ξεκούμπωμα, μέχρι την αίσθηση στα χέρια που εκπλήσσει διότι είναι εντελώς διαφορετικό από ότι σε προϊδεάζουν οι φωτογραφίες της καραμπίνας. Η Vinci είναι καλοζυγισμένο όπλο και ανάλαφρο. Αξίζει να την δείτε από κοντά. Και βέβαια η Vinci δεν έχει δαχτυλίδι στην κάννη διότι η σύνδεση των μερών δεν είναι πια με βιδωτό πώμα.

dscn2024

Οι τρεις Κ. και η Vinci. Από αριστερά: Γιάννης Κουτρουμάνος, Δημήτρης Καλκαντζάκος, Νικήτας Κυπρίδημος με τη νέα Vinci.

BROWNING MAXUS

Πέντε καραμπίνες Maxus, δείγματα αποκλειστικά για την Diana θα δείτε στο περίπτερο της ΜΕΤΠΛΑΣΤ, μην χάσετε την ευκαιρία.

dscn1999

H Maxus χωρίς την πάπια.

Η MAXUS έχει σημαντικές πρωτοτυπίες. Η πάπια ξεκουμπώνει με ένα πάτημα ενός κουμπιού, με την ίδια ευκολία που ξεκουμπώνει η πάπια ενός σουπερποζέ. Ο μειωτήρας της αποθήκης ρυθμίζεται με ένα απλό γύρισμα του κλειδιού. Το κλείστρο της είναι νέο, με δύο τμήματα που κουμπώνουν μεταξύ τους και δεν επιτρέπουν κίνηση της βελόνας αν το κλείστρο δεν δέσει πλήρως με την κάννη. Επιπλέον είναι και όμορφη καραμπίνα.

dscn2004

Το κλείστρο της Maxus.

ΚΛΑΣΣΙΚΑ ΟΠΛΑ

Τα δίκαννα POLI στο περίπτερο του Τζίμη ΕΛΜΑΛΙΩΤΗ είναι από τα εκθέματα που δεν πρέπει να χάσετε. Χειροποίητα κλασσικά δίκαννα με την φινέτσα που μόνο οι Ιταλοί ξέρουν να επενδύουν τα όπλα σε καθηλώνουν με την ομορφιά τους.

dscn2028

Poli με ολόκληρες φωτιές.

Το μοντέλο με ολόκληρες φωτιές έχει σκάλισμα τύπου Holland, αλλά στο κάτω μέρος της βάσης, εκεί που δεν το περιμένεις, έχει μια κυνηγετική παράσταση με σκάλισμα Bulino εκπληκτικής λεπτότητας.

dscn2029

Η κάτω όψη της βάσης του Poli.

Το κοκοροτούφεκο έχει ανάμικτο σκάλισμα Cesello με δεκάδες μικρά χρυσά ένθετα φύλλα. Αλλά δεν είναι μόνο η ομορφιά, η όπλιση του κόκορα είναι τόσο ομαλή και γλυκιά που από μόνη της κάνει αυτό το όπλο μια απόλαυση. Η πληρης γκάμα των POLI ειναι σε ένα δικό της ταμπλώ στο περίπτερο και είνα σίγουρο ότι θα γίνει αντικείμενο θαυμασμού από πολλούς θιασώτες του καλού όπλου.

dscn2035

Poli κοκοροτούφεκο με το πρωτότυπο σκάλισμα με χρυσά ένθετα.

Απέναντι από τα Poli είναι οι καραμπίνες COSMI, και στην πάνω μεριά του πίνακα είναι η προσωπική COSMI του Τζίμη Ελμαλιώτη φτιαγμένη από το νέο κράμα ατσαλιού που χρησιμοποιεί ο Cosmi για να πετύχει μια πιο ελαφριά και καλοζυγισμένη καραμπίνα που είναι και ανοξείδωτη.

dscn2037

Καραμπίνες Cosmi, η πάνω είναι η πρoσωπική καραμπίνα του Τζίμη Ελμαλιώτη.

Εκτός από αυτά ο Τζίμης Ελμαλιώτης έχει και μια σειρά από άλλα όπλα, όπως τα εντυπωσιακά Β25 και Α5 που κοσμούν έναν άλλο πίνακα στο περίπτερο του.

FABARM SLUG

Μοντέλο slug με ιδιαίτερα εύχρηστα σκοεπυτικά προσφέρει η Fabarm. Θα τα δείτε στο περίπτερο της γνωστής ΤΟΥΡΗΣ ΑΕ. Τα σκοπευτικά της Fabarm εφαρμόζουν το σύστημα των τριών κουκίδων, δύο στο κλισιοσκόπιο και μια στην ακή που επιτρέπουν γρήγορη σκόπευση.

dscn2018

Η Fabarm Slug.

dscn2019

Τα σκοπευτικά της Fabarm Slug.

Βέβαια δεν λείπουν τα υπόλοιπα Fabarm, όπως το Elos σουπερποζέ με την κυρτή βάση και το πλαγιόκαννο Classis με την επίσης κυρτή βάση. Εκεί είναι και η πλήρης γκάμα των σουπερποζέ της Guerini που διαθέτει μερικά ιδιαίτερα εντυπωσιακά σκοπευτικά μοντέλα φέτος.

Η ΤΟΥΡΗΣ ΑΕ είναι ο αντιπρόσωπος των άρβυλων MEINDL. Το μοντέλο Burma είναι κάτι σαν το Ρολς Ρόις του κυνηγετικού άρβυλου με όλα τα χαρακτηριστικά που περιμένει κανείς από ένα κορυφαίο προϊόν.

dscn2021

Meindl Burma άρβυλα ποιότητας για τους απαιτητικούς.

Στην ΟΠΛΟΤΕΧΝΙΚΗ θα είτε ένα 36άρι χειροποίητο Grulla. Σε καινουργή κατάσταση είναι από τα πιο σπάνια δίκαννα διότι παράγονται ελάχιστα όπλα ύψιστης ποιότητας σε αυτό το μικρό διαμέτρημα.

dscn1951

Grulla 36άρι.

Επίσης στην ΟΠΛΟΤΕΧΝΙΚΗ στη βιτρίνα με τα σπάνια όπλα υπάρχει μια καραμπίνα FRANCHI FENICE, είναι η πολυτελής έκδοση της γνωστής και αξιόπιστης AL48, με σκάλισμα και χρυσά ένθετα.

dscn1954

Η Franchi Fenice

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ

dscn1980

Χαμπής με ερπύστριες.

Για όσους επιμένουν να πηγαίνουν παντού με μηχανοκίνητα μέσα η Diana προσφέρει δύο ιδιαίτερα εντυπωσιακά οχήματα- μια “γουρούνα” με ερπύστριες καθώς και ένα τζιπ ΧΑΜΠΗ επίσης με ερπύστριες.

dscn1973

Η ερπυστριοφόρα “γουρούνα.”

Για το καθάρισμα μικρών θηραμάτων ο νέος σουγιάς της Browning τα έχει όλα- γάντζο για καθάρισμα πουλιών, μικρό πριόνι για να κόβει κόκαλα λαγού, και λάμα για γενική χρήση.

dscn2017

Ο σουγιάς Browning ειδικός για τον κυνηγό μικρών θηραμάτων.

Στα μαχαίρια ο κύριος Μπάμπης Αναστασίου του KNIFE CLUB φέτος έχει πλήρη γκάμα μαχαιριών LAGUIOLE Γαλλίας. Εχει και μια πλούσια συλλογή μαχαιριών κουζίνας VICTORINOX, ανάμεσα τους και το μοντέλο Σαντόκου, το ιαπωνικό κουζινομάχαιρο που αρχίζει να κερδίζει ολοένα και περισσότερους θιασώτες επειδή είναι ιδιαίτερα εύχρηστο.

Στο Gun and Knife Classics είναι πολλά τα εντυπωσιακά όπλα- κυριολεκτικά δεκάδες και για όλες τις προτιμήσεις, από γαλλικά Darne V19, Browning B25, πλαγιόκαννα Holland and Holland και μονόκαννα αγγλικά 36άρια. Ενα όπλο που ξεχωρίζει είναι ένα αγγλικό δίκαννο με μηχανισμό Jones, αυτό που λέγεται και μανιβέλα, με κυρτή βάση και κοκόρια.

dscn2052

Το κοκοροτούφεκο με μηχανισμό Jones.

Αυτή ήταν μια πρώτη ματιά στην Diana 2010. Σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλα ρεπορτάζ διότι με μια φορά δεν τα προλαβαίνεις όλα.

Leave a Reply