ΓΕΡΟΙ ΑΛΛΑ ΞΥΠΝΙΟΙ

Μια γιαγιά 83 και ένας παππούς 88 ετών βρέθηκαν στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας πρόσφατα επειδή ήταν και οι δύο θύματα βίαιων εισβολών στα σπίτια τους.

Η γιαγιά εξήγησε στα τηλεοπτικά συνεργεία πως ανταπέδωσε τα κτυπήματα των ληστών με το μπαστούνι της. Ο δε παππούς βρέθηκε κατηγορούμενος διότι αμύνθηκε με πυροβόλο όπλο.

Ο νόμος λέει ότι όποιο αντικείμενο χρησιμοποιηθεί για να πλήξει άνθρωπο θεωρείται όπλο. Ωστόσο το μπαστούνι της γιαγιάς πέρασε απαρατήρητο από τις αρχές. Οχι όμως το όπλο του παππού.

Οσοι ασχολούνται με την νομική θεωρία θα έχουν αναγνωρίσει ίχνη των θεωριών περί μονοπώλησης της ένοπλης βίας από το κράτος. Οι δε επικοινωνιολόγοι θα αναγνωρίζουν το ρίσκο της γελοιοποίησης που είναι ανάθεμα για άτομα σε θέσεις εξουσίας.

Αυτά ίσως να εξηγούν πως το ένα όπλο κρίθηκε όπλο και το άλλο όπλο όχι.

Οσο για το συμβάν στην οικία Σταματιάδη στην Κηφισιά που κατέληξε στον σοβαρό τραυματισμό του θύματος από πισωόπλατους πυροβολισμούς ληστών, έχουν γραφτεί αρκετά στον γενικό τύπο.

Αυτό που δεν σχολιάζεται επαρκώς είναι η εξάπλωση του φαινομένου της βίαιης εισβολής σε σπίτια. Ονομάζεται home invasion στην Αμερική όπου και προωτοεμφανίστηκε ως μέθοδος δράσης κακοποιών αλλά είναι σχετικά νέο είδος στη χώρα μας και συμβουλές τύπου “κάν’τε ότι κοιμάστε” δεν ωφελούν.