IZ27- ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ

Μια φωτογραφία να μας ανοίξει την όρεξη! Ενα ΙΖ27 φτιαγμένο στο εργοστάσιο για πελάτες με απαιτήσεις.

Ο επισκέπτης κύριος Γαβρίλης έστειλε την παρακάτω ερώτηση:

“Καλησπερα κυριε Κυπριδημε.

Διαβασα στην σελιδα σας με ενδιαφερον το αρθρο σας για το baikal.Εχω στην κατοχη μου ενα ποζε ΙΖ27.Ειπατε για αλλαγες στο συγκεκριμενο οπλο.

Θα ηθελα να μαθω αν γινεται ποιες ειναι αυτες οι αλλαγες και ποσο στοιχιζουν.

Ειμαι περιεργος πραγματικα τι μπορει να αλλαξει στο οπλο αυτο απ ολες τις αποψεις.

Θοδωρης Γαβριλης.”

Προφίλ του μηχανισμού του ΙΖ27. Ο μηχανισμός είναι βασισμένος στο Β25 και φαίνεται. Προσέξτε πόσο καλοσχηματισμένα είναι τα τμήματα.

Ο κατάλογος των αλλαγών είναι μεγάλος και δεν είναι όλες αναγκαστικές, οι περισσότερες είναι προαιρετικές. Παρατίθεται όμως ο κατάλογος για να γίνει κατανοητή η γκάμα αλλαγών που μπορεί να επέλθει σε ένα ΙΖ27 και τι αναμένεται από την κάθε αλλαγή.

Πριν αναλυθούν οι αλλαγές να πούμε ότι το ΙΖ27 είναι ιδανικό θεμέλιο επειδή έχει μερικά κρίσιμα χαρακτηριστικά. Εχει ατσάλινη βάση και πάπια, και το ατσάλι δουλεύεται με ασφάλεια, κάτι που δεν συμβαίνει με το αλουμίνιο.

Ο μηχανισμός είναι απλός, βασισμένος στο Browning B25 με σωστά τετραγωνισμένα τμήματα. Επίσης έχει και σύστημα παθητικής ασφάλειας, οι σκανδάλες δρουν και ως σχαστηρίες ανάσχεσης ενώ έχει και αυτόματη ανάσυρση στις σφύρες.

Πριν και μετά. Αριστερά είναι το ΙΖ27 σκτην εργοστασιακή μορφή. Δεξιά είναι το βελτιωμένο όπλο από το οπλουργείο Ηφαιστος.

Οι κάννες του Baikal είναι μονομπλόκ και οι ρίγες είναι κολλημένες με καλάι, που σημαίνει ότι μπορούν να βγουν εύκολα αν αυτό επιθυμεί ο πελάτης.

Το ατσάλι που χρησιμοποιούν οι Ρώσσοι στα όπλα τους είναι ποιοτικό και αυξάνει ακόμη περισσότερο την αξία του ΙΖ27 σαν θεμέλιο για μια εκτεταμένη βελτίωση. Το μόνο μείον στην υπόθεση είναι η χρωμίωση των καννών που πρέπει να αφαιρεθεί πριν γίνει η λείανση του αυλού.

ΟΙ ΔΥΝΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ- ΚΑΝΝΕΣ

Οι κάννες του βελτιωμένου ΙΖ27 με Hyperporting. Προσέξτε και την νέα γέφυρα σύνδεσης των καννών και τη ράμπα για το σκόπευτρο.

Αποχρωμιωση και εσωτερική λείανση του αυλού για να ανοίξει ο αυλός αν το χρειάζεται. Μερικά ρωσσικά έχουν αυλό 18,2 άλλα φτάνουν μέχρι το 18,5. Ο αυλός στα 18,5 είναι ιδανικός για το 12άρι και βελτιώνει την κατανομή.

Επιμήκυνση του κώνου- μειώνει το κλώτσημα και βελτιώνει την κατανομή.

Διαμόρφωση των τσοκ στις συσφίξεις που θέλει ο πελάτης.

Εγκατάσταση εναλλασσόμενων τσοκ αν είναι επιθυμιτή.

Αφαιρούντα ιοι ρίγες διότι δεν προσφέρουν τίποτε ενώ αυξάνουν το βάρος του όπλου μπροστά. Οταν φύγουν οι ρίγες μπαίνουν ειδικές γέφυρες στο στόμιο για να συγκρατούν τις κάννες.

Ο κύριος Ισαακίδης ρίχνει με βελτιωμένο ΙΖ27 που έχει Hyperporting. Η άνωση των καννών περιορίζεται σημαντικά.

Hyperporting- οπές εκτόνωσης που μειώνουν την άνωση των καννών, το αισθητό λάκτισμα, ενώ βελτιώνουν την κατανομή. Ομως αλλοιώνουν τον ήχο τις τουφεκιάς και ενδέχεται μερικοί να ενχλούνται από αυτό.

Βαφή των καννών- αναγκαία μετά την αποχρωμίωση διότι είναι αδύνατο τα χημικά που αφαιρούν το χρώμιο να μην αγγίξουν το εξωτερικό των καννών.

ΒΑΣΗ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

Γίνεται έλεγχος των εφαρμογών και της λειουργείας και βελτίωση όπου χρειαστεί. Είναι δυνατό να γίνει και λείανση των εσωτερικών τμημάτων αλλά αυτό είναι υπερβολικό διότι τα εσωτερικά τμήματα του Baikal είναι ήδη σωστα και χρωμιωμένα για αντιοξειδωτική προστασία.

Εξωτερικά η βάση μπορεί να λειανθεί για να πάρει ένα απαλό ασημί χρώμα, αν αυτό θέλει ο πελάτης πάντα.

ΚΟΝΤΑΚΙ

Βάρος βελτιωμένου ΙΖ27: μόλις 2,4 κιλά για ένα ατσάλινο 12άρι!

Το κύριο τμήμα των Baikal που μειώνει το κόστος είναι το κοντάκι από οξυά. Το υλικό, η οξυά, αποδίδει ένα λειτουργικό κοντάκι, αλλά είναι “πατάτα” σε ότι αφορά το χρώμα και τα νερά. Υπάρχει λοιπόν περιθώριο για μεγάλη βελτίωση.

Αν διατηρηθεί το υπάρχον κοντάκι τότε μπορεί να αλλάξει σχήμα, από πιστολέ να γίνει ντεμί ή αγγλέ. Επίσης μπορεί να αλλάξει το χρώμα και να γίνει πιο σκούρο και πιο πολύ προς την καρυδιά σε χρώμα. Επίσης μπορεί να μπει αντικραδασμικό πέλμα.

ΟΠΛΟΥΡΓΕΙΟ ΗΦΑΙΣΤΟΣ

Η βελτίωση του ΙΖ27 ξεκίνησε στην Ελλάδα από τον οπλουργό Ντίνο Παπατσαρούχα. Το ύψιστο σημείο που έχει φτάσει η βελτίωση είναι στο όπλο Σκυθικόν όπου η δουλειά μπορεί να φτάσει μέχρι και την κατασκευή νέου κοντακιού και την χάραξη νέου σκαλίσματος στο εξωτερικό και την σκλήρυνση της βάσης ώστε να έχει χρώματα ταρταρούγας.

Και το ερώτημα που θα έχουν μερικοί τώρα είναι “γιατί να το κάνω; τι θα κερδίσω;”

Δεν χρειάζεται πάντα επαγγελματική δουλειά. Αυτά τα δύο Baikal βελτιώθηκαν από ερασιτέχνη του οποίου προφανώς “πιάνουν” τα χέρια.

Η βελτίωση του Baikal προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία απόκτησης ενός όπλου στα μέτρα και τις απαιτήσεις του πελάτη σε πολύ λογική τιμή. Το όπλο θα είναι ατσάλινο, και μάλιστα από πολύ καλό ατσάλι, με μηχανισμό τύπου Browning, με βλητικά χαρακτηριστικά προσαρμοσμένα στο κυνήγι που κάνει ο κάτοχος του όπλου και με αύθονα και φθηνά ανταλλακτικά.

Το καλύτερο μοντέλο για βελτίωση είναι το δισκάνδαλο με απλούς εξολκείς. Τα μονοσκάνδαλα συστήματα και οι εξολκείς της Baikal δεν είναι τα πιο αξιόπιστα συστήματα, ενώ ουσιαστικά αυτά δεν χρειάζονται σε ένα όπλο που προορίζεται για ελληνικά κυνήγια.

Για πληροφορίες περί κόστους κλπ το τηλέφωνο του Ηφαιστου είναι 210-6445581.

Leave a Reply